vanille extract zelf maken

vanilleplant

vanille extract zelf maken voor méér smaak en evt minder suiker, maar méér smaak staat voorop.
De vanille orchidee voorafgaand aan de oogst op de foto hierboven, da’s de bron van het verhaal.

De vanille orchidee (Vanilla planifolia) is een tot 15 meter lange klimplant met vingerdikke, vlezige stengels en witte, tot ranken omgevormde luchtwortels.
De plant wordt tegenwoordig in veel tropische landen gekweekt, buiten Mexico vooral op Madagaskar, Réunion en de Comoren.

methode voor 200 à 250 ml vanille extract op voorraad en dus zelf maken

  • 200 à 250 ml wodka (of welke drank dan ook met minimaal alcohol percentage van 35 procent)
  • 3 of 4 vanille stokjes ( er zijn mensen die tot 5 a 6 stokjes gaan op 250 ml )
    tip: probeer mooie dikke vanillestokjes te kopen, geven meer aroma af dan de ‘vermagerde’ stokjes die je soms ziet
  • 1 lege fles met schroefdop voor zeg 250 ml
    ( er zijn van die 200 ml wodka flesjes te koop …. als ie een schroefdop heeft heb je alvast de grote fles 😉 )
  • 1 flesje van zeg 20 ml, om het extract op een handige manier te gebruiken

Giet de wodka ( vanwege de redelijk neutrale smaak van wodka ) met een trechtertje in de schone droge fles van 200/250 ml. ( tip: plak er direct een etiket op, kun je data noteren ) of een gekochte fles wodka van die gewenste inhoud.

Snij de vanille stokjes in de lengte open en doe ze in het flesje. Schud het een aantal keer en bewaar voor ongeveer 6 weken op een koele, donkere plek. Regelmatig even schudden zodat het vanillemerg zich volledig mengt met de wodka.
Na 6 tot 8 weken is je vanille extract gereed.

het maken van een vanille extract

Zodra het extract klaar is, giet je een beetje over van de grote in het kleine flesje, wat natuurlijk ook op voorhand al met kokend water is omgespoeld en gedroogd.
Dan is je ‘handy’ vanille-extract voor gebruik klaar. Moet je echt klein en secuur werken, schaf je dan enkele apothekerspipetjes aan, flesje meenemen voor de maat 😉

En je voorraad – fles vul je met wodka bij, want de vanille kan nog best lang dóór of zo nodig ook wat vanillestokjes vervangen.
En zet de fles wederom weg op een koele, donkere plek. ( en met de notities d.m.v. watervaste pen weet je altijd wanneer het gemaakt is, en/of ververst met vanillestokjes dan wel wodka )

NB : Tijdens het bakken vervliegt de alcohol voor een groot deel, dat betekent dat er wel ‘iets’ in je baksel aanwezig kan blijven, hou daar rekening mee.

top pagina


Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *