Roomijs met warme appelcompote

roomijs met warme appelcompote
Roomijs met warme appelcompôte is lekkerder dan lekker. Maar wat is compote ? Appelmoes is een bijgerecht of dessert op basis van appels, da’s knap logisch. Maarrr van appelcompote of compôte wordt gesproken, wanneer de appels niet tot moes zijn gemaakt ( geslagen ), maar er nog stukjes appel in terug te vinden zijn. Wellicht wel eens gehoord van tot moes slaan ? Nou, precies, heel fijn. Letterlijk en figuurlijk.

Duidelijk natuurlijk dat die grotere stukjes appel de smaak doet verbeteren, dus lekkerder. En zekerder met roomijs.

bedoeld voor 4 personen

Ingrediënten voor Roomijs met warme appelcompôte ©SC

…. naar wens met gedroogde cranberries en Drambuie …

  • 2 grote appels (goudrenetten, elstar)
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 50 gram gedroogde cranberries
  • 1 eetlepel kaneel poeder
  • 1 eetlepel suiker + suiker voor het bladerdeeg en slagroom
  • boter
  • roomijs*
  • ¼ liter slagroom
  • eventueel 1 eetl. Drambuie (kleine proefflesjes te koop bij de slijter)

Vóórbereiding

– Voorbereiding kan ‘s morgens – Verwarm de oven voor op 200 °

laat het bladerdeeg ontdooien en snij er 4 of 8 sterren uit. Prik het deeg in met een vork .
Maak de sterren aan de bovenkant vochtig en bestrooi ze gelijkmatig met suiker.
Leg ze op een bakplaat en laat ze in ± 20 minuten gaar en bruin worden : bewaar waar ze in een trommel.

Schil de appels, snij deze in blokjes en meng ze met kaneel en suiker
Laat de boter in een pannetje smelten en bak de blokjes appel even aan : doe er de gedroogde cranberries bij ( maar bewaar wat voor de garnering ! ) en ± 3 eetlepels water, of 2 eetlepels water en één eetlepel Drambuie, breng dit aan de kook.

Kook een appelcompôte waarin de blokjes appel nog herkenbaar zijn.. Laat de compôte afkoelen en zet deze koel weg.

Bereiding van roomijs met warme appelcompôte

  • Haal het ijs uit de vriezer
  • Sla de slagroom stijf en doe ze in een spuitzak**
  • Warm de appelcompôte op en proef of er nog wat kaneel bij moet
  • Verdeel de warme appelcompôte over mooie ijscoupes Leg er 1 of 2 bolletjes ijs in, spuit er een dot slagroom op en garneer de coupes verder met de bladerdeeg-sterren en de overgebleven gedroogde cranberries

* voor meer ijsrecepten zie bijvoorbeeld de recepten voor de kerst


top pagina


Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *