voeding voedingfilosofie levenswijzen

voedingsregels

Voeding voedingfilosofie levenswijzen of levenswijze.

voeding voedingfilosofie ofwel ‘s-lands wijs ‘s-lands eer

Op alfabetische volgorde, niet bedoeld als technische verhandeling, maar meer om er in de keuken op in te spelen en om voor jezelf af te wegen:

Boeddhistische voedingsregels

In het boeddhisme is het doden van een levend wezen tegen de vijf voorschriften waar iedere boeddhist zich aan zou moeten houden. Het eten van vlees of vis is echter niet hetzelfde als het doden van een levend wezen.

Het doden van een levend wezen wordt als een slechte daad beschouwd, die nare gevolgen brengt in heden en toekomst. Wanneer het doden van een dier uitsluitend dient voor het voeden van de mens, is het niet zozeer een slechte daad, zij het dat het eten van vlees, zeker veel vlees, als niet bevorderlijk voor het lichaam wordt beschouwd. De stroming van de Mahayana boeddhisten zien het eten van vlees wel als slecht tenzij niets anders voorhanden is.


suikerfeest tgv het einde van de ramadan

Halal en haram

Met het woord “Halal” wordt aangegeven, wat voor moslims toegestaan en rein is, het tegendeel wordt “haram” genoemd.

De regels zijn afgeleid uit de koran en geschriften van islamitische geleerden.

Moslims mogen alleen vlees eten dat halal is, uitgebloed vlees van een dier dat volgens de islamitische voorschriften geslacht werd.

Het doden van een dier is enkel toegestaan voor consumptie of om het uit zijn lijden te verlossen indien het ziek of gewond is. Dieren die nog zogende jongen hebben evenals de zogende jongen zelf, mogen niet geslacht worden.

Paardenvlees is niet verboden maar het slachten van paarden is onder moslims niet gebruikelijk, wellicht uit hoofde van het verleden waarbij het paard hoog in aanzien stond / staat, zowel het berijden ervan als het houden.

Vlees van vleesetende dieren en van dieren die spontaan gestorven zijn, maar ook het expliciet in de koran vermelde varkensvlees, zijn alleen toegestaan wanneer er niets anders voorhanden is om in leven te blijven.

Bij zoogdieren valt het verschil tussen carnivoren (vlees eters) en herbivoren (planteneters) goed te zien aan de lengte van het darmstelsel. Bij vleeseters is dit veel korter dan bij planteneters, alleen dat geeft al aan dat de stofwisseling anders is, en mogelijkerwijs is het daarom voor het menselijk lichaam minder geschikt.

Alles wat uit de zee komt is halal en het hoeft niet op een speciale of rituele wijze gedood te worden, zij het, dat er soms afwijkende meningen kunnen voorkomen, zoals met name ook weer aangaande de garnalen en schaaldieren.

Andere soorten voedsel zoals groenten, vruchten en dranken, uitgezonderd alcohol en verdovende middelen, zijn toegestaan. Zij het dat ook hier soms andere meningen voor kunnen komen.


Kasjroet

Kasjroet is het geheel van spijswetten dat in de joodse leefwereld bepaalt of voedsel wel of niet door joden gegeten mag worden. Voldoet het, wordt het “kosher” genoemd.

De basis voor kasjroet staat in de Thora-boeken Leviticus en Deuteronomium 14:3-21, zie ook het Oude Testament in de Christelijke Bijbel.

-Gegeten mag worden elk dier, dat gespleten hoeven heeft ( de beide hoeven geheel gekloofd ) en herkauwt.

-vissen met vinnen en schubben mogen gegeten worden

-niet alle vogels mogen worden gegeten, aas is verboden evenals insecten met vleugels.

Afgewogen : veel mag wel.


kazen en soorten

Mormoons eetvoorschriften

Mormonen is een andere naam voor de leden van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen.

De door de Mormonen gehanteerde gezondheidsregels geven aan dat granen, groenten en kruiden de belangrijkste bronnen van voedsel zijn en dat vlees met mate moet worden gegeten.

Uitgesloten worden niet-voorgeschreven drugs, naast tabak, alcohol, koffie en thee.


Vermoedelijk niet meer in de handel, maar wellicht op boekenmarkten of winkels zoals De Slegte, zou u op zoek kunnen gaan naar het boek van Harriet Wilinsky Goodman en Barbara Morse , uitgeverij Gottmer, en als titel “Recept op recept”.

subtitel luidt ‘De fijne keuken voor hen die zich aan een dieet moeten houden en toch lekker willen eten. ‘

Met aandacht voor :

– cholesterol beperkt

– natrium beperkt

– calorie beperkt

– vet beperkt

– vezel beperkt

– vezel rijk

– suiker vrij

– nier dieet

waarmee je ongelofelijk veel variaties kunt opdiepen voor vele onverwachte situaties,500 bladzijden vol….. en natuurlijk zijn er nog veel meer boekwerkjes te koop().

Vegetarisme

Vegetarisme kenmerkt zich door “niet eten van vlees, vis, schaaldieren en vogels”, al zijn er die nog een stap verdere gaan en alleen plantaardig voedsel kiezen. Het woord is afgeleid van vegetatie, wat staat voor plantengroei.

Dit betekent, dat ook de produkten van dieren niet kunnen, zoals eieren, melk en andere zuivel zoals ook kaas-stremsel etc.

Zie ook de “Veganisten”

We moeten er rekening mee houden, dat er :

  • vegetariërs zijn, die wel eieren eten, maar geen zuivel
  • vegetariërs die wel zuivel eten, maar geen eieren
  • vegetariërs die zowel eieren als zuivel eten
  • vegetariërs die geen vlees eten, maar wel vis en/of vogels
  • vegetariërs die soms wel dierlijke producten eten, maar alleen als zij hier niet voor hoeven te betalen en daarmee dus de industrie niet steunen
  • vegetariërs die geen honing eten, omdat zij het niet oirbaar vinden, de voedselvoorraad van de bijen af te nemen

Met andere woorden, ga voor zekerheid en vraag uw gasten vooraf welke voorkeuren zij hebben.

In veel gevallen is het al dan niet doden van dierlijke wezens een argument, soms de structuur van de samenleving, en soms nog veel andere persoonlijke redenen. Als gastvrouw, gastheer hebben we daar zoveel mogelijk rekening mee te houden.


fruit in overvloed

Veganisme

Bij veganisme wordt op geen enkele wijze gebruikgemaakt van dieren en dus ook niet van producten, die van dieren afkomstig zijn.

Dus geen voedsel, geen leren voorwerpen, geen huisdieren houden, je niet door dieren laten vervoeren en amuseren etc.

Is het voor voedsel al ver gaand, in de praktijk betekent het ook het gemis van schapenwol, leren schoenen en tassen, donzen dekbedden en ga zo maar door. Want ongemerkt zit het zo vaak verborgen in allerlei zaken, denk bijvoorbeeld ook aan de bio-industrie, het testen van schoonheidsmiddelen of medicamenten op dieren.

Fruitariërs gaan nog een stap verder dan veganisten, wat uit de naamgeving al blijkt.

En aansluitend het advies zoals bij het onderwerp “vegetariers” : vraag vooraf naar de wens van de gast.


en soms kun je gemakkelijk in de fout gaan, neem deze :

Gelatine is een eiwitproduct dat wordt bereid door gedeeltelijke hydrolyse uit collageen. En collageen is een eiwit dat voorkomt in bindweefsels van zoogdieren. De gelatine zoals we die kopen wordt gewonnen uit beenderen van vooral varkens, koeien , kalveren, vogels of vis, dit gaat door middel van hydrolyse ( =langdurig laten trekken in heet water alsof het een theezakje is…). Vervolgens wordt het resultaat ingedikt en gedroogd.

We treffen het aan in snoep (drop), desserts zoals pudding en bakkerijproducten, maar ook in harde en zachte capsules, als bescherming of “verpakking” van medicijnen en cosmetische badparels.

En dan kun je nog zulke goede voornemens hebben, maar je gaat dan toch even de mist in…. er is een vervanger : in de keuken kan het vaak worden vervangen door “agar-agar”, en dat wordt van zeewier gemaakt…..

Dat wil dan nog niet zeggen dat het 1 op 1 vervangbaar is : ten opzichte van gelatine is de bindkracht van agar-agar sterker, afhankelijk van de vorm waarin, want als sticks of flakes is de verhouding ongeveer 80% van agar-agar versus gelatine 80% en anders ongeveer 25%. Daar staat tegenover dat het sterk geconcentreerde agar-agar poeder wel duurder is dan gelatine.

Het is ook even uitkijken met de stollingsfactor, agar-agar stolt al bij kamertemperatuur, terwijl gelatine behoorlijk koud gemaakt moet worden.
Tenslotte reageert Agar-agar minder goed op zure of vette ingrediënten, eiwitafbrekende enzymen in vruchten zoals papaja, kiwi en ananas, ook minder bij chocola en spinazie. Omgekeerd bij calcium houdende ingrediënten zoals zuivel.

Is en blijft testen en uitproberen.


Yoga-dieet

Het Yoga-dieet in ondermeer het hindoeïsme is een richtlijn, gebaseerd op het lichamelijk en geestelijk welzijn, voortvloeiend uit de achterliggende filosofie van de yoga.

Hoewel veel hindoes vegetarisch leven en hindoes over het algemeen geen vlees afkomstig van grotere zoogdieren eten, volgen orthodoxe hindoes van de Brahmaanse kaste en yoga beoefenaars vaak een speciaal dieet, gericht op fysieke en geestelijke zuiverheid.

Volgens de yoga filosofie heeft de aard van de voeding effect op de zuiverheid van lichaam en geest. De voeding dus verbeteren kan de gezondheid herstellen, analoog kan ziekte ontstaan door onevenwichtigheid tussen voeding en constitutie.

Voeding die oud of bedorven is bijvoorbeeld, daar zal de statische factor (tamas) gaan overheersen en zal dus door de yogi worden vermeden. Hetzelfde geldt voor voeding die een product is van rotting zoals b.v. paddenstoelen.

Omdat vlees, vis en eieren vrijwel direct tot ontbinding overgaan is het yoga-dieet ook strikt lacto-vegetarisch.

Voeding met een bewegelijk (rajas) effect zal vermeden worden omdat de geest er onrustig van wordt en de zuiverheid verliest, neem koffie, thee, chocolade en koolzuurhoudende dranken.

Een heel belangrijke regel is ook : degeen die een gerecht klaarmaakt hij / zij niet in evenwicht is, zijn/haar gedachten tijdens de bereiding overbrengt op het karakter van het voedsel. Daarom eten de meeste yogi’s liever niet in een restaurant, immers meestal niet controleerbaar op dat punt.

Evenwicht is een kernwoord.


Zevendedagsadventisten- eet voorschriften

Het regels van de Zevendedagsadventisten houden verband met de spijswetten die worden voorgeschreven in het Oude Testament van de Christelijke Bijbel.

Aanbevolen worden het eten van granen, groenten, fruit, noten, weinig melk en weinig of geen eieren.

Scherpe kruiden en ingrediënten worden afgeraden, evenals
cafeïnehoudende en theïnehoudende dranken als koffie en thee worden afgeraden, immers ze beïnvloeden het lichaam, het zijn niet voor niets vaak “opkikkers”.

Een gezonde levensstijl is bepalend : dus geen alcohol en tabak. Daarnaast wordt het eten van vlees van onreine dieren, zoals vermeld in het Oude Testament nagelaten.
Maar toegelaten : vlees van zoogdieren = herkauwers en dieren met gespleten hoeven,
alle vogels die geen water- of roofvogels zijn en alleen vissen met schubben en vinnen, daar horen dus geen schaaldieren bij.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *