Krentenbrood en broodbakmachine

Sonja's krentenbrood

Sonja ‘s Krentenbrood maken met de broodmachine (ook wel : broodbakmachine genoemd )

Krentenbrood maken en bakken kan op wellicht honderden manieren, dit is een van de vele die ik regelmatig gebruik en is eigenlijk simpel, een eitje om te maken ! Vooral ook met de hulp van een broodbakmachine.

Dit heerlijke krentenbrood maak ik deels in de broodmachine ; vergt wel even wat werk, maar het is de moeite waard.

ingrediënten voor het krentenbrood

  • 360 gram patent bloem
  • 160 gram tarwemeel
  • 150 ml lauwe melk
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 100 gram zachte roomboter of margarine
  • ± 15 gram droge gist
  • ½ theelepel zout
  • 25 gram suiker
  • 2 eieren
  • flinke mespunt komijnpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel koek of speculaaskruiden
  • ½ theelepel kummel
  • ½ theelepel anijszaad
  • 1 theelepel kardemon
  • 300 gram rozijnen*
  • 200 gram krenten
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel melk

En dan nu “het werk” aan het krentenbrood met hulp van de broodmachine

  • Was de rozijnen en de krenten en laat ze goed uitlekken en drogen (ik heb een oude theedoek waarin ik ze droog maak)
  • Doe de melk, sinaasappel-, citroensap en de twee los geklopte eieren ( hou 1 eetlepel ei achter ) en de boter in de broodmachine; doe de bloem en het tarwemeel in de broodmachine
  • Maak in het midden een kuiltje voor de gist.
    En doe in de vier hoeken de kruiden zout ** en suiker .
  • Zet de broodbakmachine op kneden ( mijn broodmachine kneedt en doet de eerste rijzing ),
    voeg na ± 5 minuten de helft van de krenten en rozijnen toe ;
    – mischien moet je ook nog wat bloem toevoegen wanneer het deeg te zacht is –
    doe na weer 5 minuten de rest van de krenten en rozijnen erbij
  • Laat het kneden en rijzen ( in mijn broodmachine duurt dat 1 uur 20 minuten )
  • Haal het deeg uit de broodmachine en sla de lucht er uit, kneedt het nog even goed door;
    vorm de broden op een met olie ingesmeerde bakplaat of in twee met olie en paneermeel ingesmeerde broodvormen;
    dek het brood af en laat het op een warme plek nog een uur rijzen
  • Verwarm de oven vóór op 220 ° en zet een kommetje met water onderin ;
    klop de eetlepel ei met de eetlepel melk en smeer het brood hiermee in
    zet het brood in de oven en bak het in ± 30 à 40 minuten gaar

*ik vervang ook wel eens 50 gram rozijnen door gedroogde abrikozen.

** zorg dat het gist en het zout niet direct bij elkaar komen : hierdoor kunnen de gistcellen worden vernietigd

Met welke broodbakmachine werk ik zelf

Waar ik mee werk ? Een Inventum broodbakmachine, gekocht in april 1997 en dat betekent toch wel nu een jaartje of 16 oud, gegeven het gebruik wel aan vervanging toe, maar het zegt iets over de kwaliteit.
Wil je wat intensiever werken en forse broden, let dan zeker op de motor en de schoepen want die moeten voortdurend het zware werk doen.


top pagina


Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *