Toscaanse runderrollade met pancetta of gerookt spek

PancettaRollade

Toscaanse runderrollade met pancetta of gerookt spek en dan ontstaat van zelf de vraag:

Wat is Pancetta ?

Pancetta is zoals de naam al doet vermoeden, van Italiaanse afkomst. Het gaat dan om

gedroogd varkens-spek (buik). De pancetta wordt gekruid met zout, peper en andere kruiden zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel, maar de samenstelling en dus de smaak kan daardoor wel eens vari├źren.
Pancetta kan gerookt zijn dan wel niet – gerookt. Als gerookt spek meestal een plat stuk, wat in dunne plakjes wordt gesneden, terwijl de niet gerookte Pancetta wordt opgerold, onder de naam Pancetta Arrotolata, is wat minder vet.

Maar met gerookt spek zal het ook smaken, hangt natuurlijk ook een beetje af van de mate waarin het spek is gerookt en hoe dat gegaan is. Koken en eten is beiden afhankelijk van proeven ­čśë

Gaat hier om een hoofdgerecht bedoeld voor 4 personen qua hoeveelheden:

Ingredi├źnten:

Toscaanse runderrollade met pancetta of gerookt spek

  • een lap rundvlees van ┬▒ 750 gram bijv. een staartstuk
  • 50 gram pancetta of gerookt spek in blokjes gesneden
  • 1 wortel fijngehakt
  • 1 ui fijngehakt
  • 4 flinke tenen knoflook in plakjes gesneden
  • 1 wijnglas rode wijn
  • 1 blik tomaten
  • vers gemalen peper
  • zout
  • takje rozemarijn en/of tijm
  • olijfolie ┬▒ 2 eetlepels
  • rollade touw om te binden

Bereiding van de Toscaanse runderrollade met pancetta of gerookt spek
Meng de knoflook en spek bestrooi dit mengsel royaal met versgemalen zwarte peper.

Leg het vlees plat op een vleesplank en snij met een scherp vleesmes diepe inkepingen in het vlees.
Doe hierin de knoflook en het spek. Rol het vlees op en bind het met het rolladetouw om het vlees in rollade-model te houden.

Verhit een braadpan met een dikke bodem, doe de olijfolie in de pan. Bak hierin de fijn gesneden groenten zacht, maar niet bruin !
Leg het vlees in de pan en bak het aan alle kanten bruin.
Haal dan het vlees uit de pan en bestrooi het met zout ( let op met zout : de pancetta is ook al zout van zich zelf ) en nog wat peper.
Doe de wijn, de tomaten, takje rozemarijn en / of de tijm in de pan en breng dit aan de kook.
Leg de rollade weer in de pan, leg een deksel op de pan en laat de rollade ten minste 4 uur sudderen*
Voeg als – er te veel vocht verdampt – een klein scheutje het bouillon aan toe.

Wanneer de rollade gaar is, snij deze dan in plakken.
Kook de saus op hoog vuur in en schenk deze over het vlees.
Lekker met pasta of gebakken aardappels en een salade.

*Je kunt het vlees ook heel goed in de oven sudderen : verwarm de oven dan op ┬▒ 140 graden en zet het vlees met de braadpan in de oven voor 3u30 min en kijk dan of het vlees gaar is


top pagina


Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *