Kipsaté met satésaus

kipsate

Kipsaté met satésaus / pindasaus ©SC of anders gezegd zonder leestekens : Kipsate met satesaus

Sate is van oorsprong een Indonesisch gerecht, het  is in de jaren  zestig,  in de Nederlandse keuken ingeburgerd. Nu is het niet meer weg te denken  bij een Indonesische rijsttafel of als snack.

ingrediënten voor een Kipsaté met pindasaus:

  • saté
  • 1kg kipfilet in blokjes gesneden ± 2 bij 2 centimeter voor de kipsaté
  • 3 theelepels ketoembar
  • 1 ½ theelepel laos
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 eetlepels olie (geen olijf-olie)
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • aromat of zout, peper
  • kookrecept infostokjes om de kipsaté aan te rijgen
  • pindasaus
  • 10 gram margarine
  • 2 fijn gesneden uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel sambal of meer
  • 2/3 pot pindakaas
  • 2 theelepels ketoembar
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel suiker
  • 5 eetlepels zoete ketjap saus
  • peper en zout
  • ½ uitgeperste citroen

pindasaus of satesaus met kipsaté SC

Bereiding van de Kipsaté met pindasaus

Het volgende kan een dag eerder voorbereid worden :

maak de marinade voor de kipsaté : roer alle ingrediënten goed door elkaar en voeg de kip toe.

Laat dit minimaal 12 uur, langer is ook goed, marineren.

Rijg 4 of 5 stukjes kip aan de stokjes, zet ze tot gebruik afgedekt en koel weg.

Verwarm de grill ( wanneer de hoeveelheden groot zijn, kun je ook een barbecue gebruiken ) en grill de saté onder af en toe draaien in ± 10 minuten gaar.

Maar ook de satésaus kun je een dag van tevoren voorbereiden :

Smelt de margarine, doe er de klein gesneden ui bij en laat dit langzaam gaar en glazig smoren.

Pers er de knoflook boven uit en roer dit goed door, laat nog ± 2 minuten smoren.
kipsaté
Voeg de sambal, ketoembar, laos en wat peper en zout toe en laat dit op een half hoog vuur al roerend bakken tot de kruiden geuren en laat je neus even genieten.

Zet het vuur dan uit en doe er de suiker en de ketjap bij. Laat dit goed afkoelen en zet tot gebruik afgedekt en koel weg.

Afronden

Laat de saus op kamer- temperatuur komen en roer er de pindakaas door plus een kwart liter water. Zet dan de saus op het vuur en warm de pindasaus tot ze bijna kookt. Mocht de saus te dik zijn geworden, voeg dan nog wat water toe en blijf even roeren.

Doe er op het laatste moment de uitgeperste citroen door en dien de pindasaus samen met de saté op.



Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


top pagina