Turkse Pilav of Pilaf uit Turkije

pilav

Turkse Pilav of Pilaf uit Turkije. Iedere streek in Turkije kent z’n eigen gerechten maar in heel Turkije, zul je deze Pilaf tegen kunnen komen.

Pilav is een (bij-) gerecht uit de landen van het Midden-Oosten. Pilav staat voor een graansoort, meestal rijst. En is dan verwant aan de Italiaanse risotto, waarbij het woorddeel ris staat voor rijst.

Die rijst wordt gefruit in olie om dan daarna met bouillon gaar te worden gesmoord. Afhankelijk van de landstreek komen daar dan specifieke kruiden, groenten, peulvruchten en vlees bij.

Mogelijk stamt Pilav uit de vroeg-Ottomaanse of Turkse keuken, maar zeker is het niet. Ook volstrekt onbelangrijk. Zoals Pietje Vitamientje destijds van pindakaas riep

: “vind het gewoon lekker”. En daar gaat het om, ook bij Pilaf.

Wat heb je nodig voor 4 personen en Pilaf

  • 250 gram rijst
  • 3 kipfilets
  • 2 rode paprika’s
  • 2 uien (middelgroot)
  • olijf olie
  • 100 gram rozijnen
  • 5 deciliter  warme kippenbouillon (blokje)
  • mespunt saffraan of kurkuma (geelwortelpoeder)
  • Mespunt gemberpoeder
  • zout en peper

bereiding van de Pilav

  • Snij de kipfilet in blokjes, pel de uien en snipper ze fijn , maak de paprika schoon en dan ook in blokjes snijden
  • Verhit de olijfolie in een pan en bak de kipfilet bruin; voeg de ui en paprika toe en laat die even mee bakken.
  • Doe er nu de rijst en rozijnen bij, voeg de bouillon er aan toe en roer alles goed door elkaar en breng het aan de kook  , doe er nu de saffraan , gemberpoeder , peper en zout bij.
  • Laat de pilaf zachtjes koken tot de rijst gaar is en dien het op een mooie schaal op

Deze pilaf uit Turkije is een heel gemakkelijk en snel klaar te maken recept  en smaakt heerlijk!



Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *