Sint Maarten recepten bak snoep tips

Sint Maarten Lampion

Sint Maarten recepten bak snoep tips

In delen van Nederland en Belgi├ź wordt nog immer een lampionoptocht ter ere van Sint Maarten gehouden, en dan vooral voor de kleinsten in het gezin, maar let op, ook de oudere kinderen hebben het in alle hilariteit soms ‘uitgevonden’. Hun liedjes zijn dan ook wel enigszins aangepast ­čśë

Sint Maarten Cake

Wanneer de kinderen bij je aanbellen in de hoop op snoepgoed kun je natuurlijk snoep geven van wat je in de winkel hebt gekocht.
Maar deze zelf gemaakte Sint Maarten Cakejes zullen vast en zeker ( of zeker en vast ) erg in de smaak vallen en zeker onverwacht zijn.
voor ┬▒ 15 stuks

  • 150 gram boter
  • 150 gram kristal suiker
  • zout
  • 3 eieren
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2-3 eetlepels melk
  • papieren cakevormpjes

Glazuur:

  • 125 gram gezeefde poedersuiker
  • 1 eiwit
  • water of citroensap
  • eventueel levensmiddelen kleurstof
  • snoepjes bijv.M&M’s

Verpakking:

  • doorzichtig cellofaanpapier
  • lint

ook voor een Sint Maarten recept heb je vast veel voldoening van je werk Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 175 ┬░
  • Smelt de boter maar zorg dat ze niet heet wordt. Zet ondertussen de vormpjes klaar op de bakplaat.
  • Doe de gesmolten boter over in een schaal en klop ze met wat zout en een derde deel van de suiker, tot alles goed is opgenomen; doe er dan 1 ei in, meng weer alles goed door elkaar en ga zo door tot de eieren en suiker op zijn en er een luchtig beslag is.
  • Schep de bloem op het beslag en meng dit er luchtig door. Is het beslag erg dik, voeg dan 1 of 2 eetlepels melk toe.
  • Vul de vormpjes voor de helft en schuif ze een richel ├▓nder het midden in de voorverwarmde oven en bak ze in ┬▒ 25 minuten gaar. Ze zijn gaar als je er met een sat├ę-prikker of breinaald in prikt en deze er droog uitkomt.
  • Laat ze dan op een rooster afkoelen.

ook voor een Sint Maarten recept heb je vast veel voldoening van je werk Wanneer de cakejes zijn afgekoeld, ga je de glazuur maken:

  • Meng het eiwit door de gezeefde poedersuiker, doe voor een wat dunner gelazuur wat water of citroensap er bij
  • Wil je gekleurde glazuur, doe er dan enkele druppels levensmiddelen-kleurstof* bij, niet teveel want de kleur wordt dan erg onnatuurlijk
  • Bestrijk de cake er mee en versier ze met snoepjes.
  • Laat vervolgens de cake drogen

Knip het cellofaanpapier in een vierkant op maat, zet een cakeje in het midden en breng de vierpunten omhoog naar het midden, knijp ze samen en doe er een lintje om, zodat ze goed zijn ingepakt.

Veel succes ermee!

* levensmiddelen-kleurstof is veelal te koop bij de toko’s.

sint maartenswafels

Ingredi├źnten voor de sint maartenswafels:
sint maarten als centurion die z'n mantel deelt

  • 350 gram bloem
  • zout
  • ┬Ż liter melk
  • 18 gram verse gist
  • 140 gram boter
  • 35 gram witte basterdsuiker
  • kaneel

verder heb je wel een wafelijzer nodig !

ook voor een Sint Maarten recept heb je vast veel voldoening van je werk Bereidingswijze:

  • zeef de bloem boven een kom, roer het zout er door en maak een kuiltje in het midden
  • los de verkruimelde gist op in wat lauwe melk en giet het mengsel in het kuiltje
  • verwarm de boter en laat die wat afkoelen
  • breek het ei boven de gistoplossing, strooi de suiker en de kaneel erop en schenk tot slot de afgekoelde boter erbij
  • voeg al roerend geleidelijk de rest van de melk toe tot een dik vloeibaar beslag is ontstaan
  • bestrijk het wafelijzer met wat boter en maak het warm
  • schep er wat van het beslag in en doe het ijzer dicht voor zo’20 seconden
  • laat de wafels vervolgens na opening van het ijzer op een rooster afkoelen
  • bestrijk ze met wat gesmolten boter en strooi er de basterdsuiker over

bisschopsbrood voor Sint Maarten

Ingredi├źnten voor het bisschopsbrood voor Sint Maarten:

  • 5 eieren
  • 250 gram suiker
  • 250 gram meel
  • 250 gram amandelen (ontvelt)
  • 250 gram rozijnen
  • 15 gram kaneel

ook voor een Sint Maarten recept heb je vast veel voldoening van je werk Bereidingswijze:

  • eieren en suiker schuimig kloppen en dan de andere ingredienten erbij mengen
  • het mengsel in een ingevette bakvorm gieten
  • 1 uur bij 175┬░ bakken
  • dun snijden

duitse krakelingen / brezeln voor Sint Maarten

sint maarten als bisschop

duitse krakelingen / brezeln voor Sint Maarten
Regionaal in duitsland komen veel verscheidene vormen voor. De basisvorm ontstond vermoedelijk uit kransbroden. De krakeling had in Katholieke kloosters een belangrijke betekenis als vasten-gerecht. Over de herkomst van de vorm en de naam zijn vele theorie├źn. Op basis van de klooster-oorsprong zou het gaan om het roomse begrip ‘bracellus of braciccum‘ (=armen). De vorm zou een monnik in gebed voorstellen. Voorzover bekend werden de eerste ‘brezeln’ al gebruikt bij het concilie van Leptin├Ą in het jaar 743 na Chr.

Volgens andere bronnen uit 1521 werd voor het bereiden van ‘brezeln’ het volgende aanbevolen : “neem een goede kwaliteit meel, eierdooiers , een beetje wijn (!), suiker en anijs, maak daarvan een deeg, verdeel dat in stukken , rol daarvan lange ronde strengen en vorm ze dan tot een krakeling. Schuif ze vervolgens in een warme oven en bak ze bruin.”

Van deze brezeln / krakelingen bestaan in Duitsland per regio veel en verschillende recepten, kijk bijvoorbeeld eens op de volgende internetlink: brezelrecepten

Sint Maarten appel uit de oven

Ingredi├źnten voor de Sint Maarten appel uit de oven:

  • zure appels (de meest geschikte appels zijn bijvoorbeeld de Goudrenetten, Jonathan en Cox orange)
  • suiker

ook voor een Sint Maarten recept heb je vast veel voldoening van je werk Bereidingswijze:

  • zure appels wassen en drogen
  • het klokhuis uitsteken met een appelboor
  • op een ingevette ovenschaal zetten en de bovenkant met suiker bestrooien
  • op 220┬░ 25 minuten bakken
  • daarna nog eens met suiker bestrooien

warme appel met kwark

Ingredi├źnten:

  • 150 gram magere kwark
  • 2 ei-gelen
  • 40 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ┬Ż theelepel geraspte citroenschil
  • 20 gram rozijnen
  • 6 appels (bijv. goudrenet)
  • 20 gram boter
  • vanillesaus ….zie verder op deze pagina

ook voor een Sint Maarten recept heb je vast veel voldoening van je werk Bereidingswijze:

  • de eerste 6 ingredienten met elkaar mengen
  • dan van de gewassen appels van de bovenkant een (dek-) schijf afsnijden
    (hebben we nog nodig) en de appels uithollen totdat de rand ┬▒ 1 cm dik is
  • het klein gehakte vruchtvlees door de kwark roeren
  • met dit mengsel de appel vullen en het dekschijfje erop plaatsen
  • dan een vuurvaste schaal invetten, de appels erin zetten en in een voorverwarmde oven op 200┬░ ongeveer in 25 – 30 minuten gaarbakken
  • vooral lekker met een warme vanillesaus

Sint Maarten Appel in vanillesaus

Ingredi├źnten voor de Sint Maarten Appel in vanillesaus:

  • 4 appels (wassen, schillen, klokhuis met appelboor verwijderen)
  • 1/8 liter water of wijn
  • 1 eetlepel suiker
  • vanillesaus , zie verderop
  • jam
  • rozijnen
  • gehakte hazelnoot of amandelen
  • boter
  • ┬Ż of 1 anijsblokje naar smaak

ook voor een Sint Maarten recept heb je vast veel voldoening van je werk Bereidingswijze:

  • 1/8 liter water of wijn met 1 eetlepel suiker en de anijs aan de kook brengen,
  • de voorbereide appels daarin garen, met een schuimspaan er weer uit halen, op borden leggen en met jam , rozijnen en/of gemalen noten vullen
  • de vanillesaus eroverheen gieten, warm opeten

enkel Vanillesaus

Ingredi├źnten:

  • 5 dl. melk
  • ┬Ż vanillestokje
  • 1 ei
  • 15 gram ma├»zena
  • 30 gram suiker

ook voor een Sint Maarten recept heb je vast veel voldoening van je werk Bereidingswijze:

  • breng de melk aan de kook
  • snijd het vanille stokje open en haal het merg met de punt van een aardappelmesje eruit
  • doe de merg en het stokje in de melk en laat dit zachtjes 20 minuten trekken
  • roer het ei los en meng er de ma├»zena en de suiker door
  • verwijder het vanillestokje uit de melk
  • schenk al roerend wat hete melk bij het eimengsel
  • en doe dit onder voortdurend roeren terug in de pan
  • kook de saus even door en kan dan over de appel geschonken worden

saus kan eventueel ook koud gegeten worden, laat ‘m onder af en toe roeren in een bak koud water afkoelen


Sint Maarten peperkoek of taaitaai

Ingredi├źnten voor de Sint Maarten peperkoek of taaitaai:

  • 250 gram honing
  • 125 gram suiker
  • 2 eetlepels olie
  • 500 gram meel
  • 1 pakje bakpoeder
  • 1 pakje koekkruiden
  • 2 eetlepels cacao
  • 1 ei
  • voor de versiering:poedersuiker
  • voor de versiering:chocoladeglazuur (verkrijgbaar in de winkel : bijv. Baukje)
  • voor de versiering:gekleurde muisjes
  • voor de versiering:amandelen
  • voor de versiering:rozijnen
  • voor de versiering:pistache noten

koek- en speculaaskruiden
De samenstelling en verhouding van de verschillende mengsels varieert tussen de verschillende producenten ( houdt daar dus rekening mee ! ), maar in het algemeen geldt :
koekkruiden zijn een mengsel van gemberpoeder, kaneel, kardemom en koriander speculaaskruiden bestaan uit koekkruiden met bovendien gemalen kruidnagels

ook voor een Sint Maarten recept heb je vast veel voldoening van je werk Bereidingswijze:

  • allereerst de honing, suiker en de olie in een pan smelten
  • nu het meel met het bakpoeder en de cacao op het werkblad zeven en met de koekkruiden vermengen
  • in het midden een kuiltje vormen, daar de honing en het ei in doen
  • alles tot een deeg kneden, wat meel op het werkblad strooien, en daarop het deeg uitrollen
  • nu kunnen we er figuren uit halen met behulp van steekvormen ( de steekvormen tussendoor telkens even in het meel drukken om plakken te voorkomen )
  • de koeken op een met bakpapier beklede bakplaat leggen en deze ca. 10 minuten bij 200 ┬░ gaar bakken
  • na het bakken en afkoelen de figuren met poedersuiker of suiker- en chocoladeglazuur, amandelen, rozijnen, pistachenoten , gekleurde muisjes etc. als een martinuspop versieren
  • De koeken in een goed sluitende doos bewaren

Sint Maarten warme aardappelsalade met spek

Ingredi├źnten voor de Sint Maarten warme aardappelsalade met spek:

  • 1 ┬Ż kilogram middelgrote aardappelen
  • 250 gram gerookt doorregen spek in dobbelsteentjes
  • 1 kopje klein gesneden ui
  • ┬╝ kopje water
  • 1/8 liter witte wijnazijn
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel zwarte peper
  • 2 eetlepels peterselie

ook voor een Sint Maarten recept heb je vast veel voldoening van je werk Bereidingswijze:

  • de ongeschilde aardappelen koken, schillen en in niet te dunne schijven snijden, warm houden
  • de spek in een pan knapperig bruin bakken en op keukenpapier laten uitlekken
  • in het in de pan achtergebleven vet de uien fruiten tot ze glazig zijn
  • water, azijn, zout en peper bij de uien voegen en kort koken
  • dit mengsel over de aardappelen gieten en omscheppen
  • tot slot het spek en de vers gehakte peterselie erdoor mengen en verder op smaak brengen

warme Johannesbeer-punch

Ingredi├źnten voor de warme Johannesbeer-punch:

  • 2 zakjes rozenbottelthee
  • ┬Ż l water
  • 1 zakje gl├╝hweinkruiden
  • sap van 1 citroen
  • 0,7 liter zwarte johannisbeersap (meestal in natuurwinkels gemakkelijk verkrijgbaar)
  • sap van 2 sinaasappels
  • 1 onbespoten sinaasappel (wordt met schil en al in schijfjes gebruikt)
  • suiker

wat is johannisbeer
In het Duits spreekt men van “Johannisbeer”,
in’t Frans “groseilles”,
in’t Engels “currants” en
in ‘t Nederlands “aalbes”.
wat is punch
Punch is sterke drank met (warm) water,
eventueel op smaak gebracht met suiker en
citrusvruchten

ook voor een Sint Maarten recept heb je vast veel voldoening van je werk Bereidingswijze:

  • een thee trekken met behulp van de builtjes rozenbottelthee en de gl├╝hweinkruiden en het citroensap, uiteraard met kokend water
  • dan het johannisbeersap eraan toevoegen en eenmaal laten opkoken. Builtjes thee nu wel verwijderen
  • de punch op smaak brengen met suiker, in elke beker een schijf sinasappel doen en de punch daaroverheen gieten
  • heet gedronken smaakt het best

top pagina


Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *