Kruidkoek bakken

kruidkoek

Kruidkoek zelf bakken !
(dit recept is ook geschikt voor mensen met een lactose allergie. Je vervangt de melk door sojamelk te gebruiken).
Wat ik zelf nog lekkerder vind dan gewone melk is de sojamelk.

kruidkoek van bovenaf bekeken
De kruidkoek gaan we maken met behulp van de volgende ingrediënten:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram donkerbruine basterdsuiker
  • ± 2 dl (soja) melk
  • 1 uitgeperste sinaasappel
  • scheutje citroensap
  • 1 eetlepel stroop
  • ± 50 gram rozijnen
  • ± 1 bolletje gember en ± 1 eetlepel gembernat
  • 1 eetlepel speculaas- of koekkruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • eventueel 1 theelepel kardemon

Bereiding van de kruidkoek

  1. Verwarm de oven vóór op 170 graden celcius
  2. Vet een cake vorm, van ± 28 centimeter lang, in met boter.
    Strooi er wat bloem in, klop goed uit (de wanden en bodem zijn dan licht bedekt met bloem).
  3. Roer alle droge ingrediënten door elkaar
  4. Meng de stroop en de melk hierdoor, ik doe het met een mixer.
    Het kruidkoek beslag moet zó dik zijn, dat het traag van een lepel loopt.
  5. doe het beslag in de vorm, klop deze even op het aanrecht, schuif de vorm in de oven en bak de kruidkoek in ± 40 minuten
  6. de kruidkoek is gaar, wanneer er met een satéprikker of breinaald in geprikt wordt en deze er droog uit komt.
  7. Laat de kruidkoek op een rooster afkoelen

kruidkoek opengesneden en van voren bekeken
Ik bak altijd meerdere kruidkoeken en vries ze in . Gewoon het recept verdubbelen.


suiker en suikers

De zoet kracht van suikers: kristalsuiker (sacharose) op 1 gesteld, dan geldt voor glucose 0.7 en fructose 1.15 en maltose of moutsuiker 0.5 en lactose of melksuiker 0.4 kun je dit vervolgens ook in grammen neerzetten waarbij 100 gram gewone suiker dan vervangen zou kunnen worden door : 143 gr. glucose 87 gr. fructose 200 gr. maltose 250 gr. lactose waarbij u er rekening mee moet houden dat de ene suiker andere eigenschappen kent ten opzichte van de andere, dit zou effect kunnen hebben bijvoorbeeld ten aanzien van de knapperigheid van het eindresultaat.



Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *