kookrecepten 1 aardappel macaroni nasi

leren koken

kookrecepten 1 aardappel macaroni nasi …. leren koken voor elke leeftijd , bijna dan

Op deze pagina staan recepten voor als je net begint met koken, bijvoorbeeld je gaat op kamers wonen of je wilt je vader en moeder een keer verrassen, of gewoon omdat het je leuk lijkt. kookrecepten basis : aardappelen macaroni nasi maken

Ik probeer het eenvoudig neer te zetten, maar een kookgek zoals ik, kan dat wel willen , maar misschien hebben jullie daar goeie andere ideeën voor : laat het mij dan weten.

Ik zet er ook tips bij en die zijn voor iedereen bedoeld, beginners en degenen die al begonnen zijn, dus lees alle recepten door.


Je krijgt gasten en dan

Je krijgt gasten en dan, hoe pak je dat aan ?

Waar zou je rekening mee moeten houden, nou, dat is niet zo eenvoudig. Er zijn mensen die aan een klein aardappeltje al genoeg hebben, er zijn er ook, die er bijna niet genoeg van kunnen krijgen. Waar begin je dan aan als kok ?

hou globaal aan voor aardappelen 350 tot 500 gram per persoon;

hou globaal aan voor groenten ( met zachte smaak ) zoals brussels lof en spruitjes, ongeveer hetzelfde , maar voor meer sprekende smaken als zuurkool deze vuistregel : de helft van het gewicht aan aardappelen. En voor rauwe groenten een ietsje meer.

Daarentegen doe je bij een stamppot iets minder aardappelen, en kun je een ruiltje doen van een ons aardappelen tegen een half ons peulvruchten.
Maar….. het blijft een aanname,
dus probeer tevoren iets informatie van je gasten te krijgen, niet in de zin van “ben je een grote eter of niet”, want aan die informatie heb je ook niet veel.
Voorbereiden is het halve werk, dus heb je het een keer over eten, slinks even informeren hoeveel iemand van iets eet, en noteer dat bijvoorbeeld voor gebruik in de toekomst… want een slimme xxxx is op de toekomst voorbereid, toch?

andere aardappeltips onderaan de pagina


Een video van en voor kinderen en meer, over aardappelen en pasta koken

Een video van en voor kinderen en meer, over aardappelen en pasta koken, vond het zo leuk gebracht en vooral duidelijk dat ik dit werkstuk van AH graag herhaal / aanhaal met bijbehorende tekst:
Gepubliceerd op 1 feb. 2013

In deze video leerde je van Joel en Roos hoe je aardappelen en pasta moet koken. Maar helaas, de video en pagina is er niet meer. Dan maar zonder :

Aardappelen koken

Na het schillen van de aardappelen doe je ze in een pan. Laat water in de pan lopen tot de aardappelen onder water staan. Vraag aan een volwassene om de gaspit aan te steken en zet de pan met aardappelen op het vuur. Test met een mes of de aardappelen gaar zijn. Steek een mes in een aardappel. Als hij eraan blijft zitten is hij nog niet gaar. Als hij valt wel. Zo kun je aardappelen koken.

Pasta koken

Pasta en dus : Spaghetti en macaroni koken we in water, dat al kookt. Pas dus wel op, want kokend water is heel heet. De pan moet voor iets meer dan de helft gevuld zijn met water. Doe er wat zout bij. Pak spaghetti, doe het heel voorzichtig in de pan en verspreid het een beetje. Duw de spaghetti nog een klein beetje aan met een pollepel. Roer even door, want anders gaan de slierten aan elkaar plakken. Om te checken of de pasta gaar is, haal je 1 sliertje uit de pan. Hou deze onder de koude kraan en proef ervan. Als spaghetti hard en taai is, kun je hem niet eten. Als hij te zacht is ook niet. Hij moet er precies tussenin zitten. In Italië noemen ze dat ‘al dente’.
Zó kun je pasta koken.

Afgieten

Het afgieten van aardappelen en pasta is best spannend. Dus pas op, want het water is kokend heet. Zet een vergiet in de gootsteen, doe het vuur uit en doe wat koud water bij de spaghetti of aardappelen. Pak de pan op en giet de inhoud rustig in het vergiet.

Tot zover deze tekst van AH. Eet smakelijk!


Gekookte aardappelen ©SC

Gekookte aardappelen voor ca. : 4 personen bedoeld als bij- gerecht, wat heb je er voor nodig :

  • 1 kilogram kruimige aardappels
  • zout
  • water

aan de slag met recept en ingredienten : de bereiding van de kookrecepten
hoe gaan we Gekookte aardappelen aanpakken :

schil de aardappels zo dun mogelijk en snij ze in tweeën of vieren*.

was ze met koud water, doe ze in een pan en giet er zoveel koud water op, dat de aardappels voor de helft onder water staan.

Breng ze aan de kook ( water kookt wanneer het water borrelt, luchtbubbels vormt ) en doe er ± 1 theelepel zout bij en kook ze gaar.

Wanneer zijn aardappels gaar ? Wanneer je er met een vork in prikt en ze voelen zacht aan,dan zijn ze gaar, maar doe dat wel met meer dan 1 aardappel, soms zitten er hardnekkige types tussen, zeg maar stijfkoppen.

Giet ze dan af : deksel op de pan zodanig dat er een spleet over is waar wel water maar geen aardappelen tussendoor kunnen, neem de pan bij de handgrepen met pannenlappen vast waarbij je ook het deksel kan vasthouden, en keer deze dan om met de dekselspleet het verst van je af. Het voordeel van dat laatste is, dat je dan niet de stoom in je gezicht of tegen je bril aan krijgt, zodat deze van het succes beslaat. Denk er wel aan dat je de achter- of zijkant van de hete pan niet tegen je huid aan houdt. Of gebruik gewoon een vergiet.

*Wanneer je de aardappels in stukken snijdt, zijn ze in 15 à 20 minuten gaar, hele aardappels tussen 20 à 30 minuten.
De kooktijd is natuurlijk wel een beetje afhankelijk van de grootte van de aardappels (!),dus denk aan het prikken.


Gebakken aardappelen van gekookte aardappels* ©SC

Gebakken aardappelen van gekookte aardappels voor ca. : 2 personen bedoeld als bij- gerecht, wat heb je er voor nodig :

  • 1 pond afgekoelde gekookte aardappels
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels (olijf-) olie

aan de slag met recept en ingredienten : de bereiding van de kookrecepten
Gebakken aardappelen van gekookte aardappels, daar gaan we dit mee doen:

Snij de aardappelen in plakjes van ± ½ cm dik,

zet een koekenpan op het vuur en verwarm deze, controleer met een druppel water : wanneer deze direct verdampt, is de pan heet.

doe er de aardappelen in één laag in en bak ze op middelhoog vuur bruin ± 4 à 5 minuten, keer ze dan om en bak de andere kant net zo.

*Heb je erg veel aardappelen, werk in 2 sessies en hou de eerste dan warm in een voorverwarmde oven van 100°Celsius.

Heb je geen oven, zet dan een pan met heet water op een gaspit, leg er een bord op en zet de schaal met aardappelen dan daar op, dek ze wel af, maar niet helemaal, want er moet lucht bij kunnen komen, anders krijg je slappe weke aardappelen.

Natuurlijk kun je de variaties toevoegen.


Gebakken aardappel van rauwe aardappelen ©SC

Gebakken aardappel van rauwe aardappelen voor ca. : 2 personen bedoeld als bij- gerecht, wat heb je er voor nodig :

  • 500 gram aardappelen
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels (olijf-)olie

aan de slag met recept en ingredienten : de bereiding van de kookrecepten
En Gebakken aardappel van rauwe aardappelen gaat zo:

schil de aardappels dun en snij ze in plakjes van ± een ½ cm dik. Was ze en droog ze met een schone theedoek.

Zet een koekenpan op het vuur en laat deze heet worden. ( zie vorig recept )

Doe er ¾ van de olie en boter in, als de boter gesmolten is, dan de aardappels in één laag, * strooi er de helft van het zout op en bak ze op een halfhoog vuur in tien minuten bruin. Draai ze om en strooi de rest van het zout er op en doe er de rest van olie en boter bij.

Bak ze dan ook weer in tien minuten bruin en gaar.

Je kunt er in prikken of ze gaar zijn, maar ook even proeven : zijn ze niet gaar, bak ze dan nog wat langer.

Variaties:

-strooi er ook eens wat knoflook poeder over.

-bak een klein-gesneden ui mee of wat stukjes spek en/of bacon

*Heb je teveel aardappels, gebruik dan ( als je hebt ) twee pannen. Dan heb je wel extra boter en olie nodig…


Gepofte aardappels ©SC

Gepofte aardappels voor ca. : 4 personen bedoeld als bij- gerecht, wat heb je er voor nodig :

  • 4 grote aardappels (let op: je kunt tegenwoordig speciale aardappels kopen geschikt om te poffen)
  • 50 gram (room -)boter of zure room , kruidenboter
  • zout en peper

aan de slag met recept en ingredienten : de bereiding van de kookrecepten
Voor Gepofte aardappels volgen we deze methode:

Verwarm de oven vóór op 225°Celcius.

Boen de aardappel onder stromend water schoon en prik er met een vork door de schil gaatjes in, ze zijn dan eerder gaar.

Scheur 4 stukken aluminiumfolie af en leg op ieder vel een aardappel : let op vouw het folie er omheen en leg ze in de oven.

De gaartijd is hier ook weer afhankelijk van de grootte van de aardappel, reken op 45 à 60 minuten, prikken maar weer.

Haal de aardappels uit de folie ( maar PAS OP VOOR HANDEN BRANDEN ) en snij ze – let op : tot ± ¾ – in vieren, druk ze met je vingers iets uit elkaar zodat ze een beetje open staan als een waterlelie.

Leg ze op de borden en zet ze met zout en peper en de door jou gekozen boter of zure room op tafel : verder kan ieder dan naar smaak eea toevoegen.

De snelle methode wanneer je een magnetron hebt:

Ga boven te werk tot het symbool : let op

Leg ze dan ( ZONDER aluminiumfolie !! ) in de magnetron en laat ze op vol vermogen ± 10 minuten garen.*

Haal ze daarna uit de magnetron , dek ze af en laat ze nagaren.

* kijk voor de precieze tijd even in je gebruiksaanwijzing van de magnetron-oven


Aardappelpuree ©SC

Aardappelpuree voor ca. : 4 personen bedoeld als bij- gerecht, wat heb je er voor nodig :

  • 1 kg aardappels ( geschild en in stukken gesneden )
  • ± 1 dl warme melk
  • 1 ei
  • 50 gram boter
  • 1 theelepel zout
  • ± ¼ theepel nootmuskaat

aan de slag met recept en ingredienten : de bereiding van de kookrecepten
dan wordt voor Aardappelpuree het werk:

kook de aardappels gaar en laat ze even uitdampen , vergeet niet om wanneer ze aan de kook zijn het zout erbij te doen.

aardappelstamper
stamp de aardappelen met de aardappelstamper fijn, samen met 3/4 van de hete melk.

Voeg ei, nootmuskaat en de boter toe, roer dit alles goed door elkaar.

Is de aardappelpuree te droog, voeg dan nog wat melk toe ; zoals bij de meeste recepten geldt, liever iets te weinig in het begin toevoegen, dan te veel erbij doen, aanvullend toevoegen gaat makkelijker dan er uithalen!

Variatie hierop:

in plaats van boter kun je ook twee eetlepels olijf-olie nemen, en gesnipperd uitje licht aanbakken, samen met een teentje knoflook*

verschillende soorten kruiden b.v. : peterselie bieslook en ook de Italiaanse kruiden zoals: rozemarijn, oregano en bieslook smaken er lekker bij.

gewoon je eigen weg gaan, probeer uit en kijk wat je lekker vind!!!!!!!!

En dan nog even de variatie:

*Gebakken ui met knoflook

men neme :

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel boter

aan de slag met recept en ingredienten : de bereiding van de kookrecepten
schil de ui en de knoflook, snij de ui in kleine blokjes.

Verhit ( niet tè heet ) de boter in de pan en doe er de ui bij. Bak vervolgens de ui op middelhoog vuur tot de uit er glazig uit ziet.

Pers de knoflookteen er boven uit en roer even goed (heb je geen knoflook-pers, snij de knoflook dan fijn)

Doe dit mengsel bij de aardappelpuree.


Zuurkoolstamppot met rookworst ©SC

Zuurkoolstamppot met rookworst waar natuurlijk de aardappel bij hoort !

  • 1 pond zuurkool (pakje) naturel*
  • 1 kg aardappels of aardappelen ( geschild en in stukken gesneden )
  • ± 1 dl warme melk
  • 1 ei
  • ± 50 gram boter
  • 1 theelepel zout
  • handvol rozijnen
  • 2 geschilde appels in blokjes gesneden

aan de slag met recept en ingrediënten : de bereiding van de kookrecepten
de bereiding van de Zuurkoolstamppot met rookworst :
Zet de aardappels op met wat water en breng ze aan de kook, doe er dan het zout bij en laat ze in ± 15 à 20 minuten gaar worden

zet de zuurkool met het vocht uit het pak, 3 eetlepels water of appelsap, op het vuur en breng het aan de kook

Doe als de zuurkool kookt, na 10 minuten de rozijnen erbij en 5 minuten dáárna de gesneden appelblokjes

laat alles nog een paar minuten koken. Giet de zuurkool dan op een vergiet en laat het vocht weglopen

vul een pannetje met water en breng dit tegen de kook aan, leg de rookworst erin en laat ze 20 minuten “wellen” : het water mag niet koken !

Maak ondertussen de puree :

Stamp de aardappelen met de aardappelstamper fijn, samen met ¾ van de hete melk

voeg ei en de boter toe, roer dit alles goed door elkaar

is de aardappelpuree te droog : voeg dan nog wat melk toe, zodat je een smeuïge puree krijgt

leg de uitgelekte zuurkool erop en meng dit goed door elkaar

leg dan de worst op de zuurkool, prik er voorzichtig in, het sap vermengt zich met de zuurkool en geeft er een lekkere smaak aan.


Wat bij ons lange tijd de aardappel is geweest, was in andere landen rijst en pasta en dat hebben we allemaal geïmporteerd, dus mogen ze hier niet ontbreken.

Zowel met rijst als met pasta kun je alle kanten op, bij het koken hou je je aan de gebruiks-aanwijzing die op het pak staat.


Nasi ©SC

Nasi voor ca. : 4 personen bedoeld als hoofd- gerecht, wat heb je er voor nodig :

  • 300 gram rijst
  • 1 dubbele kipfilet
  • 1 zakje gedroogde nasi groenten ( in de supermarkt of detailhandel verkrijgbaar bijv. van de merken Knor of Conimex )
  • 1 nasie groente pakket ( zie genoemde winkels )
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetlepel ketjap manis ( manis = zoet en ketjap is op de andere pagina’s uitgelegd )
  • 3 eetlepels olie
  • zout en peper

aan de slag met recept en ingredienten : de bereiding van de kookrecepten
de bereiding van een algemene Nasi :
Kook de rijst van tevoren volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
Proeven dus : rijst moet nog een beetje “beet” hebben en ook weer niet te “papperig”, daar tussenin…

En hou er rekening mee, dat waar er diverse soorten aardappelen zijn, er ook verschillende soorten rijst in de aanbieding zijn, al dan met met vliezen, en dat betekent dus ook een verschillende behandeling èn smaak.

Snij de ui en de kipfilet in kleine blokjes, week de gedroogde nasigroenten, was de verse groenten en laat deze goed uitlekken.

Snij de rode peper doormidden, verwijder de pitjes en snij ‘m heel fijn.

PAS OP : ga niet wanneer je de peper gesneden hebt, in je ogen wrijven, dit gaat dan heel erg branden, uit voorzorg draag ik daarbij altijd plastic handschoenen!

Verhit de olie in een grote pan ( braadpan mag ) en bak hier in de uien en de rode peper ± 5 minuten tot ze glazig ziet, pers er dan de knoflook boven uit. Draai het vuur wat hoger : doe de kipfilet in de pan en bak deze rondom bruin. Voeg nu de gedroogde nasi – groenten toe, bak deze even mee, zet het vuur laag en laat deze ongeveer 10 minuten garen.*

Zet het vuur weer hoger en doe dan de verse groenten er bij, behalve de taugé en de tomaat ( zie groentepakket ) . Schep dit om en om tot ze warm en gaar is, doe dan de gekookte rijst er bij en verwarm dit goed heet.

Voeg dan de taugé en de ketjap toe en roer dit goed door de nasi. Proef even of er nog zout en peper bij moet, snij de tomaat in plakjes en geef die er apart bij.

Je kunt de nasi verder nog aankleden met bijvoorbeeld gebakken ei , saté – vlees , en saté – saus.

*volg ook hier de gebruiksaanwijzing


Macaroni met ham en kaas (uit de oven) ©SC

Macaroni met ham en kaas voor ca. : 4 personen bedoeld als hoofd- gerecht, wat heb je er voor nodig :

  • 400 gram macaroni
  • 2 eetlepels (olijf-)olie plus 1 eetlepel extra
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blik tomaten
  • 200 gram ham
  • zout, peper
  • geraspte kaas

aan de slag met recept en ingrediënten : de bereiding van de kookrecepten
De bereiding van Macaroni met ham en kaas (uit de oven)
Kook de macaroni volgens de gebruiks-aanwijzing op het pak gaar en laat ze uitlekken. Doe de macaroni dan terug in de pan en meng er één eetlepel olie door, dit voorkomt dat de macaroni gaat plakken.

Laat de tomaten uitlekken en snij deze net als de ham en de geschilde uien in kleine blokjes.

Verhit de rest van de olie in een pan en bak hierin de uien in ± 5 minuten glazig,pers het teentje knoflook er boven uit*

Doe de ham in de pan en bak alles 5 minuten : voeg dan de gesneden tomaten toe en laat alles goed heet worden, doe er zout en peper bij.

Meng de macaroni erdoor. Proef of er nog iets bij moet van peper of zout, smaken verschillen immers maar let ook op de smaak van je gasten !

Zet de macaroni met een schaaltje geraspte kaas op tafel zodat ieder naar behoefte kaas kan toevoegen.

Wil je de macaroni in de oven doen, dan ga je net als boven te werk :

Verwarm de oven vóór op 200°C .

Vet een ovenschaal in, doe daar het macaroni- mengsel in en strooi de geraspte kaas er overheen.

Schuif de schaal in de oven en laat de macaroni in ongeveer 20 minuten door en door warm worden en een mooi bruin korstje krijgen.

*Heb je geen knoflookpers, snij ze dan in kleine stukjes


aardappeltips:

vastkokende aardappelen

vastkokende aardappelen blijven tijdens het koken heel, vooral geschikt voor het bakken, het maken van patat of rösti ( zie daarvoor de Zwitserse recepten ).

In winkels worden ze doorgaans aangeboden in een zak met de kleur groen, zo kun je ze snel herkennen

kruimige aardappel

kruimige aardappels blijven tijdens het koken redelijk heel, maar zijn aan de buitenkant iets rul. Geschikt voor alle aardappelgerechten maar bijvoorbeeld ook gepofte aardappelen.

In de winkel kun je ze herkennen aan de blauwe zak of een ander blauw kenmerk.

zeer kruimig aardappelen

zeer kruimige aardappelen kunnen tijdens het koken uit elkaar vallen. Zijn bijzonder geschikt voor het maken van aardappelsoep (zie Duitse recepten) en aardappelpuree. Maar er zijn veel mensen die deze aardappel om hun smaak waarderen.

Je kunt ze herkennen aan de rode kleur op de zak.

Aardappel Top Tip

Wanneer je aardappelen gaar zijn en je hebt ze afgegoten, zet ze dan altijd nog ± 20 seconden terug op het vuur. Het water wat in de aardappelen zit, verdampt dan en krijg je een lekker smeuïge aardappel.

Slappe aardappelen

Wanneer aardappelen wat ouder worden, worden ze vaak zacht en slap genoemd. Dit wil vaak helpen : schil de aardappels een paar uur vóór het koken, en zet ze in koud water koel weg. Tegen de tijd dat je ze gaat koken, zijn ze weer hard !

aardappel sneller gaar

Hier geldt : klein is fijn ! Snij de aardappels in kleine(re) stukken en ze zijn in ± 10 à 15 minuten gaar. De kooktijd ligt namelijk aan de grootte van het object, des te groter duurt het langer eer de kern van de eetwaren ook op warmte is gekomen. En denk aan de test met de vork : prikken ( meten ) is weten.


mis je de groenten en ander vlees? Is een aparte pagina voor, zie menu !

top pagina


Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *