koken op budget

budget koken

koken op budget

goedkoop eten maken en dus gezond en niet duur ? Moet kunnen toch … Met deze : witlof met aardappelpuree , rookworst met prei en wortel, kruiden zuurkool met ananas, aardappeltaart, wortel prei en aardappelsoep, stamppot paprika prei … klinkt het alvast goed, aan de slag.

een goed uitgangspunt voor eten koken en letten op de prijs is ook : koken volgens het seizoen. Al moet erbij verteld worden, dat de supermarkten middels hun inkooporganisatie de prijzen ‘organiseren’. Zodanig dat buitenlandse groenten en fruit soms goedkoper zijn dan binnenlands, en dat daarmee de volgorde ook van de leg is.

Koken op budget, begint natuurlijk bij

zorgvuldig inkopen. Maar zoals elke beroepskok ook weet, daarna begint het pas. Met kennis van ingrediënten zodanig proberen de materialen te bewerken dat je uit één stuk meerdere kunt snijden. Niets of weinig hoeft te VERsnijden. En in de winkel al goed nagaat of er niet vruchten of groentedelen zodanig “verlept” of beschadigd zijn dat je grote delen moet weggooien. Is niet alleen goedkoop eten koken, maar vooral goedkoop eten kopen. Kan ervoor zorgen dat de aanbieding een aanbieding blijft, of dat de aanbieding duurkoop is gebleken.

We gaan het hier eerst over goedkoop eten MAKEN hebben.

Stamppot paprika prei

in principe voor 4 personen, met deze ingrediënten:

  • 1 kg aardappelen
  • 2 rode paprika’s
  • 6 ons prei
  • melk
  • 1 ei
  • 4 eetlepels boter
  • 100 gram hamblokjes
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 theelepel milde kerriepoeder
  • peper en zout

en dan nu de bereiding:

Verwarm de oven op 200° voor en vet een ovenschaal in.
Schil de aardappels en kook ze gaar in water met zout.
Maak de prei schoon en snijd het witte en licht groene gedeelte in ringetjes , was de prei goed en laat ze uitlekken.
Snij de paprika in blokjes.
Laat ± 2 eetlepels boter in een pan heet worden en bak de paprika en de prei 5 minuten onder af en toe roeren.
Giet de aardappels af, zodra ze gaar zijn, en laat ze even uitdampen.
Stamp de aardappels dan fijn en maak samen met melk, boter, ei en een theelepel kerriepoeder er een smeuïge puree van kijk evt even op mijn aardappelpagina.

Voeg de prei, paprika, ham blokjes en de helft van de kaas toe en meng die goed door elkaar.
Voeg peper en zout naar smaak toe
Schep de stamppot in een ovenschaal en strooi er de rest van de kaas over en zet de schaal ± 15 à 20 minuten in de oven.

De stampot kan ook eerder bijvoorbeeld ‘s ochtends worden klaargemaakt, bewaar in de koelkast, zet de schaal dan ± 45 / 60 minuten of tot ze heet is, in de oven, gerekend vanaf het moment dat je aan tafel wilt gaan.


Wortel , prei , aardappelsoep

in principe voor 4 personen ruim, met deze ingrediënten:

  • 1 ½ liter rundvleesbouillon (kan bij deze soep goed van bouillontabletten)
  • 50 gram in blokjes gesneden bacon
  • 1 teentje knoflook : fijn gesneden
  • 1 ui fijn gesneden
  • 1 kg geschilde aardappels in blokjes gesneden
  • 1 winterwortel in plakjes gesneden
  • 4 à 5 preien in ringen ± 1 cm gesneden
  • ½ bosje peterselie fijngehakt
  • 200 gram gekookte ham en jullie raden het al : in blokjes gesneden
  • peper , zout

Bereiding:
doe de bouillon , aardappelen , ui , knoflook , bacon in een grote soeppan en breng het aan de kook , de soep ± 20 à 25 minuten doorkoken tot de aardappel gaar is.

Laat de soep wat afkoelen en pureer de soep met keukenmachine , staafmixer en doe de soep terug in de pan; eventueel nog wat verdunnen met bouillon*

Doe de gepureerde soep in de pan en voeg de plakjes winterwortel toe , breng dit aan de kook en laat het 5 minuten – onder af en toe roeren – doorkoken, voeg de prei toe en laat de soep nog 10 à 15 minuten doorkoken tot de wortel en de prei gaar is. Doe op het laatste moment de hamblokjes en de peterselie in de soep, proef de soep en voeg er als het nodig is nog wat peper en zout aan toe.

Lekker met stokbrood en kruidenboter

* tot zover kan de soep worden voorbereid


Aardappeltaart

  • 500 gram voor gekookte aardappelen
  • 150 gram blokjes magerspek
  • 3 tomaten in plakjes gesneden
  • 1 blikje maïs uitgelekt
  • 3 eieren
  • 1 dl room of ½ dl room en ½ dl melk
  • 1 teentje knoflook
  • zout, peper
  • boter
  • Eventueel geraspte kaas

verwarm de oven voor op 180°
Bak de blokjes spek licht in wat boter,haal ze dan uit de pan.
Gebruik de boter van het spek om er de ovenschaal mee in te smeren
Snij de voorgekookte aardappelen in plakjes en verdeel ze met de tomaat over de schaal
Strooi er de blokjes gebakken spek overheen en bestrooi ze met wat zout en versgemalen peper.
Breek de eieren in een kom en doe er de room en een uitgeperst teentje knoflook bij.
Klop dit goed door elkaar en roer er de uitgelekte maïs door.
Schenk dit mengsel over de aardappelen, en strooi er de kaas overheen als je die gebruikt,
zet de schaal in de oven en laat het gerecht in ± 30 minuten heet en gaar worden.

Dit recept kan je naar eigen smaak “oppimpen” met kruiden en ander ingrediënten zoals peterselie,oregano ,champignons,prei enz.


Kruidenzuurkool met ananas ©SC

4 personen

ingrediënten:

  • 1 pak kruidenzuurkool
  • 1 kilo geschilde aardappels
  • 1 klein blikje ananas + sap
  • 1 plak ham van 1 ½ ons
  • ¾ liter melk
  • 1 ei
  • zout

Bereiding:

Kook de geschilde aardappels met zout gaar.
Bereid de zuurkool volgens de gebruiks aanwijzing op het pak.
Als de aardappelen gaar zijn, stamp ze dan met de aardappelstamper fijn, samen met de hete melk en een ei.
Voeg wat sap van de ananas toe, zorg dat je een smeuiïge puree maakt
Snij dan de ham en de ananas in blokjes, warm de puree nog even goed door, zodat ze heet is
voeg vervolgens de zuurkool toe en meng alles goed door elkaar.
Is de stamppot iets te droog, voeg dan nog wat sap toe.
Deze stamppot smaakt ook lekker met restjes vlees, zelf heb ik hem gemaakt met een restje beenham, zeer smakelijk!


zelf maken : Rookworst met prei en wortel ©SC

hoofd gerecht; 4 personen.

ingrediënten:

  • 250 gram winterwortel (in plakjes gesneden voorgekookt)
  • 2 dikke prei (witte gedeelte in ringen gesneden)
  • 1 rookworst ± 250 gram
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui (fijn gesnipperd)
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • ½ eetlepel rozemarijn (gedroogde)
  • 1 theelepel tijm (gedroogde)
  • 700 gram aardappels (in schijfjes voorgekookt)
  • 50 gram roomkaas (type boursin of iets dergelijks)
  • zout en peper

Verhit de olie in de wok en fruit de ui, knoflook, rozemarijn en de tijm.
Voeg de aardappelen en de wortel toe en roerbak deze ± 3 minuten mee. Schep de prei er door, roerbak deze ± 2 minuten door de aardappel en de wortel;
voeg de roomkaas en de in plakjes gesneden gewelde worst* toe en roerbak deze mee tot de worst warm is en de kaas gesmolten.
Breng het op smaak met zout, peper en eventueel nog wat tijm en/of rozemarijn.

*Wellen van de de rookworst: doe de worst in heet water tegen de kook aan ongeveer 15 à 20 minuten. Het water mag niet koken!!!!!!!!!!!


zelf maken : witlof uit de oven met aardappelpuree ©SC

hoofd gerecht; 4 personen

ingrediënten:

  • 8 struikjes lof
  • margarine of olie om de schaal in te vetten
  • 8 plakjes schouderham
  • mosterd
  • 2 dl melk of 1 dl koffieroom en 1 dl melk
  • 2 eieren
  • vers gemalen peper en zout
  • geraspte kaas

aardappelpuree

  • 1 kg aardappels
  • melk
  • 2 plakjes schouderham
  • 1 ei
  • teentje knoflook
  • zout en peper

Maak de witlof schoon, haal ook de harde kern weg (die is vaak bitter).
Kook de struikjes lof in ± 10 minuten bijna gaar. Laat ze goed uitlekken.
Smeer een ovenschaal in met de olie of boter.
Leg een plakje ham op het werkblad, smeer er dun mosterd op en rol de ham erin.
Leg de rolletjes lof naast elkaar in de ovenschaal.
Klop de melk met de eieren licht, doe er naar smaak peper en zout bij en strooi de geraspte kaas over.
Schuif de schaal in een op 180 à 200 graden voorverwarmde oven. Bak het gerecht in ± 30 minuten gaar en warm. Als de eieren gestold zijn en de kaas een bruinkorstje heeft is het gerecht klaar.

 

Maak terwijl de lof in de oven staat de puree.
Kook de aardappelen gaar in ± 20 minuten gaar, doe 5 minuten voor het einde van de kooktijd het teentje knoflook er bij.
Giet ze af, maar vang het kookvocht op.
Stoom de aardappels droog, doe er wat melk en kookvocht bij en het uitgeknepen teentje knoflook. Snij de ham in kleine stukjes en doe deze in de pan.

Stamp de aardappels tot een smeuïge puree en voeg het ei toe.
Breng de puree op smaak met peper en zout.


Goulash met rookworst

zie over het onderwerp goulash ook de de goulash pagina.
koken op budget” : het onderstaande recept is hier een heerlijk voorbeeld van.

wat heb je nodig voor 4 personen

  • 4 grote aardappels geschild en in blokjes gesneden
  • 1 rookworst
  • 1 winterwortel en plakje
  • 2 uien gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • ± ½ liter bouillon (tablet)
  • blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepels bloem
  • klontje boter
  • peper en zout

Bereiding :
Zet de rookworst in water op en laat hen tegen de kook aan, in 15 minuten gaar worden en snijd deze in plakjes
Kook de gesneden aardappels en de wortel beet gaar.(kan samen)
Verhit de boter in een pan, doe er de gesnipperde ui bij en laat deze glazig worden; voeg een uitgeperst teentje knoflook en de tomatenpuree bij en roer die 2 minuten door …. doe er dan de aardappelen en de wortel bij.

Strooi de bloem er over en roer dit even goed om, giet er dan in scheutjes de warme bouillon bij en maak de saus net zo dun of dik als je hem wilt hebben.

Voeg nu de worst, .. en peper en zout naar smaak toe, en laat het lekker heet worden.

Bijvoorbeeld met een stukje (stok)brood.


Gehakt balletjes met kerrie saus

Goedkoop eten koken ? Men neme gehakt !

Gehakt kun je “rul” bakken of in veel kleine balletjes draaien waardoor het lijkt alsof je veel hebt gemaakt, ook als je plotseling gasten krijgt.
wat heb je nodig voor ca 6 personen

  • 400 gram (runder)gehakt*
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ theelepel komijn
  • ½ theelepel sambal oelek
  • zout
  • 2 oude witte boterhammen
  • citroen
  • zout
  • klein klontje margarine

en voor de saus:

  • 2 grote uien geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 1 eetlepel kerriepoeder(scherp**)
  • 2 dl yoghurt
  • 40 gram margarine
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 theelepel suiker
  • 2 dl bouillon ( van een blokje of bouillonpoeder)

bereiding :
doe het gehakt in een kom
Week de boterhammen even in water en knijp ze goed uit, en doe ze bij de gehakt
Pers de knoflook boven de gehakt uit, rasp de schil van de citroen bij het gehakt.
Voeg de zout, sambal en komijn toe en kneed alles goed door elkaar
Zet de gehakt dan een paar uur koel weg, zodat de smaken goed kunnen doortrekken

ondertussen gaan we een deel van de saus voorbereiden

maak de bouillon heet

Smelt de boter in de pan en smoor de ui glazig.
Roer er de kerrie door en bak dit een aantal minuten, zodat de kerrie zijn geur en smaak kan ontplooien.
Strooi de bloem over het uienmengsel en laat dit even mee bakken : zo wordt de bloem gaar.

Giet er in scheutjes de bouillon bij.
tot zover kun je het recept vóórbereiden.

Verder:

Haal de yoghurt uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
Proef een klein stukje gehakt of er misschien nog wat zout, sambal of komijn bij moet en draai er balletjes : ter grootte van een walnoot.
Zet een braadpan op het vuur en laat deze heet worden.
Doe de margarine in de pan en laat deze heet worden; voeg de gehakt toe en laat deze bruin en gaar worden.
Verwarm de saus, neem wat hete saus uit de pan en voeg deze al roerend bij de yoghurt. Giet de yoghurt in de sauspan en blijf roeren want dat voorkomt dat de saus kan gaan schiften.
Breng de saus op smaak met zout en suiker

Doe dan de gehaktballetjes in een schaal en giet de saus er overheen.
Lekker met rijst, komkommersalade of sperzieboontjes, of bloemkool.

Heerlijk om door de saus te doen, is wat rozijnen en / of ananas, banaan maar dat maakt het gerecht wel duurder.

** hou je niet van scherp, neem je gewone kerriepoeder

* rundergehakt is natuurlijk duurder dan varkensgehakt, maar let op aanbiedingen

Heb je zelf ook een dergelijk recept, zet het onderaan de pagina ;-)!


Kip met prei

bedoeld als hoofdgerecht voor 2 personen

ingrediënten:

  • 3 preien wit en licht groen in ringetjes van ± 1 centimeter
  • ± ½ sinaasappel uitgeperst
  • ± 1 theelepel kardemonpoeder
  • 2 centimeter verse gember heel fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • ½ ui fijn gesneden
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • 1 kipfilet in blokjes gesneden
  • 1 bouillon blokje
  • 1 eetlepel gembersap(flesje te koop bij een goed sorteerde supermarkt of toko)
  • peper en zout
  • 2 eetlepels olie

Bereiding:
Kook de prei in wat water met het bouillon blokje nèt gaar in ± 5 minuten. laat de prei afkoelen.
Maak een marinade met de ½ sinaasappel uitgeperst, 1 theelepel kardemompoeder gember , knoflook , ketjap.
Laat de kip hier minste een uur in marineren, maar langer mag ook.

Verhit een wok en laat de kip uitlekken, maar bewaar de marinade.
Doe wat olie in de wok en bak de kip onder voortdurend roeren bruin en voeg de ui toe en roerbak deze even mee; doe dan de prei en de marinade er bij.
Zorg dat de kip en de prei heet en gaar is, doe op het laatst gembersap, en peper en zout naar smaak er bij.

Dit gerecht is heerlijk met gekookte rijst.

Tip : wanneer je de kipfilet weg laat en voor de rest het recept volgt, is het een heerlijk bijgerecht voor bv bij je kerstdiner


Runderpoulet met Roomsaus

bedoeld voor : 4 personen als hoofdgerecht

  • 500 gram runderpoulet of runderlappen in stukjes gesneden van ± 2 cm
  • 2 theelepels kerrie
  • 2 theelepels sereh poeder
  • 2 theelepels koenjit
  • 2 theelepels citroensap
  • 1 gesneden ui
  • 2 teentje uiteperste knoflook
  • 2 bolletjes gember klein gesneden
  • 2 eetlepel gembersap
  • zout en peper
  • 1 flesje magere kookroom
  • olijfolie
  • bloem

en dan nu de bereiding:

Doe de bloem met zout en peper in een plasticzak, voeg het vlees toe, maak de zak dicht en schud goed zodat er bloem rondom het vlees komt te zitten.
Haal het vlees daarna uit de zak.

Verhit de braadpan op het gas en doe er ± 1 à 2 eetlepels olijfolie in.
Voeg als de olijfolie heet is, het vlees toe en braad dit rondom bruin; doe de ui en de knoflook er bij en bak dit even mee.

Verwarm in een aparte pan de room en ± 2 dl water; doe dit èn de overige ingrediënten bij het vlees;
laat dit even koken.

Zet het vuur dan heel laag of schuif de pan in de oven ( die je hebt voorverwarmd op 130 °C )

Laat alles in ± 2 uur gaar worden.

Heerlijk met rijst en sperziebonen



Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


goedkoop eten maken en het je laten smaken ! Moet kunnen toch … Uitgangspunt, kosten binnen de perken houden.

top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *