Turkse recepten of daarop gebaseerd

Aya Sophia

Turkse recepten of daarop gebaseerd
De traditionele Turkse maaltijd is gebaseerd op kleine hapjes, helemaal niet bijzonder wanneer er zo’n 10 tot 30 langskomen. Er zijn invloeden van de diverse turkse stammen uit de ‘oudheid’ vanuit Azië, maar ook uit Rusland, de Arabische volken en andere.

Niet voor niets is Turkije de brug tussen Oost en West!

Domates Kebabi Firindan ofwel tomaten met vlees uit de oven ©SC

Domates = tomaten

Benodigdheden voor ± 4 personen

ingrediënten:

  • 800 gram runderlappen om te stoven
  • voor de marinade:
  • 1 kopje olijfolie (Turks)
  • 3 teentjes knoflook (uitgeperst)
  • 1 eetlepel (gedroogde) marjolein
  • 1 spaanse peper (klein gesneden)
  • 1 eetlepel geraspte citroenschil
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • en verder:
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 8 tomaten (ontvellen , uithollen en in blokjes gesneden)
  • 2 ½ dl vleesbouillon ( eventueel van een tablet )
  • (cayenne-)peper en zout
  • peterselie (fijn gehakt

Snij het vlees in dobbelstenen of vraag de slager het voor je te doen. Bestrooi het met zout en peper.

De olijfolie in een kom doen met alle ingrediënten van de marinade goed door de olie roeren. Het vlees aan de marinade toevoegen, goed mengen. Het vlees moet minstens 1 nacht in de koelkasr in de marinade blijven(af en toe omroeren).

bereiden:

de oven op 180° voorverwarmen

Een pan op het vuur heet laten worden en het vlees in porties dicht schroeien. uit de pan halen en warm houden.

De ui even in de olie glazig bakken, tomaten en bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Het vlees weer in de pan doen, de pan in de oven schuiven en laten sudderen tot het vlees gaar is ± 2 à 3 uur , hangt van de kwaliteit van het vlees af.

De tomatenkebab proeven en met (cayenne-)peper en zout op smaak brengen, in een schaal doen en met de peterselie bestrooien.

Lekker met stokbrood of rijst en een groene salade


Domates Salatasi of wel Tomaten-komkommersalade ©SC

voorgerecht (“meze”) maar kan ook als bijgerecht dienen

Benodigheden voor ± 4 personen

ingrediënten:

  • 4 tomaten
  • 1 kleine komkommer
  • 1 ui
  • zout en peper
  • 100 gram feta(kaas)
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels azijn
  • 1 uitgeperste citroen
  • bieslook

bereiding:

De tomaten en komkommer wassen en afdrogen.Tomaten van de kroontjes ontdoen en in dunne plakjes snijden. De komkommer eveneens in dunne plakjes snijden.

Beide ingrediënten op een schaal rangschikken.De ui pellen, fijn snipperen en over de komkommer en tomaat strooien.

De groenten met zout en peper op smaak brengen en de klein gesnedenen feta er over verdelen. Het geheel met de olijfolie, azijn en citroensap besprenkelen.

De salade minstens een kwartier (liefst in de koelkast)laten intrekken, dan de bieslook fijngesneden over de salade strooien.


Een gerecht dat je in de hele Balkan tegen komt is Moussaká,ieder land op de Balkan heeft zijn eigen variatie. Hier de Turkse:

Moussaká ©SC

Benodigheden voor ± 4 personen

ingrediënten:

  • 2 uien
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 teentje knoflook
  • 3 à 4 aubergines in plakken
  • olijfolie
  • 2 eieren
  • 50 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 2 ½ dl melk
  • 1 ½ dl runderbouillon ( van een tablet )
  • 1 ½ dl tomatensaus
  • ¼ theelepel kaneel
  • zout en peper

bereiding:

Doe de plakken aubergines met wat zout in een vergiet en laat dit een halfuur staan. Spoel de plakken schoon met water en droog ze goed met keukenpapier.

Snij de uien klein, verwarm wat olijfolie in een pan en bak hierin de uien glazig, voeg het gehakt en de knoflook toe bak het gehakt rul en breng het gehakt op smaak met kaneel, zout en peper.

Doe er de tomatensaus bij en laat dit een half uur sudderen tot de saus bijna is ingekookt en dan nog even proeven of er misschien nog wat kruiden bij moeten.

Verwarm ondertussen een andere pan met wat olijfolie en bak hierin de plakken aubergine bruin aan tweekanten.

Smelt boter in een pan en voeg er de bloem aan toe, goed roeren en even laten garen.

verwarm de melk met bouillon en voeg deze al roerend, in scheutjes, bij de rouge, laat de rouge even doorkoken, haal dan de rouge van het vuur.

Klop de eieren los en doe er wat van de hete rouge bij, doe dit mengsel al roerend bij de rest van de saus.

Vet een ovenschaal in met wat olie. Bedek de bodem met een laag aubergines, daarop een deel van het gehakt, dan weer aubergines en ga zo door tot de ingrediënten op zijn met als bovenste laag : aubergines.

Giet de saus er over en zet de schaal in een op 180° voorverwarmde oven , ± een uur of tot er een bruine korst op is gekomen.

Dit gerecht kun je heel goed van tevoren klaar maken en ± vijf kwartier voordat je gaat eten, in de oven zetten.


sis kebab of wel vlees aan spiezen ©SC

sis ( de s hoort nog een kleine komma te dragen ) = spies en kebab of kebap = geroosterd vlees

Benodigheden voor ± 4 personen

ingrediënten:

  • 500 gram biefstuk
  • ¼ liter rode wijn
  • 2 eetlepels (rode) azijn
  • 3 eetlepels olie
  • zout en peper
  • 2 theelepels milde paprikapoeder
  • ½ theelepel piment( meer mag, maar ik vind het snel gaan overheersen)
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 3 tomaten
  • olie om in te vetten

Wat je ook nodig hebt zijn 12 liefst metalen spiesen (houten een uur voor bereiding in water leggen, zodat ze niet verbranden)

bereiding:

Maak eem marinade van de wijn, azijn, piment,tijm,uitgeperste knoflook,paprikapoeder, zout,peper, en de olie.

Snij het vlees in blokken en de uien in stukken. Doe de tomaten even in kokend water en laat ze “schrikken” met koud water en ontpel ze, verwijder de pitten en snij ze in stukken.

Doe alles in de marinade en roer het goed om, laat het een nacht in de koelkast marineren. Af en toe even roeren.

Haal dan alles uit de marinade en laat het uitlekken. Maak de spiesen om en om vlees, uien en tomaten en smeer ze in met wat olie en laat ze op een hete grill of barbecue gaar worden.

Serveer de spiesen met een salade en stokbrood.


dit gerecht kan koud worden gegeten, beter gezegd: in Turkije eet men het meestal koud, soms als voorgerecht.

Kiliç baligi ofwel Zwaardvis met tomaten ©SC

Benodigdheden voor ± 4 à 6 personen

ingrediënten:

  • 1 kg schoongemaakte zwaardvis
  • 500 gram tomaten
  • 2 teeentjes knoflook
  • 5 eetlepels olijfolie
  • het sap van 2 citroenen
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • zout

bereiding:

Was de vis onder koud water schoon, snij ze in stukjes. Bestrijk een ovenschaal met olie en leg de vis erin. Was de tomaten en snij ze in stukken.

Verhit de helft van de olie in een pan, pers er de knoflook boven uit en smoor hierin de tomaten tot moes. Haal ze door een zeef om velletjes en pitten te verwijderen. Breng de tomaten op smaak met het citroensap en zout en voeg de rest van olie toe. Breng de tomaten nog even aan de kook en verdeel ze over de vis.

Bak de vis in een op 180° voorverwarmde oven in ± 15 à 20 minuten gaar.

Laat de vis, als je ze koud wil eten, afkoelen.

Herkes, afiyet olsun = Eet smakelijk, iedereen!



Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.

top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *