wokken wokrecepten en lekker koken

Wokpan voor wokrecepten en te wokken

wokken wokrecepten en lekker koken

In nederland zijn we ruimschoots bekend met de koekenpan en daar kunnen we ook veel mee. In Indonesië waar we als land en volk toch ook langjarige contacten mee hebben, komen we de wadjan tegen, iets groter en ronder dan onze koekenpan, bedoelen we niet alleen de omtrek mee maar ook de onderkant is rond. Het voordeel hiervan is dat het contact oppervlak van de wok groter is, door middel van roeren kunnen we de materialen langs de ronde bodem verschuiven dan wel roerbakken. De wadjan kent anders dan onze steel aan de koekenpan, 2 handvatten, oren zo u wilt, terwijl de Chinese wok voorzien is van een lange houten steel en soms aanvullend met 1 handvat.
Doordat de bodem van de wok bolvormig is, kan het voorkomen dat deze niet of nauwelijks op een kookplaat te plaatsen valt, waarvoor dan ook verbinding – stukken gemaakt zijn. Op fornuizen met 5 pitten, zie je dan ook al vaak een wok pit in het centrum van de plaat. En naarmate de wok – technieken meer ingeburgerd raken, worden de hulpmiddelen bij of de wok zelf steeds meer aangepast aan onze eisen. Dus ook een elektrische wok.

zelf wokken : kipfilet met pennesalade ananas en tomatensaus ©SC

hoofdgerecht voor 4 personen

ingrediënten:

  • 500 gram kipfilet
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 3 grote uien
  • klein blikje ananas
  • 1 dl bouillon
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 25 gram suiker
  • 1 eetlepel aardappelmeel of maïzena
  • 400 gram pennerigate (pasta)
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels groene kruidenolie
  • peper en zout

Snij de kip in stukjes. Marineer de kip – stukjes met de sojasaus, en de fijngesneden knoflook en gember.

Vermeng de bouillon met de suiker, de tomatenpuree en het aardappelzetmeel.

Giet olie in een pan en fruit hierin de grof gesneden ui. Voeg de gemarineerde kip – stukjes bij de uien en roerbak ze gaar.

Giet het mengsel van de bouillon en de tomatenpuree erbij. Laat het geheel even doorkoken en breng het op smaak met zout en peper.

Haal de kip – stukjes er uit en bewaar ze op een warme plaats. Pureer eventueel de saus met behulp van een keukenmachine of staafmixer.

Maak de ananas schoon en snij deze in reepjes. Kook de pasta beetgaar in water, een beetje olie en zout.

Giet de pasta af en leg ze op een bord. Leg de reepjes ananas op de pasta en hierop de stukjes kip.

Lepel de saus en de groene kruidenolie over het gerecht..


zelf wokken : groenten met rookworst of sausijsjes ©SC

2 à 3 personen

  • 1 magere runder rookworst à 250 gram of 250 gram sausijsjes
  • 50 gram blokjes mager spek
  • 1 ui
  • 4 middelgrote aardappelen
  • 1 groot teentje knoflook
  • ½ bloemkooltje
  • ca. 150 gram broccoli
  • 2 vleestomaten
  • ½ dl olie
  • scheutje citroen
  • zout en peper

Schil de aardappelen en snij ze in partjes. Snij de bloemkool en de broccoli in kleine roosjes. Kook zowel de aardappelen en de groenten beetgaar.

Wel de rookworst volgens voorschrift. Wel de sausijsjes 10 minuten .

Snij ze in plakjes. Ontvel de tomaten en verwijder de pitjes en het vocht.Pel en snij de ui en de knoflook klein.

Verwarm de wok voor en doe er de olie in met de ui en de knoflook, voeg na 1 min de spek toe , bak dit even en doe er nu de partjes aardappel in en bak dit 3 minuten. Voeg dan de groenten toe en bak dit tot ze net gaar is.

Voeg nu de worst en de stukjes tomaat toe en breng het geheel op smaak met peper,zout en wat citroensap.


wokken met Kip , kruiden en pasta ©SC

hoofdgerecht voor 4 personen

  • 300 gram pasta (wat je maar lekker vindt en let op: de een eet daarvan wat meer dan de ander, dus pas evt. de hoeveelheden aan)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 350 gram kipfilet
  • 1 groene paprika
  • ½ rode paprika
  • 1 blik gesneden tomaten
  • 2 theelepeltjes ketoembar
  • 4 eetlepels peterselie fijn gehakt
  • 2 theelepels (gerookte) paprikapoeder
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 courgette
  • ± 8 wortels
  • 4 eetlepels ( olijf- ) olie
  • peper en zout

Snij de ui, knoflook, kipfilet, paprika, wortels, courgette , hou alles gescheiden

Verhit de wok, doe er 2eetlepels olie in en bak de ui glazig, voeg er dan de knoflook en kipfilet aan toe.

Bak de kip bruin en haal ze uit de pan, en zet ze even apart.

Doe de overige olie in de wok en “wok” de wortels ± één minuut, voeg dan de paprika toe en wok alles weer ± één minuut.

Dan de courgettes : meng alles goed door elkaar en doe er de kip weer bij.

Voeg de kruiden, drie eetlepels van de peterselie en het blikje met tomaten toe en laat alles sudderen tot de groente beetgaar is.

Stooi als laatste de overgebleven peterselie er overheen.

Kook ondertussen de pasta volgens de gebruiksaanwijzing gaar, giet ze af en vermeng ze met één eetlepel olie tegen het plakken.


Het inbranden van een ijzeren wok *

Het inbranden van de wok of wadjang (wadjan) kan behoorlijk stinken, dus een raam open en/of de afzuiger op volle kracht :

Giet een scheutje plantaardige olie in de wokpan, zorg dat de hele binnenkant bedekt is en zet de wok op hoog vuur. Laat de pan heet worden zodat de olie gaat walmen. Na enkele minuten zet je het gas onder de wadjan uit ( de keuken stinkt dan aardig en de kans dat er enige blauw rook aangetroffen kan worden, is vrij groot ). Laat de pan dan afkoelen en haal de overbodige olie uit de pan met een lapje of keukenpapier.

Overbodig te zeggen om alle nodige veiligheidsmaatregelen te treffen voor wat betreft vuur, hete olie, geen kinderen in de buurt, voldoende tijd om stress en plotselinge acties te voorkomen…….. je weet maar nooit, en regeren is vooruitzien.

Was de wok nooit met zeepsop

* Brandt een tefal ( of gelijksoortige ) wok of wadjan nooit in *

Wanneer je de wok of wadjan veel gebruikt, brandt deze dan regelmatig schoon :

Ga als hierboven te werk als de wokpan is afgekoeld. Haal de overbodige olie uit de pan met een stukje keukenpapier, zit er nog vuil op je papier dan herhaal je het inbranden nogmaals.

Soms moet het wel drie keer eer de wok of wadjan echt helemaal schoon is


wokken met Broccoli , kip en rijst ©SC

Dit recept is voor 2 personen en kun je voor het grootste deel ‘s- morgens bereiden

  • 1 struik broccoli
  • 1 enkele kipfilet
  • 1 afgestreken dessertlepel maïzena
  • 1 eetlepel droge sherry
  • 1 eetlepel zoete sojasaus
  • 1teentje knoflook
  • 1 middel grote ui
  • 1 ½ theelepel gemberpoeder
  • klein blikje ananas
  • 50 gr cashew noten
  • 2 theelepels honing eventueel
  • 2 eetlepels zoete soja saus
  • zout en peper
  • olie om in te bakken
  • klein scheutje citroensap
  • 150 gram rijst

Voorbereiding :

Breng een pan met wat water aan de kook, wanneer het water kookt, voeg dan wat zout en een klein scheutje citroensap* toe.

Maak de broccoli schoon, verdeel de roosjes en snij de stelen in plakjes,

doe de plakjes in het water en blancheer ze 2 minuten, haal ze met de schuimspaan eruit en laat ze uitlekken op een vergiet.

Blancheer dan de roosjes broccoli in 1 ½ minuut en laat ze ook uitlekken en koud worden.

Zet ze weg tot gebruik.

Doe soja saus ,gemberpoeder, sherry en de maïzena in een schaaltje en roer dit goed door elkaar

Snij de kipfilet en de ui in kleine blokjes, hak de knoflook fijn en doe dit in de marinade.

Zet het kip mengsel tot gebruik in de koelkast.

Laat de blokjes ananas uitlekken.

Bereiding :

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar.

Zet de wok op het vuur en giet zodra de wok heet is, er ± 1 eetlepel olie in.

Doe de kipfilet, ui, knoflook en de marinade in de wok en roerbak alles ± 2 minuten

Voeg dan de broccoli, sojasaus, en de honing erbij en laat alles gaar en warm worden.

Breng de kipfilet op smaak met zout en peper en strooi er de noten overheen.

Serveer het met de gekookte rijst.

* opmerking : door het scheutje citroensap blijven de groenten mooi groen


Oosterse bief reepjes ©SC

Dit recept is voor 4 personen en kan je voor het grootste deel ‘s- morgens bereiden

  • ingrediënten :
  • 400 gr biefstuk in reepjes gesneden
  • 3 eetlepels zonnenbloemolie
  • 1 ui
  • 1 kleine winterwortel
  • 200 gram sperziebonen
  • 200 gram champignons
  • 200 gram cherry tomaatjes
  • 1 bolletje gember fijn gesnipperd
  • zout en peper
  • marinade :
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel sambal
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels gember siroop

Voorbereiding :

Meng de ingrediënten voor de marinade en schep het vlees erdoor. Dek het vlees af en zet het minstens 4 uur in de koelkast (zo kunnen de smaken goed doortrekken).

Kook de sperciebonen ± 5 minuten, haal ze uit de pan , koel ze met koud water snel af.

Snij de champignons in plakjes, de wortel in reepjes en de ui in ringen.

Dek alles goed af en zet het tot gebruik in de koelkast

Tot zover kan je het gerecht voorbereiden.

Bereiding :

Haal het vlees uit de marinade en laat het uitlekken, maar bewaar de marinade.

Laat ondertussen de wok heet worden en doe er dan 2 lepels olie in.

Bak het vlees snel bruin.

Haal het vlees uit de pan, hou het warm en doe nog een eetlepel olie in de wok

Roerbak hierin de sperciebonen, wortel, champignon en de fijngesneden gember tot de groente de gewenste gaarheid heeft.

Voeg de marinade, vlees en de cherry tomaatjes toe en warm alles goed door.

Proef of er misschien nog wat zout of peper voor de smaak in moet.

Geef hierbij gekookte rijst


Wokken met Biefstuk en roerbak groente ©SC

hoofdgerecht voor 4 personen

  • 400 gram biefstuk in reepjes
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1 ui
  • 250 gram broccoli
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 150 gram champignons
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel sesamolie
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 2 à 3 theelepels gemberwortel geraspt
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel zoete chilesaus

Strooi het sesamzaad op een bakplaat en rooster het goudbruin onder de grill.

Snipper de ui ,snij de broccoli in roosjes (kook ze eventueel 3 min voor ), de paprika’s in reepjes en de champignons door het midden.

Verhit 1 lepel olie in de wok en bak de biefstuk bruin.

Neem ze uit de pan en houd ze warm. Verhit de rest van de olie in de wok en roerbak de knoflook, gember en ui 1 min. op middelhoog vuur.

Voeg de broccoli, paprika en champignons toe en roerbak alles 2 minuten tot de groenten zacht zijn. Voeg dan de biefstuk weer toe.

Meng de sojasaus, honing, zoete chilisaus en de sesamolie en schenk deze saus er over; schep alles goed door elkaar en bestrooi het gerecht met de sesamzaadjes.

Geef bij dit gerecht rijst.

tip :

Ik heb het gerecht ook gemaakt met kipfilet i.p.v biefstuk, is ook heerlijk.

Je kunt ook de kip en biefstuk weg laten, dan heb je een heerlijk vegetarisch gerecht.


Wokken met Garnalen en knoflook ©SC

hoofdgerecht voor 2 personen

  • 200 gram grote gerkookte garnalen
  • 15 gran boter
  • 1 eetlepel
  • 2 teentjes knoflook

Laat een wok op middel hoog vuur warm worden. Doe er de boter en olie in.

Pel de knoflook er boven uit en voeg dan de garnalen toe.

Zet het vuur hoog en bak de garnalen onder voortdurend omscheppen tot ze heet zijn. Doe ze dan over in een voorverwarmde schaal.

Je zou er stokbrood en gekookte doperwten bij kunnen eten….



Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *