Marokko Tunesie Egypte recepten

Marokko Tunesie

Marokko Tunesie Egypte recepten
tajine of tagine van origineel keramiek aardewerk, elektrisch en gietijzer met recept

Marokkaanse recepten

Tajine of Tagine

Een tajine, waar de romertopf zuid europees cq romeins / italiaans van oorsprong is, staat voor een Noord – Afrikaanse ( Marokkaanse | Tunesische ) aardewerken stoofpot. De tajine is een schaal, de bodem die ook voor het opdienen van de gemaakte gerechten kan dienen, en een puntachtige top ofwel deksel waartegen tijdens het kookproces de stoom aan komt, terwijl deze condens dan vervolgens weer naar beneden terug loopt in het gerecht, en daarmee ook een belangrijk deel van de voedingsstoffen als vitaminen, zie de foto van de tajine onderaan de pagina. Het resultaat is

een smakelijk en vetarm gerecht. Deze tajine is redelijk uniek voor de nomaden stammen in Noord Afrika, rond reizend in de woestijn gebieden, vooral in de regio Marokko en dan richting Egypte steeds minder vaak voorkomend. Zo zien we in zuid Europa bij de Italianen en inmiddels ook bij ons, de Romertopf. Zie verderop.

bewerkte tajines

Er zijn onbewerkte tajines, veel zijn geglazuurd, bij traditionele tajines kan er sprake zijn van lood in het materiaal en daardoor bij het koken kans op residu daarvan in het voedsel.. Voor volwassenen niet zo van belang, voor kinderen kan het wèl een factor van belang zijn, evenals bij zwangerschap. Hangt van de toegepaste klei af en geldt natuurlijk ook voor toepassing van de romertopf. In dit kader heeft een gietijzeren tajine wellicht de voorkeur, al is die iets duurder. Misschien ook minder breuk – risico. Verwant hieraan is ook, dat de beschilderde exemplaren niet voor verhitting gebruikt moeten worden, maar alleen voor opdienen of verfraaiing van de keuken.

tajine in gebruik

Voorafgaand aan het in gebruik nemen van een Marokkaanse ongeglazuurde tajine, eerst even ( 24 uur ) de tajine in het water zetten zodat deze zich daarmee kan vullen. Gebruik je deze tajine regelmatig, kan mogelijk met een kortere periode volstaan worden. Bij gebruik op de gaspit : sudderplaatje toepassen zodat de hitte niet op 1 punt wordt gericht.

Net als römertopf is ook de Marokkaanse tajine geschikt voor groente, vlees en visgerechten.


römertopf

De römertopf of ook wel de door de Romeinen toegepaste stoofpot is een schaal met deksel van poreus aardewerk waarbij de aroma’s van de gerechten in de schaal trekt, wel even op letten bij gebruik van verschillende types kruiden en zo. Je zou er eigenlijk meerdere moeten bezitten. Geschikt voor gerechten met vlees, vis etc.

römertopf in gebruik

Voor het gebruiken moet je de römertopf toch zeker een kwartier in koud water zetten, en dat water wordt voor een deel door de schaal opgenomen. Gedurende het verwarmen zal het water verdampen, waarbij deze stoom de gerechten gaar stoomt, met in hoge mate behoud van vitaminen. Aardewerk, keramiek, is het gevoelig materiaal, ook voor temperatuur schommelingen en moet dus behoedzaam toegepast worden. Niet direkt in heet, en zeker niet direct in een koude omgeving of aanrakingsvlak, anders is de kans op breuk snel aanwezig.


gietijzeren Tajine

De Tagine of Tajine is een Marokkaanse cq Afrikaanse kookpot. De tajine is zeg maar een “slowcooker” en ideaal voor het bereiden van heerlijke stoofmaaltijden (vis, vlees, groenten en fruit). Er zijn nog veel meer andere types slowcooker. Van gietijzer of keramiek, en dat maakt, naast de grootte, nog wel even wat prijsverschil uit.

Afmetingen bijvoorbeeld : Ø 27 cm , materiaal: gietijzer , inhoud: 2 liter en geschikt voor een 4-6 pers. maaltijd in de kleur: Kersen rood.


Garnalen in paprika-knoflook saus ©SC

aan hulpmiddelen benodigd: knoflookpers, koekenpan

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 500 gram grote gepelde garnalen
  • 50 gram boter
  • cayennepeper naar smaak
  • ¼ theelepel komijn
  • 2 theelepels paprikapoeder (mild)
  • ½ bosje peterselie
  • 3 teentjes knoflook uitgeperst
  • zout ? ( proef even, want garnalen kunnen van zichzelf al voldoende zout zijn )

Spoel de garnalen goed schoon. Hak de peterselie fijn en knijp de knoflook uit.

doe de boter in de koekenpan en laat deze heet worden, bak de garnalen er in tot ze roze lijken, voeg dan de rest van ingrediënten toe en proef of er misschien wat zout bij moet : laat dan alles 4 minuten sudderen onder regelmatig roeren.

serveer er stokbrood en partjes citroen bij.


Kip aan spies geregen ©SC

benodigde materialen : barbecue houtskool of grill, schaal, spies of spiesen, knoflookmolen

hoofdgerecht voor 5 à 6 personen

  • 1 kg kipfilet in blokjes van ± 2 cm gesneden
  • 1 teentje knoflook uitgeperst**
  • ½ bosje peterselie (fijn gehakt)
  • ¼ theelepel komijn
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • 2 theelepels milde paprikapoeder (evt gerookte)
  • 1 eetlepel olie
  • zout

Doe de olie met de fijn gehakte peterselie, knoflook, komijn, cayennepeper, paprikapoeder, zout in een schaal en roer dit goed door elkaar.

voeg de stukjes kip toe en meng deze met het kruiden mengsel

laat het minstens een uur marineren, langer is ook goed

laat het vlees uitlekken en doe het op spiesen*

rooster de spiesen boven de houtskool barbecue of in een hete grill gaar.

* gebruik je houten spiesen : leg ze dan minstens een uur van te voren in koud water om verbranden te voorkomen !


Tajine met tomaat en sperziebonen ©SC

benodigde materialen : Tagine / Tajine of stoofpan of slowcooker

Hoofdgerecht voor 6 personen

  • 1 kg rundvlees in blokken gesneden (schapenvlees is ook lekker)
  • 2 eetlepels olie
  • 700 gram ontvelde en in stukken gesneden tomaten
  • 700 gram schoongemaakte sperziebonen in stukjes van ± 4 cm gesneden
  • 1 mespuntje saffraanpoeder of een klein plukje
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • 2 theelepels milde paprikapoeder
  • zout en sap van een citroen

Verhit de olie in de Marokkaanse tajine en bak het vlees kort aan, meng de paprikapoeder, saffraan, gember en zout, en strooi de helft van dit mengsel over het vlees.

de schoon gemaakte tomaten op het vlees leggen en de rest van de kruiden er overheen strooien.

de deksel op de pan doen en het gerecht ± 20 minuten laten smoren

de bonen over de tajine verdelen, nog wat zout er over strooien en ± ¾ liter warm water* toevoegen.

deksel op de tajine doen en het vlees laten stoven tot het gaar is, misschien nog wat extra warm water toevoegen wanneer er teveel water is verdampt.

Is het vlees gaar, dan de uitgeperste citroen over de bonen sprenkelen en de saus laten inkoken totdat deze licht gebonden is.

Serveer met stokbrood of couscous.

* waarom warm water ? Gebruik je koud water dan “schrikt” het vlees en wordt het niet zacht en mals.


couscous met geitenkaas © MK

Voor één persoon:

  • 150 gram couscous
  • 100 gram zachte geitenkaas naturel (zonder honing)
  • 50 gram walnoten
  • 100 gram cherrytomaat
  • Verse blaadjes basilicum

Bereid de couscous zoals op de verpakking staat vermeld.

snij de tomaatjes in kleine stukjes en roer deze door de couscous, zodra deze klaar is.

hak de walnoten klein en mix deze samen met de geitenkaas door de couscous.

de blaadjes basilicum kun je in kleine stukjes scheuren en er op het laatste moment doorheen roeren.

Recept ontvangen van Marjolein van der Kolk.


Couscous van het land

Couscous bestaat voornamelijk uit griesmeel van (durum-)tarwe waar ook pasta en noedels van worden gemaakt. Naast een hoog gluten – gehalte bevat deze tarwesoort ook een hoog eiwitgehalte en is wat gelig van kleur.


top pagina

Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.

top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *