Marokkaanse Gehaktspies of spiezen

gehakt knoflook yoghurt

Marokkaanse Gehaktspies of spiezen, misschien al in Marokko tegengekomen ? Of hier bijvoorbeeld.

Een gerecht gebaseerd op gehakt, vergezeld van Marokkaans brood en Marokkaanse salade. En geïnspireerd op de kookgewoonten in Marokko. Kan zowel als voorgerecht dan wel als hoofdgerecht dienen. Als voorgerecht heb je dan voldoende voor ca. 8 personen.

hoofdgerecht voor 4 personen

ingrediënten voor de Marokkaanse gehaktspies

  • 500 gr rundergehakt
  • 25 gram paneermeel
  • 1 ei
  • 1 tentje knoflook uitgeperst
  • 2 eetlepel koriander fijn gesneden
  • 1 eetlepel fijn gesneden platte peterselie
  • ± 1 theelepel gemalen koriander
  • ± 1 theelepel harissa*
  • ± 2½ theelepel gemalen komijn**
  • zout en peper
  • 2 eetlepels olijfolie

ingrediënten voor de knoflook yoghurtsaus

  • 2 teentjes uitgeperste knoflook
  • 2 dl Turkse yoghurt
  • 1 eetlepel fijn gesneden munt
  • 1 eetlepel bladpeterselie
  • evt ½ theelepel cayennepeper

gehakt bereiden

  • Meng  het  gehakt met alle ingrediënten die bij het gehakt in de lijst staan behalve de olijfolie
  • Doe er naar smaak peper en zout bij
  • Maak er 16 langwerpige worstjes van
  • Leg deze minstens een uur, maar langer mag ook, in de koelkast
  • Ik maak het gehakt en saus meestal s’-morgens, kunnen de smaken goed doortrekken
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de worstjes gaar
  • Roer voor de yoghurt  alle ingrediënten door elkaar en proef of er nog wat peper en zout bij moet
  • Zet de yoghurt goed afgedekt in de koelkast

Dit gerecht is lekker met een salade en Marokkaans brood

*Harissa is een Marokkaans kruidenmengsel , iedere Marokkaanse huisvrouw heeft haar eigen mengsel. Je kan het ook kopen bij een Marokkaanse winkel, het wordt ook wel de sambal van Marokko genoemd

Harissa bestaat meestal uit de volgende ingrediënten

  • ± 125 gram gedroogde chilipepers
  • ± 1 theelepel milde paprikapoeder
  • ± 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel bladpeterselie , gehakt
  • 1 eetlepel gehakte koriander
  • 3 eetlepels olijfolie liefst Marokkaanse
  • Laat de chilipepers een uur wellen in een kom met kokend water, ze moeten helemaal onderstaan
  • Giet ze af , en doe de chilipepers, samen met de overige ingrediënten in de keukenmachine en pureer het tot een pasta

** houd er rekening mee dat komijnpoeder snel kan overheersen


top pagina


Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *