Krentenwegge als geboorte cadeau

zuidlaarderbol

Krentenwegge als geboorte cadeau is jaren her een vast gebruik in Oost Nederland.

De krentenwegge komt nergens vandaan, je komt ze tegen dáár waar Nederland op z’n oudst is, de zanderige oostkant en zuidkant, van Drenthe tot en met Brabant en Limburg. Lastig is soms dat de diverse namen door elkaar gebruikt worden. Vergeten is vaak

wat de achtergrond van de Krentenwegge is ( geweest ) .

Krentenwegge als geboortecadeau of gewoon omdat het lekker is

Krentenwegge in relatie tot geboorte – cadeau

Van belang is, dat de Krentenwegge – een wat luxer brood dan gewoon brood – cadeau gegeven werd en wordt, namelijk bij de geboorte van een kind …. in vroeger tijden ter ondersteuning van de kant van de buren, want het baren van een kind brengt weer andere kosten met zich mee. Terwijl gedroogde vruchten best wel extra gezond kunnen zijn ( rijk aan vitamine B1, B6, foliumzuur, ijzer, magnesium, koper en kalium en C verdwijnt door het drogen…. En pruimen maar ook abrikozen geven een bijdrage middels voedingsvezels )
Een uitermate zinvol cadeau dus in relatie tot geboorte.
Krentenwegge laag model, maar gaat om de smaak

Grote gezinnen, grote ondersteuning, grote wegge

En dat kon met betrekking tot die Krentewegge wel eens uit de hand lopen in de zin dat het een sport werd en wordt om een zo groot mogelijk brood / wegge te maken. Een Krentenwegge van 1 tot meerdere meters lang is geen uitzondering, het vóórkomen van krenten en rozijnen regel, maar de onderlinge hoeveelheden van rozijn en krent wisselt.

Afwijkend bakken van de wegge

Het bakken is iets afwijkend, gaat namelijk in een oven die langzaam aan warmte verliest, een zg. aflopende oven.

Grootte en hoogte van de Wegge en de Stoet of Mik

Des te meer het brood voorzien wordt van krenten, rogge en zoals in Limburg : pruimen, wordt het brood al minder hoog en wordt de benaming ( wisselend ) stoet, stuut of mik en in Limburg pruumkesmik ( en in andere delen van het land gewoon in diverse vormen krentenbrood ).
Je hebt krentenbrood waarin inderdaad één of meer krenten ingeslopen zijn, en bakker Lubbers uit Almelo noemt die rechts een krentenwegge, lekker toch !!
Dit type uiterst smakelijk brood vind je doorgaans niet in meters lengte, maar dan wel weer in zowel lengtevorm of als bol, denk aan de Zuidlaarder bol. De Drentse stoet (rogge- en tarwebloem) zoals ook de Zuidlaarder Bol, is zoiets waar elk dorp trots is op het eigen product, beterder, lekkerder dan dat van het naburige volk en ook afwisselend in meer of minder toevoeging van kruiden als kaneel.
De Twentse stoet onderscheid zich daarbij door het bakken op de vloer van de oven, De Gelderse zoals de Zutphense door méér krenten dan brood (..) bij wijze van spreken dan.

Terugkijkend naar heel vroeger, toen de gezinnen nog heel groot in aantal waren en de buren – ondersteuning navenant ….. kunt u het zich voorstellen: het ouderpaar at zich van kind tot kind “te pletter” aan krentenwegge. En de logica : gebakjes waren in vroeger tijden niet gangbaar, brood wel, dus ietsje smakelijker gemaakt zoals de Krentenwegge. En kon nog gezonder zijn ook.

..
Er zijn veel méér broodvarianten, bijna net zoveel als er bakkers zijn en met vakmanschap komt er iets moois en iets lekkers uit. En ook in de rest van Nederland zijn er varianten denk aan de Westfriese Krentenmik, de gevulde Helderse Broeder. Maar of die ook als achtergrond het geboortecadeau hebben, hoor het hieronder graag. 😉 .


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *