Spruitjes koken

spruitjes koken

Spruitjes koken

en dat doen we in principe voor 4 personen, grote en kleine eters » iets meer of minder spruitjes 😉

Je haat spruitjes of je vind ze lekker ! Ik geef eerst een basis recept en daarna

een recept, dat je ook als spruitjes hater echt eens moet proberen.

ingrediënten voor dit spruitjesgerecht:

  1. 1 kilo spruitjes
  2. nootmuskaat
  3. zout
  4. eventueel een klontje boter

Bereiding van de spruitjes

Maak de spruiten schoon door een klein stukje van het stronkje af te snijden, èn met het mesje een kruisje in de stronk van de spruit te kerven. Verwijder ook de buitenste blaadjes van de spruit.

Was de spruitjes en breng een flinke bodem water aan de kook.
Doe de spruitjes in de pan en laat ze 1 minuut koken, giet ze vervolgens af *
Stort de spruitjes met ruim kokend water en zout in de pan en kook ze in 15 á 20 minuten gaar.
Giet dan de spruitjes af en laat ze even uitlekken. Strooi er nootmuskaat over. Zo zonder meer, zijn ze ook heerlijk maar een klontje roomboter is mmmmmm.


Nu de variant op de spruitjes die echt heerlijk is

  1. 800 gram schoon gemaakte spruitjes(zie vorige recept)
  2. 2 appels bijvoorbeeld elstars
  3. 25 gram roomboter
  4. 1 ui
  5. ± 1 theelepel kaneel
  6. ½ theelepel gemalen komijn of djinten
  7. 1 eetlepel citroensap
  8. peper

Bereiding van de spruitjes voor “spruitjeshaters”

Kook de spruiten zoals boven staand recept in 10 á 15 minuten beetgaar (kan ‘s morgens al).
Giet de spruiten af in een vergiet en spoel ze met koud water af.
Laat de spruiten goed uitlekken.
Snipper de ui grof, snijd de appel in blokjes, en besprenkel ze met citroensap.
Verwarm een hapjespan vóór en doe er de boter in : laat deze heet worden.
Voeg nu de ui toe en bak deze glazig.
Doe er komijn, kaneel, appel en de peper naar smaak bij en bak dit ± 2 minuten dóór » wel blijven roeren.
Voeg de spruiten toe en laat deze heet worden.
Schep de spruitjes in een schaal en leg er een klontje roomboter op.

Je weet niet wat je proeft … echt een heerlijke manier om spruiten klaar te maken. En misschien kan je een paar spruiten haters er toe brengen om ze te eten.
Succes en eet smakelijk !

*mijn ervaring met deze manier van spruitjes koken is, dat je veel minder een spruitjesgeur in huis hebt. 😉


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *