Poffertjes op z’n Fries of Bollebuikskes

poffertjes bollebuiskes

Bollebuikskes of wel Poffertjes op z’n Fries, de ingrediënten:
(Soms zie je ook wel suikerbuikjes, of nog andere termen.)

  • 250 gram bloem
  • 25 gram verse gist of 1 zakje gedroogde gist
  • 3 dl melk
  • 1 glas brandewijn
  • 2 eieren
  • mespunt zout
  • en voor er op : (room)boter en poedersuiker

En dan nu “het werk” de bereiding van de Bollebuikskes of Poffertjes:

  • Zeef de bloem boven een kom en doe het zout erbij.
    Verwarm de melk maar niet heter dan handwarm en doe de gist in wat melk : ± 1 dl
    Maak een kuiltje in de bloem en giet het gistmengsel erin en laat de gist hierin oplossen
    – Gebruik je gedroogde gist, dan verwarm je de melk ook, strooi de gist in het kuiltje van de bloem , ga verder te werk als met verse gist –
  • Splits de eieren en doe de dooiers bij de bloem, sla de eiwitten stijf in een vetvrije kom.
  • Roer met een houten lepel vanuit het midden en doe met kleine scheutjes de rest van de warme melk er bij.
    Roer tot je een mooi glad beslag hebt , als laatste roer je de brandewijn en de stijf geslagen eiwitten er door.
  • Dek het beslag af met een vochtige doek en laat het op een warme plek een uur rijzen.
  • Smelt de boter in een pannetje en laat de ( elektrische ) poffertjes* heet worden.
    Smeer de holtes goed in met de gesmolten boter.
  • Vul de holtes voor driekwart en bak de bollebuikskes bruin aan twee kanten
  • Leg de bollebuikskes op een bordje en bestrooi ze met de poedersuiker en leg er een klontje (room)boter bij

* Je hebt een poffertjespan voor gas, maar het veiligst en het snelst met bakken is een elektrische poffertjespan

Poffertjes bakken

ter vergelijking :Poffertjes bakken met Koopmans

bak zelf de lekkerste oud-Hollandse poffertjes. Bekijk de bakfilm en zie hoe je stap voor stap de lekkerste poffertjes bakt.

En maak er vooral een feest van, met die poffertjes :

feestelijke Koningstoren met poffertjes en aardbeien ontleend aan: Allerhande

Koningstoren met poffertjes en aardbeien maken

Begin met 250 gram aardbeien. Snijd met een scherp mesje voorzichtig de groene kroontjes eraf. Snijd ze dan in plakjes. Grote aardbeien snijd je in 4 plakjes en kleintjes in 3 plakjes. Besmeer met een gewoon mes 1 kant van 36 kant-en-klare poffertjes lekker dik met 150 gram zuivelspread light.Stapelen maar!
Verdeel de aardbeienplakjes in 2 groepen. Leg 12 poffertjes klaar met de zuivelspread naar boven. Verdeel er 1 groep aardbeien over. Leg op de 12 poffertjes met aardbeien nog een poffertje en verdeel de andere groep aardbeien erover. Leg op alle torentjes nog een poffertje en prik er snel een tapasprikker in. Knoop er een rood-wit-blauw of oranje strikje om en leg ze op een mooi bord. Zo maak je een Koningstoren met poffertjes en aardbeien.


Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


Zie ook onze Drentse recepten met poffert en kniepertjes cq wafels.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *