messenset kopen betaalbaar kwaliteit

keuken messenset

messenset – welke – kopen èn betaalbaar èn van kwaliteit

Zul je altijd zien, mensen die iets ècht kunnen, hebben altijd weer materiaal wat beterder is dan wat anderen gebruiken. Hoe zit dat met die messen ?

een messenset kan bestaan uit:

 1. koksmes
 2. vleesmes
 3. groentemes
 4. schilmes
 5. broodmes
 6. aanzetstaal

En daar sta je dan naar te kijken, om tot de ontdekking te komen dat je nog eigenlijk van niks weet van je messenset. Een mes is eerst een rechthoek van metaal en uit die rechthoek wordt het mes gesneden en geslepen dus uit één stuk. En bij voorkeur is het deel dat in het handvat gaat even lang als dat handvat gaat zijn. Want korter : leidt vroeg of laat tot breuk. En laat dat handvat bij je hand passen, want het moet een stuk van het “handwerk” worden, en de naam zegt het dan al ‘hand werk’. Het keukenmes / koksmes moet goed “in de hand liggen”.

Mes aanzetten met een aanzetstaal

Ja, dat valt direkt al op : een mes aanzetten met een aanzetstaal. Daar snij je niet mee, is geen mes, dus …
Een mes komt geslepen en wel in de handel en je gaat het gebruiken. En zowel bij goed gebruik als minder gebruik zal het gaan slijten en kunnen er twee situaties ontstaan :

 1. de scherpe kant gaat bramen vertonen, kleine verbuigingen , oneffenheden , die los je op met het aanzetstaal, hebben we een filmpje van hieronder.
 2. de scherpe kant gaat eraf, sterker, microscopisch gezien is de snede niet meer scherp maar bol zodat je feitelijk niet meer snijdt maar op het materiaal ‘duwt’. Dat kun je niet verhelpen met een aanzetstaal, dat wordt slijpen door een vakman. Hoewel je soms met een apparaatje nog wel iets zelf kunt, hangt ook af over welk mes we praten. Toegegeven, het woordenboek maakt niet echt onderscheid tussen de bewoordingen, maar u mag van mij aannemen dat een mes goed slijpen vakwerk is. Tip : hou het snijvlak voor je uit in het licht en kijk hoeveel lichtval weerkaatst wordt.

Dat aanzetstaal moet van harder metaal zijn dan het mes ( is speciaal  opgeruwd ), keramische aanzetstalen en/of aanzetstalen met diamant bekleed zijn het meest hard.
En daar behandel je dus alleen gladde messen mee, géén gekartelde zoals een broodmes.

Aanzetten of slijpen, hoe gaat dat ?

Hoe hou je een koksmes scherp en wanneer moet je ermee naar de slijperij? Jaap de Jong van slijperij Moes legt uit in deze video :

een goed mes goed slijpen is het begin van het halve werk

Tip : let op dat de presentator de meest veilige methode laat zien van het aanzetten, de beweging van het mes is van je af, ook bij het aanzetten.

Veel messen beschikbaar

We tellen hierboven 5 messen, zijn dat alle messen die er bestaan ? Nou, nee.
Laten we eens een opsomming van de vele messen proberen :

 1. vleesmes met een lang, breed, glad lemmet , vooral handig om vlees te trancheren ( in schijfjes snijden )
  als lang en minder breed mes kennen we het ‘trancheermes
  en voor de liefhebbers: een ‘uitbeenmes’
 2. Een vismes heeft een smal glad lemmet en licht buigzaam, staat ook bekend als fileermes
 3. Een koksmes is van forse huize lang met een breed lemmet voor vlees in grotere delen snijden, maar ook voor groente ( wel reinigen tussendoor ) en dus niet brood
 4. Eigenlijk is de ‘batter’ bedoeld voor groente, is een fors breed en zwaar koksmes, waarmee u begrijpt dat het ene koksmes het andere niet hoeft te zijn
  immers je kunt voor de kruiden ook nog het ‘snijmes’ gebruiken, iets kleiner dan de batter.
 5. officemes en dat mes is niet voor je kantoor, maar voor het snijden van kleine delen van het vlees
 6. de slager maakt gebruik van het hakmes, de hakbijl, voor het doorhakken van beenderen, maar is misschien minder geschikt voor de niet vakmatige kok.
 7. oestermes
 8. Een groentemes kan glad zijn en kan ook korter zijn dan een vleesmes, een vleesmes pas je met grote halen toe, een groentemes met korte halen.
 9. Er zijn ook messen voor tomaten, scherp om het vel te verwijderen, waar ook nog een variant voor is : tomatenmesje
 10. grapefruitmesje, sinaasappelmesje, paddestoelmesje
 11. snijbonenmes, aspergemes
 12. Aardappelschilmesje voor de piepers
 13. verwant qua toepassing is de dunschiller voor aardappelen, die kun je tegenwoordig ook ‘dwars’ krijgen, beter voor de pols
 14. broodmes, veelal gekarteld voor het beste resultaat, en soms ook iets rond gemaakt.
 15. diepvriesmes met de kunstige kartels, heb je voor dat doel wel nodig om iets wat diepgevroren is te lijf te gaan
 16. het bakkersmes, een soort twijfelaar want : één snijkant is getand, de andere kant glad en dient voor het snijden van gebak
 17. paletmes, ook voor de bakkerij : voor het bestrijken van taarten etc.
 18. naar de kaas met het kaasmes, een mes met twee handvaten, de ene staat er recht op, de andere kant dwars voor het kracht zetten.
 19. canneleermes waarmee je groefjes of karteltjes kunt snijden in wortel, biet, komkommer etc, heet ook wel een decoratiemes
 20. niet een vergeten exemplaar, bestaat : universeel mes

zg boortjes kun je ook mesje noemen, ander model, laten we achterwege.

En mocht u denken, zeker zelf bedacht ? Neu, nagetrokken onder andere in twee versies van de Winkler Prins, die voor de vrouw èn de Culinaire Encyclopedie. 😉

Messen en het werkblad

Let bij het snijden op de juiste ondergrond: Werkoppervlakken van glas, graniet, marmer, metaal of porselein zijn minder geschikt. Daarentegen is een houten plank de ideale ondergrond, al is regelmatig reinigen wel van belang, vlees niet in het groentenvocht of groenten restanten en andersom. Nog beter : verschillende planken voor afzonderlijke gerechten.

Heeft u veel messen nodig?

Kijk , en dat is dan de hamvraag : want het speciale mesje voor de bloemist staat er nog niet eens bij, en in het overzicht zijn er veel meer, die we niet dagelijks zullen gebruiken, en laten wel wezen, er gaat wel een stuk geld in zitten ! Dus niet meer messen dan je regelmatig zult gaan gebruiken, tenzij voor verzameldoeleinden. 🙂 .

messenblok, is dat wat ?

Ja en nee, persoonlijke mening èn gelezen op andere plaatsen op internet en op papier : bij elk houten en plastic messenblok kijk ik of ze uit elkaar genomen kunnen worden. Want je kunt alle messen nog zo goed veelvuldig reinigen, het neemt iets mee naar de binnenzijde van het blok, dáár waar je niet meer kunt zien. En vermoedelijk zul je dat ook niet willen zien. Beter van niet. Dus stel altijd de vraag : hoe is het messenblok te reinigen.
tip van Cook & Co op mijn vraag dd. 06-11-2013 :
Uw ( houten- ) messenblok is op de volgende manier goed en veilig te reinigen.

 1. Keer uw messenblok op zijn kop en schud ‘m licht om alle restjes te verwijderen
 2. Blaas wat lucht in de gaten om zo de overgebleven kruimels óók te verwijderen
 3. Vul een emmer met (in verhouding) 3,5 liter water, 30 ml afwasmiddel en een kopje witte azijn
 4. Doe wat van dit mengsel in een kopje en laat het in de gaten van het messenblok lopen en laat het ten minste 10 seconden intrekken.
 5. Laat het water uit de gaten lopen en laat nu alleen warm water in de gaten lopen. Ook dit water laat je 10 seconden intrekken.
 6. Haal het water uit de gaten en laat het messenblok aan de lucht drogen.

Maar u begrijpt : toepassing van deze methode doet voor eigen rekening en risico 😉

Messen in de keukenla

Messen in de keukenla : ook geen goed idee, los van de veiligheid (zoals de kans op jezelf in de vingers snijden) is  de grotere kans op schade aan het snijvlak van de messen, niet te vermijden in de keukenla, dus beter van niet.
Dan kun je overwegen om een lange magnetische balk ( balkje ) in de keuken op te hangen. Hoog, zodanig dat kinderen er niet bij kunnen. Al geldt dat aspect óók voor het messenblok.

Af en toe zie ik er een van plexiglas, en inderdaad ook goed uitneembaar en in elkaar te zetten zonder dat je iets overhoudt ! 😉


praktisch en decoratief messenblok van Cromargan
Dit WMF messenblok van Cromargan en roestvrij staal is wat anders, is een solide opbergsysteem voor je hoogwaardige keukenmessen, je hebt altijd je messen bij de hand en ze worden zo goed beschermd. En let op : dit messenblok heeft een geïntegreerde borstelset waardoor de maximaal 7 messen extra beschermd worden èn het borstelstuk is uitneembaar om te reinigen. Een onmisbaar item voor thuiskoks. Kost een paar centen, de kleur is zilver en volgens de beschrijving van de leverancier : vaatwasser bestendig. Dit heeft niet iedereen. Niet qua model en uitvoering, maar ook nog eens gegeven het reinigings-aspect ! Hoewel ook het hierboven vermelde model messenblok van Joseph Joseph van kunststof is en daarmee ook beter te reinigen.


Slecht idee voor de landelijke economie, beter idee voor uw eigen economie èn veiligheid : hou het aantal messen beperkt, beter overzicht en gemakkelijker op te bergen.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *