Oostenrijkse recepten

salzkammergut

Oostenrijkse recepten

Oostenrijkse recepten of recepten afkomstig uit Oostenrijk, zelf geweest, zelf geproefd, zelf gemaakt en de sfeer van Oostenrijk …… kom op smaak van de vakantie, met culinaire bergen en kleurige dalen

Zuurkoolsoep ©SC

Voorgerecht 6 personen

ingrediënten:

  • 2 uien in ringen gesneden
  • 500 gram zuurkool
  • 1 dl witte wijn (droge)
  • 1 liter runder-bouillon (eventueel van een tablet)
  • 250 gram rundergehakt
  • versgemalen peper,zout
  • ± ½ theelepeltje suiker
  • 2 eetlepels fijn gehakte peterselie
  • 6 eetlepels yoghurt

Bereiding:

Doe de zuurkool, uien, bouillon en wijn in een pan, breng het aan de kook en laat het 45 minuten zachtjes doorkoken.

Doe de gehakt in een schaal, meng ze met peper en zout en draai er kleine soepballetjes van. Doe wat hete soep* bij de balletjes, doe dit dan in de pan met de soep en laat alles nog 10 minuten doorkoken.

Breng de soep op smaak met zout, peper, suiker en de peterselie,

schep de soep in borden of kommen en garneer ze met een eetlepel yoghurt.

*Dit voorkomt dat de balletjes stuk gaan en ze gaan ook niet aan elkaar kleven.


Wiener Schnitzel ©SC

Kijk voor de wiener schnitzel op de paasgerechten-pagina, de schnitzel wordt zo langzamerhand in ieder land gegeten, elk land heeft z’n eigen recept, maar erg veel verschil zit er niet tussen. Alle reden om zelf te experimenteren, bijvoorbeeld met kruiden of andere toevoegingen.


Aardappelknoedels ©SC

ingrediënten:

  • 3 grote aardappels gekookt en fijngestampt
  • 1 ½kopje gekookte rijst
  • 50 gram ham in blokjes gesneden
  • 1 ½ eetlepel boter (vloeibaar of gesmolten)
  • 2 theelepels peterselie fijn gehakt
  • 2 eierdooiers licht geklopt
  • versgemalen peper, zout
  • olie om te frituren
  • bloem

Bereiding:

Doe alle ingrediënten ( behalve zout, peper, bloem en de olie ) in een kom. Meng alles goed door elkaar en voeg naar smaak zout en peper toe. Strooi wat bloem over je handen en vorm kleine balletjes. Verhit de frituurolie ( ± 180° ) en bak de balletjes met een paar tegelijk bruin in de olie. Laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier .

Dien tot slot de knoedels op.


Backhendl : Gebakkenkip ©SC

hoofdgerecht voor ca. 4 personen

ingrediënten:

  • 1 kip in 8 stukken gesneden
  • * ± 1 kop bloem met zout en peper gemengd
  • * ± 1 kop paneermeel of broodkruim
  • * 2 à 3 eieren los geklopt
  • peterselie
  • olie
  • partjes citroen

Bereiding:

Verwarm de oven vóór op 100°.

Droog de kip goed. Meng in een plastic zak bloem met zout en peper. Klop de eieren op een diep bord los en strooi panneermeel op een bord.

Stop de stukken kip in gedeeltes in de zak met bloem en knoop de zaak dicht, dan goed schudden zodat ze geheel met bloem zijn bedekt. Schud het overtollige bloem er af en haal ze dan door het eiermengsel en tot slot door het panneermeel maar zorg er hier ook voor dat alles is bedekt.

Verwarm de frituurpan met olie op ± 170°.

Bak de kip in 2 porties bruin en gaar en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Leg ze op een schaal in de oven om ze warm te houden totdat alle kipdelen zijn gebakken. Garneer ze met de peterselie en de partjes citroen.

*Het is moeilijk om precies de hoeveelheden aan te geven : begin met minder, je kan altijd aanvullen.


Zwiebelrostbraten : Entrecôte met uiensaus ©SC

hoofdgerecht voor ca. 4 personen

ingrediënten:

  • 2 entrecôte’s van ± 250 gram per stuk
  • zout, versgemalen peper
  • paprikapoeder
  • 2 uien in ringen gesneden
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 ½ dl room
  • 50 gram boter
  • 3 eetlepels olie

Bereiding:

Wrijf de entrecôte’s in met zout, peper en paprikapoeder.

Laat een koekenpan heet worden en doe er de olie en de boter in. Bak de entrecôte’s, in ± 6 à 8 minuten voor rood, en 8 à 10 minuten voor rosé, bruin.

Neem ze uit de pan en leg ze afgedekt op een voorverwarmde schaal.

Fruit de ui in de achtergebleven boter goud geel, stuif er nog wat paprikapoeder overheen en laat het nog even bakken. Zorg dat de paprikapoeder niet te bruin wordt!*

Voeg de azijn en de room toe, laat het al roerend iets inkoken. Proef of er misschien nog wat peper en/of zout aan de saus toegevoegd moet worden.

Giet dan de saus over de entrecôte en dien ze op met bijvoorbeeld aardappelknoedels en groenten.

*als je paprikapoeder te bruin laat bakken gaat het bitter smaken!


Kaiserschmarren “Kostje van de keizer” ©SC

nagerecht voor ca. 4 personen

ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 dl melk
  • 150 gram bloem
  • 60 gram margarine of boter
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 4 eetlepels rum
  • poedersuiker

Bereiding:

Begin met de rozijnen te wassen en week ze minstens een half uur in de rum : langer is lekkerder !

Splits de eieren, roer de dooiers met de twee soorten suiker tot een luchtig lichtgele massa.

Roer er voorzichtig de melk en dan lepelgewijs de bloem door. Blijf roeren tot er een mooi beslag is.

Droog de rozijnen goed en meng ze voorzichtig door het beslag.

Ontvet de garde en zorg voor een vetvrije kom en sla hierin de eiwitten stijf en meng deze zo luchtig mogelijk door het beslag.

Verhit een ¼ van de boter in een koekenpan en doe hierin de helft van het beslag,niet dikker dan een ½ centimeter.

Bak de pannenkoek tot deze gerezen is en aan de onderkant mooi bruin : dit duurt ± 4 minuten.

Haal dan de pannenkoek uit de pan en verhit de pan weer met ¼ van de boter, laat de pannenkoek met de ongebakken kant naar beneden weer in de koekenpan glijden en bak de pannenkoek tot de onderkant ook mooi bruin is.

“Trek / scheur” de pannenkoek in stukken en laat deze op een voorverwarmde schaal glijden. Bak de tweede “Kaiserschmarrn” net zo.

Verdeel ze over 4 borden en strooi er poedersuiker overheen.

Je kunt hierbij een bolletje ijs geven, maar ook een lekkere vruchtencompôte.


Het recept van een heerlijke “sachertorte” staat bij de bakrecepten-pagina.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *