Pavlova dessert

Pavlova

Pavlova afsluiting als Kerstdessert bij uitstek ©SC

Een Pavlova Kerstdessert voor 8-10 personen

wat is een pavlova dessert

Een Pavlova dessert, oneerbiedig uitgedrukt, is een ‘bak van schuim’ gevuld met ijs en vruchten.

Pavlova ?
De Pavlova taart is volgens deskundigen in Australië in 1935 uitgevonden door een Australische chef- kok en vernoemd naar de Russische ballerina Anna Matveyevna Pavlova ( in 1931 in Hotel des Indes in Den Haag overleden ), die in 1926 Australië en Nieuw-Zeeland bezocht. Pavlova was een wereldster bij het ballet van Serge Diaghilev. De Nieuw-Zeelanders echter, beweren dat zij de taart al voordien kenden ( wellicht zullen nog wel meer landen daar aanspraak op kunnen maken ), maar accepteren de naamgeving. Zoals de reclame van het pindakaas – mannetje van weleer :”vind het gewoon lekker !”

Ingrediënten:

  • 5 eiwitten zie voor het scheiden van eiwit en eigeel deze pagina in een nieuw tab/venster om deze pagina niet kwijt te raken
  • 250 gram witte basterd suiker
  • 1 eetlepel maïzena
  • 2 theelepels witte wijnazijn, mespunt zout
  • – – –
  • vulling:
  • 500 gram vruchten bijv. aardbeien,kersen kiwi etc. naar keuze
  • ¼ liter slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 à 2 eetlepels suiker
  • materiaal:
  • spuitzak

Bereidingswijze van de Pavlova

Verwarm de oven op 200° voor.
Teken op een vel bakpapier een cirkel met een doorsnede van ± 20 centimeter.
leg het bakpapier met de getekende cirkel naar beneden op de bakplaat
Waarom die cirkel zo ? Het bakpapier is doorzichtig, door de tekening aan de onderzijde te plaatsen, kan het tekenwerk het voedingsmiddel niet beïnvloeden, maar voor het fraaie cirkelvormige spuitwerk heb je nu een prachtig hulpmiddel.

Zorg dat de kom waarin je de eiwitten slaat en de gardes : vet vrij zijn, zie evt. deze pagina Sinterklaas recepten 2 onderdeel schuimpjes voor de details van het vetvrij maken.

Klop de eiwitten en voeg er tijdens het kloppen, lepel voor lepel, de helft van de basterdsuiker aan toe.
Zodra de eiwitten stijf zijn, voeg dan de wijnazijn en de rest van de basterd suiker er aan toe.
Blijf nog ± 2 minuten kloppen totdat de eiwitten glanzen
Zeef er de maïzena bij en spatel dit voorzichtig door de eiwitten
Doe nu het schuim in een spuitzak en spuit van uit het midden van de cirkel spiraalsgewijs naar de buitenkant:
spuit bovenop de twee buitenste ringen een extra ring,zodat je een opstaande rand krijgt!

Heb je geen spuitzak, leg dan het eiwit in het midden van de cirkel en smeer het met de bolle kant van een lepel uit over de cirkel en zorg ervoor dat de buitenrand wat hoger is dan de rest.

Zet het schuim in het midden van de voorverwarmde oven en verlaag direct de temperatuur naar 150°, bak het schuim zo 20 minuten. Verlaag dan de temperatuur van de oven naar 100°, zet de ovendeur op een kiertje, doe er een houten lepel tussen zodat de deur niet dicht kan vallen.
Laat het schuim dan 2uur in de oven drogen, zet de oven uit en laat het schuim in de oven afkoelen.
Je kunt dit enkele dagen van tevoren doen, berg de pavlova tot gebruik in een lucht- dichte trommel op.
Maak de vruchten schoon of laat, wanneer je blikvruchten gebruikt, ze goed uitlekken.
Sla de slagroom met de suikers, de hoeveelheid hangt ook af van de mate van zoetheid van de vruchten, stijf.
Spuit of schep de slagroom en de vruchten in de pavlova.


top pagina


Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *