Sinterklaas 1 bisschopswijn, rumtruffels

Sint Nicolaas of Sinterklaas

Sinterklaas 1 bisschopswijn, rumtruffels, … melk, pepernoten etc

De attributen van Sint Nikolaas of Sinterklaas, en waar ze zo ongeveer vandaan komen. Je kunt ze in de winkel kopen, je kunt ze zelf maken. En om dat laatste gaat het, zelf speculaas maken of marsepein en noem maar op, daar gaan we:

beginnen met de drankjes die bij Sinterklaas belangrijk zijn,

Sinterklaas chocolademelk met slagroom

Ingrediënten voor Sinterklaas chocolademelk met slagroom:

  • 2 liter melk
  • 50 gram cacao
  • 100 gram suiker
  • 2 ½ dl slagroom

maken, koken, bakken etc is vaak net zo leuk en prettig als het opeten Bereidingswijze:

  • breng de melk in een pan aan de kook
  • vermeng de cacao met de suiker in een kom
  • voeg wat melk toe en roer hiervan een glad papje
  • schenk dit mengsel bij de hete melk onder voortdurend roeren
  • draai de hittebron laag en laat de chocolademelk twee minuten zachtjes koken
  • sla de slagroom stijf in een kom
  • schenk de chocolademelk in kopjes, mokken of glazen
  • en garneer met toef stijf geslagen slagroom

Vanillemelk voor Sinterklaas

Ingrediënten voor de Vanillemelk voor Sinterklaas:

  • 1 liter melk
  • 4 theelepels custardpoeder
  • 1 zakje vanille suiker
  • 2 theelepels honing
  • 1 theelepel kaneel

maken, koken, bakken etc is vaak net zo leuk en prettig als het opeten Bereidingswijze:

  • houd wat van de melk achter en breng de rest van de melk aan de kook
  • maak het custardpoeder aan met de achtergehouden melk en bind hiermee de kokende melk.
  • voeg de vanillesuiker en honing toe en bestrooi de vanillemelk met de kaneel
  • schenk het in bekers en drink het warm

bitterkoekjesmelk voor Sinterklaas

Ingrediënten voor de bitterkoekjesmelk voor Sinterklaas:

  • 1 liter melk
  • 75 gram bitterkoekjes
  • 1 à 2 eetlepels honing

bitterkoekjes

wat zit daar eigenlijk in:

100 gram bittere amandelen, 200 gram zoete amandelen, 600 gram suiker, 1 eiwit zie verder amandelmelk

maken, koken, bakken etc is vaak net zo leuk en prettig als het opeten Bereidingswijze:

  • breng de melk met de verkruimelde bitterkoekjes aan de kook
  • laat dit alles op een heel zacht vuur koken tot de melk gebonden is
  • los de honing erin op en drink deze drank heet

amandelmelk voor Sinterklaas

Ingrediënten voor de amandelmelk voor Sinterklaas:

  • 1 liter melk
  • 60 gram gepelde amandelen
  • 4 eetlepels suiker
  • eventueel wat aardappelmeel of maïzena

maken, koken, bakken etc is vaak net zo leuk en prettig als het opeten Bereidingswijze:

  • breng de melk met de amandelen (in een doekje gebonden) aan de kook en laat alles op een zacht vuur langzaam trekken gedurende 20 minuten
  • haal de amandelen uit de melk en los de suiker erin op
  • bind de melk eventueel met wat aangemaakt aardappelmeel of maizena
  • warm opdrinken

bisschopswijn traditioneel op sinterklaasavond

Ingrediënten voor de bisschopswijn op sinterklaasavond:

  • 1 liter rode wijn
  • 1 sinaasappel rondom ingestoken met kruidnagel (±25 st.)
  • 150 gram suiker (gebaseerd op de gemiddelde smaak)
  • 2 kleine kaneelstokjes
  • ¼ liter water

maken, koken, bakken etc is vaak net zo leuk en prettig als het opeten Bereidingswijze:

  • doe de ingrediënten in een vuurvaste pot en laat het een halve dag trekken
  • daarna ruikt het hele huis naar deze lekkere drank die dan “rijp” is om heet gedronken te worden

maken, koken, bakken etc is vaak net zo leuk en prettig als het opeten
variatie met ½ stuk pijpkaneel (ongeveer 5 cm ) en een beetje foelie:

  • schenk de wijn in een roestvrijstalen pan en voeg de sinaasappel, het stuk pijpkaneel en de foelie toe
  • laat de wijn 20 minuten trekken op klein vuur
  • verwijder de sinaasappel en de specerijen en maak de wijn op smaak met de suiker
  • serveer de hete wijn in hittebestendige glazen

Wil je geen alcohol: gebruik i.p.v. een fles wijn, 1 liter rood druivensap. Suiker toevoegen is dan niet nodig.

Let op : de wijn mag niet boven de 75 °C worden verwarmd, want anders verdampt de alcohol en gaat het aroma verloren.


Rumtruffels

Ingrediënten:

  • 100 gram pure chocolade, in stukjes gebroken
  • 3 eetlepel rum
  • 100 gram oude vruchtencake
  • 100 gram gemalen amandelen
  • 50 gram gezeefde glazuursuiker
  • 2 eetlepel abrikozenjam
  • 15 gram cacaopoeder
  • 50 gram chocoladehagel

maken, koken, bakken etc is vaak net zo leuk en prettig als het opeten Bereidingswijze:

  • doe de chocolade en rum in een vuurvaste schaal en zet die op een pan zachtjes kokend water
  • verwarm tot de chocola smelt, af en toe roeren
  • verkruimel intussen de cake en meng die met met de amandelen
  • giet er de gesmolten chocola in en doe er de glazuursuiker bij. Goed roeren!
  • doe het mengsel op een met glazuursuiker bestrooid bord en kneed het tot het zachtjes glad is
  • maak van het mengsel 25 balletjes en bestrijk die met jam
  • vermeng de cacao en de hagelslag in een kom, leg de balletjes er een voor een in
  • schud de kom om ze met het mengsel te bedekken
  • leg ze in de koelkast tot ze stevig zijn en bewaar ze in een trommel


Geen sinterklaas feest zonder pepernoten. Natuurlijk kun je de pepernoten voor pakjesavond gewoon bij de winkel kopen maar het sinterklaas avondje wordt veel leuker als je de pepernoten lekker zelf gaat bakken. Hieronder vindt je recepten voor je eigen pepernoten als Sint en Piet komen.

Heb je zelf een recept voor sinterklaas of kerst dat hier nog niet instaat en het is afwijkend ,voeg het dan toe via het contactformulier en kunnen we het publiceren onder jouw naam.

Sinterklaas en dus : Pepernoten 1

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 3 gram bakpoeder
  • 5 gram kaneel
  • 2½ gram gemalen kruidnagel
  • 2 gram kardemom
  • 1 gram gemberpoeder
  • 125 gram boter
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram schenkstroop
  • 3 gram zout
  • géén peper dus

een niet alledaags recept voor sinterklaas
hierin zitten nl. ingrediënten die je niet dagelijks in pepernoten tegenkomt zoals gember(zoetig) en kardemom (fruitig zoet en lijkt op gember)

maken, koken, bakken etc is vaak net zo leuk en prettig als het opeten Bereidingswijze:

  • zeef de bloem met het bakpoeder en de kruiden in een kom
  • verwarm de boter met de basterdsuiker, de stroop en het zout al roerend in een steelpan tot alles is gesmolten , warmte tot ongeveer 45 °C
  • schenk dit bij de bloemmassa en roer alles goed door elkaar tot een glad deeg is ontstaan
  • laat dit op een koele plaats een paar uur opstijven
  • rol het deeg uit tot een lap van ½cm dikte en steek hier bijvoorbeeld met een appelboor of met de achterkant van een spuitmondje gelijkmatige mopjes uit
  • leg deze op een beboterde bakplaat en schuif die ongeveer 15 minuten midden in een matig warme oven (circa 180 °C)
  • neem de pepernoten van het bakblik en laat ze afkoelen

Sinterklaas en dus : Pepernoten 2

Ingrediënten:

  • 150 gram boter
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • ½ theelepel zout
  • 4 eetlepels melk

maken, koken, bakken etc is vaak net zo leuk en prettig als het opeten Bereidingswijze:

  • verwarm de oven voor op 200 °C
  • kneed alle ingrediënten behalve de melk goed door elkaar en doe er zoveel melk bij dat het beslag lekker soepel wordt
  • wrijf een bakblik in met margarine.
  • maak van het deeg kleine balletjes, leg ze op het bakblik en druk ze iets plat
  • bak ze in 15 tot 20 minuten lichtbruin en gaar. (Je kan controleren of het gaar is door er met een naald in te prikken; wanneer deze droog blijft, is het gaar)


Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *