Zeeuwse Bolus thuis maken

zeeuwse bolus

Zeeuwse Bolus thuis maken, Zeeuwse Bolussen uit Zeeland dus. Je praat ook niet over Zeelanders, maar over Zeeuwen.

Van die heerlijke Zeeuwse bolussen op vakantie in Zeeland gegeten  ? Maak ze thuis en je bent weer helemaal in Zeelandse sferen

Wat is een Zeeuwse bolus

Een Zeeuwse bolus is

een ‘luxe’ bolletje van witbrood uitgerold als een streng in donkerbruine basterdsuiker, met een beetje kaneel voor de specifieke smaak, en opgerold in de overbekende spiraalvorm.
Varianten zijn er vele, zie ook sommige koffiebroodjes ! Varianten in Nederland onderscheiden we bijvoorbeeld de Haagse Bolus, Amsterdamse bolus meestentijds met gember, de Achterhoekse Bolus. Niet toevallig want ook in de contreien in en rond Zutphen zijn joodse gemeenschappen lange tijd aanwezig geweest zo rond de periode van de introductie van de bolus in Nederland en lang daarna.

Oorsprong van de Zeeuwse bolus

De oorsprong van de Zeeuwse bolus moeten we zoeken in Spanje en Portugal waar eeuwenlang een Joodse gemeenschap heeft geleefd en waarvan leden zo in het begin van de 17e naar Nederland zijn gekomen. En via dat tussenstation zijn er weer anderen doorgereisd, zodat de typische Zeeuwse bolus, althans het voor ontwerp, wereldwijs verbreid is.
De naam heeft iets van het Spaanse woord ‘Bollo’ wat ook weer staat voor een ‘luxe’ of een ‘fijn’ maar zeker een smakelijk broodje kan zijn. Kan ook teruggaan op het hebreeuwse “beluloth”.

Joodse bolussen, hoe zat het echt ?

Joodse bolussen, is een verhaal wat in ieder geval romantisch klinkt. De oorsprong in Spanje en Portugal zoeken, waren tenslotte ook wereldreizigers, klinkt aannemelijk. Maar Joodse herkomst ? Ze hebben het wellicht wel meegebracht, althans, wie kan het beter weten dan de inmiddels overleden “grote Van Dam” ( wijlen de heer Johannes van Dam èn van Joodse afkomst, èn culinair journalist en gewaardeerd door velen) genuanceerd. Laten we het maar op de Bollo houden, met een variatie als de Gember bolus typisch Amsterdams en dáár in latere tijd veel genoten door de Amsterdamse gemeenschap.

Niet vergeten moet ook worden dat Zeeland lange tijd óók actief was in koopvaardij en militaire zeevaart. En dus ook wereldwijd connecties onderhield met Spanje en Portugal. Wie er het eerste was ? Joost mag het weten. 😉

Ondertussen is de tijd in Zeeland ook niet blijven staan, en heeft men toch wel hier en daar een ‘draai’ aan het broodje kunnen geven, je ziet het ook aan de lokale bakkerswedstrijden omtrent de beste bolusbakker. In Zeeland heb je dan ook andere namen, de “oneerbiedige Droln”, maar dat hebt u niet van mij. Een andere variant is de “Jikkemien”, vertaling onbekend.

Wat heb je nodig om Zeeuwse Bolussen thuis te maken ?

 • 250 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 2 theelepels kaneel
 • 1 ei
 • 25 gram droge gist
 • 75 gram boter
 • ± 3 1/2 dl melk
 • 1 mespunt zout
 • 500 gram bloem

En dan nu de bereiding van de Zeeuwse Bolussen

 • Zeef de bloem boven een kom  en maak een kuiltje in het midden, voeg  de  zout toe Maak ondertussen de melk lauw en los in een deel van de melk  de gist op en laat  de boter er in smelten. Giet het gist mengsel in het kuiltje en klop het ei los : doe dit bij de gistoplossing.
 • Begin het deeg van bolussen te kneden en voeg net zoveel melk toe tot je een soepel deeg hebt.
 • Laat het deeg onder een vochtige theedoek 1 uur rijzen
 • Meng ondertussen de donkerbruine basterdsuiker met de kaneel
 • strooi wat deeg op het aanrecht en  wrijf je handen ook in met wat bloem (blijft het deeg niet zo aan je handen kleven) en kneed het deeg als het een uur gerezen heeft nog eens goed door
 • Rol het deeg op het met bloem bestrooide aanrecht uit, tot die laag 2 cm dik is en snij uit het deeg stukjes van ± 3 bij 10 centimeter : rol deze stukjes deeg dan weer uit tot ze een grootte hebben van ± 30 cm. Rol deze door het kaneelmengsel en rol ze op waarbij je de punt iets taps toe laat lopen ( zie foto ) . Leg de bolussen op een met olie ingesmeerde bakplaat en laat ze nog een 20 minuten rijzen
 • Verwarm ondertussen de oven vóór op 250 graden en bak de Zeeuwse bolussen in 17 à 20 minuten bruin

Laat ze omgekeerd op een rooster afkoelen In sommige delen van Zeeland worden bolussen aan de onderkant besmeerd met roomboter , echt iets om te proberen .

Succes !

de echte Zeeuwse bolus met de hand gekneed en gevormd

Zeeuwse bolus

de echte Zeeuwse bolus met de hand gekneed en gevormd, thuis gemaakt, van generatie op generatie.


Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *