Tajine met winterwortel

tajine

Tajine met rundvlees en winterwortel is een Marokkaans getint recept
Wat hebben we voor een Tajine met rundvlees en winterwortel nodig, de ingrediënten dus :

  • 4 eetlepels olie of 50 gram boter
  • 1 pond rundvlees – of sucadelappen in blokjes gesneden
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 1 gesnipperde ui
  • ½ citroen in plakjes
  • 1 pond aardappelen, geschild in partjes
  • 2 x winterwortel geschild ( dunschiller ) in plakjes
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • een stukje gember van ± 2 centimeter, geschild en klein gesneden
  • 1 kaneelstokje
  • 2 flinke theelepels ‘ras el hanout’ van Jonnie Boer
  • 2 eetlepels klein gesneden peterselie
  • ½ à 1 eetlepel goede kerriepoeder
  • ½ liter bouillon (tablet of pot)

en natuurlijk onmisbaar : 1 tajinepot en een vlamverdeler.

Dan nu aan het bereidingswerk voor de Tajine met rundvlees en winterwortel

  • kook de aardappelen 5 à 8 minuten vóór, haal ze met een schuimspaan uit het water
  • Kook nu, in het hete aardappelwater, de winterwortel (s)  ± 5 minuten.
  • Verwarm dan een koekenpan met 2 eetlepels olie of 25 gram boter
  • Zet de tajine op de kleinste pit, mèt de vlamverdeler
  • verhit de stoofpot met de rest van de boter of olie
  • Doe de gesneden ui in de stoofpot en bak deze op een laag vuur : glazig
  • Voeg na ± 5 minuten de knoflook toe
  • ondertussen
  • Bak ondertussen in de koekenpan het rundvlees bruin. Wanneer de sucadelappen bruin zijn, voeg deze dan bij de ui en knoflook in de tajine.
  • Verwarm ondertussen de bouillon
  • Stoof alles even mee
  • Voeg nu de kerriepoeder, koriander, de ‘ras el hanout’, peper, zout en het kaneelstokje toe
  • Roer alles goed door in de tajine
  • Giet de hete bouillon er in
  • Voeg nu ook de 3 plakjes citroen toe
  • Sluit de tajine af met het deksel
  • Laat deze dan op een laag vuur pruttelen tot het rundvlees bijna gaar is 1 ½ à 2 uur
  • Doe nu de aardappelen en de winterwortel in de tajine
  • Roer alles goed door
  • Laat dit alles op een zacht pitje gaar worden, zonder de deksel van de stoofpot,
    Zo kan het vocht voor een deel verdampen
  • Breng de tajine op smaak met eventueel nog wat kruiden en of peper en zout
  • Strooi de peterselie over de tajine

Tajine met rundvlees en winterwortel

lekker met een groene salade en een stukje Marokkaans brood

zie ook onze Marokko Tunesië Egypte recepten pagina en aanvullende info over de Tajines en de Römertopf.



Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *