Tomatenketchup met weinig suiker

Tomatenketchup Ingrediënten

Tomatenketchup met weinig suiker

Eigen gemaakte tomatenketchup smaakt naar mijn mening veel lekkerder dan gekochte tomatenketchup.
Een groot voordeel is, dat je dan de hoeveelheid suiker kunt aanpassen.

Deze hoeveelheid tomatenketchup is voor ± 5 á 6 steriele potten van 250 gram.

Je hebt nodig aan ingrediënten voor deze tomatenketchup :

  1. 1 rode paprika
  2. 2 ½ kilo ontvelde tomaten
  3. 2 uien fijn gehakt
  4. 1 flinke  teen knoflook uit de pers
  5. 100 ml azijn, ik gebruik dan appelazijn
  6. 75 gram bruine suiker
  7. 2 theelepels geraspte verse gember
  8. 1 theelepel gerookte paprika poeder *
  9. 1 theelepel milde paprika poeder
  10. 2 theelepels vers geraspte nootmuskaat
  11. 1 eetlepel korianderzaad
  12. mespunt kruidnagelpoeder
  13. peper uit de molen en een mespunt zout
  14. eventueel mespunt cayennepeper

bereiding van de tomatenketchup :

Tomaten in stukken snijden.
Was de paprika en snijd het vruchtvlees in stukken. Verwijder de pitten en de zaadlijsten.

Doe in een grote pan een scheutje water, voeg de gesneden tomaten, paprika, ui en de uitgeperste knoflook toe en laat dit op een zacht vuurtje ongeveer een uurtje sudderen.

Roer af en toe om te voorkomen dat het aanbakt, en voeg zo nodig nog wat water toe.

Haal dan de saus van het vuur en pureer deze met de staafmixer glad.
PAS OP voor spatten want de tomatenketchup is kokend heet.

Zet de pan  terug op het vuur en voeg nu alle ingrediënten – behalve peper en zout – aan de tomatenketchup toe.
Laat deze saus nog zeker 1 ½ uur sudderen of totdat de tomatenketchup de juiste dikte heeft.
Giet daarna de hete tomatenketchup in de steriele potten en sluit ze af met de deksels.

Zet de tomatenketchup op zijn kop totdat de tomatenketchup is afgekoeld.
De tomatenketchup blijft ongeopend zeker een jaar goed.

Bewaar een geopende pot met tomatenketchup in de koelkast !

Opmerking :
Geen gerookte paprika poeder in huis ? Gebruik dan 2 theelepels van de paprika poeder die je gebruikt.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *