Zeeuwse Mosselen op mijn manier

mosselen

De Mosselen uit Zeeland maar dan op mijn manier:
Verkijk je er niet op, het meeste – de schelpen – zijn niet echt eetbaar 😉
en daarom,

in principe voldoende voor 2 personen.

Wat heb je daarbij nodig :

een forse pan zoals een mosselpan van zeg 6 liter ingeval je 2 kilogram verse mosseltjes wilt bereiden !**

  • 2 kilogram Zeeuwse mosselen
  • 2 uien
  • 1 winterwortel
  • 1 prei
  • olijfolie

de Bereiding van de Zeeuwse mosselen op mijn manier

De voorbereiding van de mossel uit Zeeland

  1. Schil en snijd de ui in ringen
  2. Schrap , was en snij de wortel in blokjes
  3. Was ook de prei goed en snij de prei in ringen
  4. Was de Zeeuwse mosselen, haal de eventuele baarden weg en doe de mosselen die open staan weg.
    Mosselen die open staan en na een tikje op het aanrecht niet alsnog dicht gaan, zijn niet goed, dus weggooien; wanneer je mosselen hebt gekookt en ze zijn ook dàn niet open(!) dan geldt hiervoor hetzelfde namelijk : weggooien.

De bereiding uiteindelijk van de Zeeuwse mosseltjes

Doe een klein scheutje olijfolie in de mosselpan** en laat de wortel, uien en prei op een laag vuur ± 5 min. ietsjes gaar worden.
Doe een klein scheutje water of witte wijn in de pan en breng ze dan aan de kook.
Wanneer ze koken, schud je ze om en breng ze weer opnieuw aan de kook. Doe dit tot de Zeeuwse mosselen openstaan en dien ze op : lekker met stokbrood of patat en mosterdsaus of mieriksaus.

**
Voor het koken van mosselen is een grote pan nodig om de mosselen gelijkmatig te koken.
Doorgaans geeft de fabrikant bij dergelijke pannen wel aan voor hoeveel kg mosselen de pan geschikt is.. en ‘in doorsnee’ is de doorsnee van de mosselpan 24 centimeter … doorsnee symbool : ø


6 liter pan ……. éénderde …… dus 2 liter, 2 kilo mosselen bij benadering, zie 1 kilo = 1 liter op wikipedia.
Waarom heb je een speciale mosselpan nodig – waar een gewone grote pan ook zou kunnen volstaan – : je moet de pan niet verder vullen dan tot een derde van de inhoud capaciteit, immers open schelpen nemen veel meer ruimte in beslag dan dichte schelpen en dat opengaan is toch de bedoeling (..) en daarnaast : de mosselen moeten tijdens het koken makkelijk omgeschud kunnen worden. Ook dan is het speciale deksel belangrijk, terwijl datzelfde deksel van de mosselpan nog een keer handig kan zijn bij het verzamelen van de lege schelpen ( wel afhankelijk van hoe het handvat van het mosselpandeksel is geconstrueerd ).

Mosterdsaus of Mieriksaus

2 theelepels mosterd*
2 eetlepels fritessaus
2 eetlepels jogurt

Meng dit door elkaar en proef even : misschien wil je wat meer mosterd nog.

* Voor de mieriksaus vervang je de mosterd door mierik, deze is in potjes te koop bij de supermarkt.

eet smakelijk en we zouden het leuk vinden wanneer je een reactie geeft !


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *