Kerstrecepten Kerstfeest Kerstdagen

Kerst en Santa Claus

Kerstrecepten Kerstfeest Kerstdagen
18 heerlijke recepten hoewel ook geschikt voor andere feestelijke gelegenheden :

vijgen en ham ©SC

vijgen en ham, een Kerst voorgerecht voor ca. 4 personen
heel simpel en snel te bereiden, maar het ziet er schitterend uit en het smaak navenant.

Ingrediënten voor dit vijgen en ham gerecht :

  • 8 verse vijgen
  • 12 plakken mooie parma ham

Bereidingswijze:
snij de vijgen kruisgewijs in, zodat ze van onder nog vast zitten, buig ze een beetje open en zet ze per 2 op een mooi bordje.
drapeer hier de ham om heen

serveer dit met warm stokbrood en eventueel wat roomboter.


vegetarisch tomatentaartje, voorgerecht voor 4 personen ©SC

Het oorspronkelijke gerecht komt uit een Allerhande-tijdschrift van AH ± 1994

Ingrediënten voor het vegetarisch tomatentaartje:

  • 2 eieren hardgekookt (voor diegenen voor wie dit ietsje te ver gaat, gewoon weglaten)
  • 4 eetlepels plantaardig olie
  • 1 eetlepel rode wijn-azijn
  • 1 citroen
  • evt. mespunt poedersuiker
  • 1 sjalotje heel fijn gesneden
  • 4 vleestomaten
  • peterselie bieslook en wat takjes voor de garnering
  • zout en versgemalen peper
  • 4 ringvormige vormpjes Ø 5 centimeter*

Bereidingswijze:

  • Breng water in een pan aan de kook. Kruis de tomaten aan de boven- en de onderkant in en leg ze ± 20 seconden in het water.
  • Spoel de tomaten met koud water af en pel ze, halveer de tomaten, verwijder de zaadjes en laat ze op de snijkant uitlekken.
  • Pel ondertussen de eieren, haal de eierdooiers eruit, snij het eiwit in kleine blokjes en pers twee van de eigelen door een zeef.
  • Was de citroen onder de kraan en haal er met een cesteur wat dunne reepjes af en pers een helft uit
  • Maak dan een dressing van de olie, azijn, 1 eetlepel van het uitgeperste citroensap (rest wordt voor dit gerecht niet gebruikt) peper, zout en wat fijn gesneden takjes peterselie en bieslook; roer alles goed door elkaar en proef of er nog iets bij moet zoals de poedersuiker wanneer het te zuur smaakt.
  • Snij de uitgelekte tomaten in kleine blokjes en meng ze met de blokjes tomaat.
  • Leg een vormpje op een bord en vul ze met ¼ van het tomatenmengsel, strijk ze van boven glad en schep 1 eetlepel dressing erop
  • Maak zo de 3 andere tomaten taartjes.
  • Haal dan voorzichtig de vormpjes er af, leg aan de zijkanten het eiwit, strooi er bovenop wat van het eigeel en leg er als versiering wat bieslook bij

kip cocktail Kerst vóórgerecht ©SC

kip cocktail Kerst vóórgerecht bedoeld voor 4 personen
Ingrediënten:

  • 2 halve kipfilet
  • 3 eetlepel fritessaus (minder vet dan mayonaise)
  • 3 eetlepel magere yoghurt
  • 2 eetlepel tomaten ketchup
  • een scheutje droge sherry
  • 2 of drie soorten fruit b.v 1 banaan, 1 perzik. 2 schijven ananas (fruit mag vers maar blik is ook goed)
  • 1 eetlepel citroensap
  • wat sla blaadjes

Bereidingswijze:

  • kook de kipfilet gaar en laat ze in het vocht afkoelen
  • maak ondertussen van de fritessaus, yoghurt, tomatenketchup en sherry een saus, maak het fruit schoon en snij het klein, besprenkel de banaan met citroensap
  • haal de kip uit de bouillon en snij deze in kleine stukjes, doe ze samen met het fruit in de saus en meng het voorzichtig
  • pak vier mooie glazen of bordjes, leg er wat sla op en verdeel er de kip op
  • lekker met geroosterd brood

Zalm met bier ©SC

Zalm met bier, een kerstfeest hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten:

  • 800 gram zalmfilet met vel
  • 4 dl vis bouillon
  • 2 dl pils, desnoods bier
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 2 dl kookroom
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 fijngehakt teentje knoflook
  • 200 gram koude boter in klontjes + extra boter om te bakken
  • peper en zout
  • bieslook

Bereiding

Fruit de ui in wat boter tot ze glazig ziet, voeg dan de knoflook toe en fruit deze even mee.
voeg visbouillon, bier en de balsamico toe en laat dit tot de helft inkoken
voeg de room toe en laat dit tot een gladde saus inkoken*

klop de boter door de saus en hou ze warm
maak de saus op smaak met peper en zout

bestrooi de zalm met peper en zout.
verhit boter in de pan en bak de zalm op de velkant ± 3 minuten, keer de zalm om en bak de andere kant ook ± 3 minuten totdat de zalm net gaar is ( de tijd hangt van de dikte van de zalm-moten af.

leg de gebakken zalm op een schaal, giet er een beetje van de saus over (de rest er apart bij serveren ) en strooi er wat fijn gehakte bieslook over.

Bij de zalm smaken roergebakken spinazie en gebakken aardappels of aardappelpuree uitstekend.

* Tot zover kan je het gerecht voorbereiden, verwarm de saus al roerend en ga verder met het recept


Varkenshaasje in bladerdeeg ©SC

Varkenshaasje in bladerdeeg, een feestelijk hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 2 varkenshaasjes
  • boter
  • 1 bakje champignons
  • 1 teentje knoflook uit de pers
  • 1 ui heel fijn gesneden
  • zout en peper
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 1 eierdooier losgeklopt

Bereiding
Verhit de boter in de pan, kruid de varkenshaasjes met wat peper en zout.
bak de haasjes in de boter bruin en laat ze ± 10 minuten bakken met het deksel half op de pan
haal ze daarna uit de pan en laat ze afkoelen.

maak de champignons schoon en snij deze in plakjes
fruit de champignons in de overgebleven boter van de varkenshaasjes tot het vocht verdampt is, voeg dan de ui en de knoflook toe en roer dit door elkaar.
doe er wat zout en peper bij, proef even of de smaak goed is en laat ook dit mengsel afkoelen

verwarm de oven vóór op 200°
ontdooi het bladerdeeg en houdt één plakje apart voor de versiering
leg 4 plakjes op elkaar en rol ze uit tot een rechthoekige deeglap, prik er wat gaatjes in
leg er de helft van het champignon-mengsel op en één varkenshaasje, vouw de deeglap erom heen en “plak” ze dicht met wat water
verwerk zo ook het tweede varkenshaasje

haal uit het overgebleven deeg met een vormpje wat sterretjes en versier de pakketjes hiermee
leg bakpapier op een bakplaat, leg de varkenshaasjes erop en bestrijk ze met het eigeel
bak dan de haasjes in de oven in ± 30 minuten gaar en bruin


Rodekool met cranberries vijgen of rozijnen ©SC

Rodekool met cranberries vijgen of rozijnen, bijgerecht voor 4 personen, helemaal in de ‘mood’ met ijzige kou buiten, en Kerstmis sfeer binnen !
Ingrediënten:

  • 1 kleine rodekool (± 1 pond)
  • 100 gram cranberry’s
  • 1 sinaasappel uitgeperst
  • 4 gedroogde vijgen of een handje met rozijnen
  • 1 laurierblad
  • 1 kruidnagel
  • zout en peper
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker

Bereidingswijze:

  • haal van de kool de lelijke bladeren af, snij ‘m in vieren en haal de stronk eruit
  • snij de kool in dunne reepjes
  • in een zeef de cranberry’s wassen. Sinaasappel uitpersen en de vijgen in stukjes snijden
  • doe de kool, sinaasappel, cranberry’s, vijgen, laurierblad, kruidnagel, suiker, zout, peper en ¾ dl water in de pan
  • laat de kool aan de kook komen en laat hem op zachtjes in ± 30 min gaar worden. Wel af en toe even omscheppen
  • laurierblad en kruidnagel verwijderen, en proeven of er misschien nog wat zout,peper of suiker bij moet

Hazenpeper St’ Sylvestre / haas in de snelkookpan

Hazenpeper St’ Sylvestre / hazenpeper Saint Sylvester ofwel haas in de snelkookpan, als er iets een Kerstsfeer meebrengt is dat wel het Sylvesterhaasje.

vlees tip :Voordat je vocht aan het vlees in de pan toevoegt , moet je het op temperatuur brengen. Doe je dat niet, dan “schrikt” het vlees en wordt het taai ! Dit geldt in principe voor al het vlees.

(bron : W. Verwijs)
heeft betrekking op paus Sylvester, Saint Sylvestre …zie voor de betekenis van Saint Sylvestre de pagina oudjaarrecepten

  • ingrediënten:
  • 1 haas
  • 4 uien (in ringen gesneden)
  • ½ basilicum
  • 1 à 2 eetlepels ketjap manis zoet
  • 1 mespuntje foelie
  • 2 eetlepels cranberry of bosbessen compôte
  • 6-8 zwarte peperkorrels
  • 1- 2 liter karnemelk
  • 10 jeneverbessen
  • 10 druppels worcestersaus
  • 50 gr spek in dobbelsteentjes (gesneden)
  • *selderij
  • * peterselie
  • ½ liter bouillon van 1 rundvleesblokje
  • *rozemarijn
  • ± 2eetlepels braadboter
  • ± 1eetlepel olijfolie
  • peper uit de molen
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel kruidenazijn

Bereiding:

  • marineer de haas zes uur in de karnemelk :
    het vlees afspoelen en afdrogen met bv. keukenrol,
    daarna zouten en peperen.
  • de olie verwarmen en boter toevoegen.
    het vlees aanbraden ( snelkookpan) en uit de pan nemen.
    aan het braadvet het spek en de uien toevoegen en licht fruiten.
    doe een ½ liter water met het bouillonblokje in de pan, breng het aan de kook en
    het vlees daarin terug doen.
    Doe de kruiden erbij en ¾ tot 1 uur stoven onder druk.
    Zodra het vlees gaar is, uit de snelkoker nemen en van de botten ontdoen
    en de bouillon zeven.
  • Maak een roux: 50 gr boter in de pan bruin laten worden , dan de bloem erbij en licht laten kleuren
    (tip : niet te donker anders wordt het bitter)Voeg al roerend een ½ liter van de gezeefde bouillon toe en je hebt een saus.
    Breng de saus op smaak met worcestersaus (voorzichtig !!) , ketjap , 1 à 2 eetlepels compôte.
  • Nu het gesneden vlees ( gebruik altijd goede en scherpe messen ) bij de saus terug doen in de vleespan en voeg de eetlepel kruidenazijn toe.
    Het geheel eventueel nog wat verdunnen, alles nog even goed warm maken en klaar!
    * het is moeilijk om de juiste hoeveelheden kruiden te geven : ga naar je gevoel te werk!

Kerst Biefstuk met rozijnen en rode port saus ©SC

Kerst Biefstuk met rozijnen en rode port saus hoofdgerecht voor 4 personen
opm.:

Je kunt hier elke biefstuk voor nemen, biefstuk van de haas (heel lekker maar iets meer aan de prijs), kogelbiefstuk,entrecote enz.

Ingrediënten:

  • 25 gram blanke rozijnen
  • ½ dl rode port
  • 4 biefstukjes van 100 à 125 gram
  • 30 gram boter
  • 2 eetlepels bessengelei of een goede bessenjam
  • 1 dl bouillon
  • 2 theelepels maïzena
  • zout en versgemalen peper

Bereidingswijze:

  • was de rozijnen en week ze 30 minuten in de port
  • neem het vlees ca. 1 uur voor gebruik uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur kan komen
  • dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi het met zout en vers gemalen peper
  • laat de koekenpan heet worden en verhit 20 gram van de boter; zodra de boter heet is, bak dan het vlees rondom bruin, maar niet te snel op een te hoge temperatuur anders kan de warmte niet goed doordringen
  • voeg tussentijds de rest van de boter toe en bak het vlees zoals u het lekker vindt : rood of rosé
  • leg het vlees op een warm bord en dek het af met een deksel, houd het warm
  • giet het vet uit de pan en laat de bessengelei smelten
  • voeg de bouillon toe en roer het aanbaksel los
  • voeg dan de rozijnen met de port toe en laat de saus twee minuten doorkoken
  • roer de maïzena met 1 eetlepel water glad en doe deze met kleine scheutjes bij de saus zodat deze niet te dik wordt,doe er dan nog een klein scheutje port bij
  • breng de saus op smaak met wat zout en peper
  • lekker met gebakken krieltjes of patatjes, lof of ‘haricots verts’

Gevuld varkenshaasje als Kerstdiner ©SC

Gevuld varkenshaasje als Kerstdiner, bedoeld als hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten:

  • 2 varkenshaasjes
  • 1 ons coburgerham
  • 1 puntje brie
  • zout, versgemalen peper,knoflookpoeder
  • 20 gram boter
  • 1 eetlepel (olijf)olie

Bereidingswijze: (kan ‘s morgens vooraf al)

  • droog de varkenshaasjes met keukenpapier, leg ze op een plank en snij ze in de lengte richting / horizontaal open, maar niet helemaal “door”,zoals je een broodje open snijdt
  • bestrooi het vlees met peper, knoflookpoeder en zout.*
  • klap ze open en leg een plak ham over het open geslagen haasje, snij de brie in dunne plakjes en verdeel deze op de onderkant van het varkenshaasje.sla dan de ham er overheen en klap het haasje dicht; bestrooi met knoflookpoeder, peper en zout*
  • Leg 2 à 3 plakjes ham (aantal ligt aan de grootte van het haasje) trapsgewijs neer en rol het haasje er strak in. Knoop er eventueel, zoals bij een rollade wat touw omheen. Leg ze daarna tot gebruik in de koelkast.
  • haal het varkenshaasje ± een half uur voor de bereiding uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
  • verhit de olie en een deel van de boter in een koekenpan : leg het vlees er in en bak het rondom bruin op hoog vuur, daarna zet je het vuur laag en laat het haasje in 20 minuten onder regelmatig draaien gaar worden.Voeg onder het bakken af en toe een beetje van de rest van de boter toe.
  • Haal de varkenshaasjes uit de pan laat het een paar minuten afgedekt rusten en snij het dan in mooie plakken. Vergeet, als je touw hebt gebruikt, dat niet te verwijderen.

*wees hier zuinig mee : de ham is ook zout !


Saus van cranberry met gebakken ananas ©SC

Saus van cranberry met gebakken ananas; opm.: voor ± 4 personen en zeer smakelijk bij ham, kip, wildgerechten
Kerstsaus bestaat dat ? Gegeven doorgaans de kou met Kerst, is een rode saus verwarmend !
Ingrediënten:

  • 100 gram cranberry compôte ( zelf gemaakt of een potje )
  • klein blikje ananas
  • boter
  • 1 dl ananassap
  • 1 dl bouillon (tablet) naar eigen keuze rund , kip of wildbouillon
  • zout en peper
  • 4 eetlepels slagroom
  • 1 klein takje tijm
  • ± 1 eetlepel maïzena

Bereidingswijze:

  • laat de ananas uitlekken en vang het sap op
    Dep de ananas droog
  • Laat de boter heet worden in een pan en bak de ananas bruin; wanneer de ananas bruin is geworden, uit de pan halen en iets laten afkoelen en klein snijden.
  • Cranberry, bouillon, takje tijm, ananassap, en de stukjes gebakken ananas in een pan doen, onder af en toe roeren , aan de kook brengen en 5 minuten zachtjes laten koken*
    Slagroom er bij doen en het takje tijm verwijderen.
  • Maïzena met wat koud water aanmaken en met kleine scheutjes bij de kokende saus gieten tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • De cranberrysaus op smaak brengen met zout en peper.

* tot zover kan de saus een dag van tevoren worden bereid.

Stroganoff saus ©SC

opm.:Ook Stroganoff saus doet het goed met de Kerstdagen. Deze ‘stroganoffsaus’ smaakt bij heel veel vlees – soorten lekker en is ook heel goed in te vriezen.

Ingrediënten:

  • 40 gram boter
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 paprika
  • 100 gram champignons
  • 10 gram bloem
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • wat cognac, wodka ( maar zonder drank smaakt ze ook heel goed)
  • 1 dl bouillon
  • 1 dl room
  • worcestershiresaus

Bereidingswijze:

  • smelt de boter in een pannetje, doe er de gesnipperde ui in en bak deze ± 5 minuten
  • pers de teentjes knoflook er boven uit, roer er de in kleine blokjes gesneden paprika en de in plakjes gesneden champignons door, en bak alles gedurende 5 minuten op een laag vuur
  • voeg de bloem toe en roer dit er goed door. Daarna de tomatenpuree en het paprikapoeder er door roeren
  • als alles goed vermengd is, dan een scheutje cognac en wodka toevoegen en er even door roeren; vervolgens bouillon en de room erbij en laat de saus even doorkoken om ze te binden
  • breng de saus op smaak met worcestershiresaus, zout en peper

stoofpeertjes op mijn manier ©SC en heel geschikt als aanvulling bij het Kerstdiner

Ingrediënten voor de stoofpeertjes op mijn manier :
stoofpeertjes ©SC met bessenjenever en rozijnen

  • 1 kg. stoofpeertjes
  • 1 dl goeie rode vruchtensiroop
  • 1 à 2 dl bessenjenever
  • kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • stukje citroenschil
  • ± ½ ons rozijnen weken in bessenjenever

Bereidingswijze:

  • schil de peertjes en snijd ze in vieren, haal het klokhuis er uit (je kan ze ook heel laten)
  • doe ze met de vruchtensiroop en de bessenjenever in de pan en vul dit aan met water tot ze bijna onder staan
  • breng het aan de kook en voeg citroenschil, kaneel en de kruidnagels toe
  • laat dit op een zacht vuurtje trekken tot de peertjes rood en gaar zijn
  • wel ondertussen de rozijnen met een scheut bessenjenever
  • haal de peertjes, als ze gaar zijn, uit het vocht en verwijder de citroen, kruidnagels en kaneel, en doe er de rozijnen met jenever bij
  • Kook dit op een hoog vuur flink in tot siroop, proef of er misschien nog wat suiker bij moet en giet dit over de peertjes
  • je kunt de peertjes zowel warm als koud eten

top pagina

Roomijs met abrikozen nagerecht als Kerstdessert ©SC

Roomijs met abrikozen, nagerecht of Kerstdessert, bedoeld voor 4 personen
een nagerecht wat makkelijk te maken is, maar lekker!!!!

Ingrediënten:

  • ½ blik abrikozen
  • 2 eetlepels ‘Tia maria’
  • een paar druppels citroensap
  • 4 bolletjes roomijs
  • eventueel slagroom

 

Bereidingswijze:

  • de abrikozen afgieten en 4 ervan bewaren, de rest in de keukenmachine met een klein scheutje vocht en wat Tia Maria pureren ; even proeven of er nog citroensap of misschien meer Tia Maria door moet
  • koud weg zetten
  • slagroom stijf slaan ( zie sinterklaas recepten)
  • ijs op tijd (!) uit de vriezer halen
  • op vier bordjes de abrikozenpuree verdelen
  • de achtergehouden partjes klein snijden en er ook over verdelen
  • op ieder bord een bolletje ijs leggen en de slagroom er bij doen

Warme sinaasappel met Tia Maria ©SC

Warme sinaasappel met Tia Maria, nagerecht bedoeld voor 4 personen, word je warm van binnen, ideaal bij een strenge Kerst kou.

Ingrediënten:

  • 4 sinaasappels
  • witte basterdsuiker
  • 8 eetlepels Tia Maria
  • boter om in te vetten
  • ¼ liter slagroom
  • roomijs
  • aluminium folie

Bereidingswijze:

Schil de sinaasappels en verwijder de witte velletjes, vang het sap op en snij de sinaasappels in vier plakken
scheur 4 vellen aluminium, boter de vellen in.
Meng de Tia Maria met het opgevangen sap
Leg één plak op de beboterde folie en doe er – naar smaak – basterdsuiker op,leg de volgende plakken er op en bestrooi deze ook met basterdsuiker.
Maak zo vier pakketjes.
Vouw de aluminium folie losje er omheen ( zodanig dat het aan de onderzijde vochtdicht blijft ) en verdeel de Tia Maria er over.

Maak nu de sinaasappelpakketje goed dicht, zodat er geen sap uit kan lopen en zet ze tot gebruik koel weg
Verwarm de oven op 200°
laat de sinaasappel in ± 20 minuten warm worden
sla ondertussen de slagroom stijf
haal het ijs uit de vriezer
leg op ieder bord een dot slagroom, één of twee bolletjes roomijs en het pakketje met de sinaasappel.
een verrassend en smakelijk dessert.

Soezen taart met ijs, slagroom en vruchten ©SC

Soezen taart met ijs, slagroom en vruchten, een nagerecht voor 6-8 personen

Ingrediënten:

  • taart:
  • 3 dl water
  • 150 gram (room- )boter
  • zout
  • 150 gram bloem
  • 5 à 6 eieren middel groot
  • vulling:
  • Roomijs gekocht of zelf gemaakt*
  • ¼ liter slagroom
  • 1 zakje vanille suiker
  • ± 1 eetlepel suiker
  • 1 zakje slagroom versteviger
  • pot kersen of ander fruit
  • poedersuiker

Bereidingswijze:

We beginnen met de soezentaart, die kan je van tevoren klaarmaken en invriezen
Verwarm de oven op 225° voor,
teken op een stuk bakpapier een cirkel met een doorsnede van ± 20 centimeter af, leg het bakpapier met de getekende kant naar beneden, maar wel zo dat je de cirkel ziet.
Doe water, boter met een mespunt zout in een pan en breng dit mengsel aan de kook.
Kook het tot de boter gesmolten is. Roer er dan in één keer de bloem door, blijf roeren tot het als een bal aan elkaar hangt en van de pan loslaat. Doe het deeg over in een kom en laat het iets afkoelen.
Klop er dan één voor één de eieren door, net zolang tot het ei volledig door het deeg is opgenomen, voordat je het volgende ei toevoegt.

Let er bij de laatste twee eieren op, dat het deeg niet te slap wordt!

Blijf nog een minuutje roeren, tot het deeg glanst en in stukken van de garde valt.
Schep het deeg in een spuitzak en spuit een buitenste cirkel.

Spuit er dan iets naar binnen een tweede cirkel, maar zorg wel dat er in het midden van deze 2, ruimte overblijft. Spuit dan nog een cirkel op het midden van de onderste 2 cirkels.

Schuif dan de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de taart 15 minuten op 225° verlaag dan de temperatuur naar 175°, bak de taart in nog 15 minuten gaar. Zet de oven uit en laat de taart ± 10 minuten er in staan. Oven niet openen, ook niet tijdens het bakken! Als je dat wel doet stort de taart in. Proefondervindelijk bewezen.

Zet dan de taart op een rooster en laat ‘m afkoelen, snij de onderste cirkel van de taart met een mes horizontaal doormidden.

Laat de kersen of andere vruchten goed uitlekken, klop de slagroom met de versteviger en de suiker stijf en doe deze in een spuitzak.

Spuit op de onderste rand van de taart de slagroom en leg er de kersen op; zet de andere helft er op en zet de taart tot gebruik koel weg.

Haal het ijs op tijd uit de vriezer : vul het midden van de taart op met ijs en strooi er poedersuiker overheen. Eet smakelijk!

* kijk voor ijsrecepten / roomijs bij mijn ijsrecepten pagina

tip : vul de soezenrand niet te lang van tevoren, anders kan de taart voortijdig week worden.

Kerstboomkoekjes ©SC

Kerstboomkoekjes, want deze koekjes horen bij de Kerstdagen, van oudsher.
Ingrediënten:

  • 100 gram bloem
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 90 gram lichtbruine basterdsuiker ; je kundt ook witte basterd suiker en 1 eetlepel cacao gebruiken, maar laat dan wel de anijs blokjes weg
  • 3 verkruimelde anijs blokjes
  • 1 ei
  • 120 gram boter of margarine

extra nodig : steekvormpjes , bakplaat , rooster

Bereidingswijze:

  • bloem mengen met zelfrijzend bakmeel, suiker en zout
  • boter erin doen en met twee messen er door snijden tot een korrelig deeg
  • ei loskloppen en voor de helft erdoor mengen
  • met een koele hand tot een soepel deeg kneden
  • het deeg in plastcfolie wikkelen en 30 min. in de koelkast laten rusten
  • de oven voorverwarmen op 170 °C.
  • deeg uitrollen tot ± 3 mm dikte, en er koekjes uitsteken met de vorm
  • aan de bovenkant een gaatje maken
  • de koekjes met tussenruimte op de bakplaat leggen en bestrijken met het
    overgebleven ei
  • de koekjes in het midden van de oven in ± 20 min. gaar- en goudbruin bakken
  • daarna de koekjes voorzichtig los steken en op een rooster laten afkoelen
  • een lintje erdoor en de koekjes kunnen de kerstboom in

Deze koekjes kun je heel gezellig samen met de kinderen bakken.


Engelse kerst-cake ©SC

Engelse kerst-cake die je wel minstens een week van tevoren moet bakken!

Ingrediënten:

  • 100 gram krenten
  • 100 gram rozijnen
  • ½ dl rum of cognac
  • 125 gram amandelen waarvan 50 gram gehakt
  • 250 gram gemengd gedroogd fruit zoals : vijgen, oranjesnippers, ontpitte dadels,
    bigarreaux, abrikozen (fijngesneden)
  • 275 gram bloem
  • mespunt zout
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 225 gr + 2 eetlepels boter of margarine
  • 225 gram lichtbruine basterdsuiker
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 4 eieren

verder nodig : ronde(spring)vorm van 20cm doorsnede en bakpapier

Bereidingswijze:

  • krenten en rozijnen met de alcohol aan de kook brengen en met de deksel op de
    pan laten afkoelen
  • daarna laten uitlekken maar het vocht opvangen en bewaren
  • de vorm met boter invetten, de bodem en de wand met een dubbele laag bakpapier bekleden ; zorg dat het papier ±10 cm boven de vorm uitsteekt. Het papier ook invetten!De buitenkant van de vorm eveneens met een dubbele laag papier omwikkelen en dat moet je dan wel vastbinden
  • de oven voorverwarmen op 170 ° C.
  • Nu de krenten, rozijnen, gehakte amandelen en het gedroogde fruit mengen
  • bloem, zout en kaneel zeven
  • de 225 gram boter met suiker en citroenschil kloppen
  • dan de eieren er één voor één doorkloppen
  • bloem er in delen door spatelen, daarna het fruit en de notenmengels erdoor scheppen
  • in de ovenvorm doen, gladstrijken met de bolle kant van een lepel, maar in het midden een holte maken zodat het beslag gelijkmatig kan rijzen
  • de amandelen in de bovenkant van de cake drukken
  • en nu de cake in het midden van de oven in ± 2 uur gaar bakken
  • wanneer de cake daarna bruin genoeg is, de bovenkant afdekken met aluminiumfolie. ( cake is gaar wanneer er met een breinaald of saté prikker in geprikt wordt en deze er droog uitkomt )
  • laat de cake in de vorm afkoelen, daarna op een rooster storten, de bovenkant regelmatig inprikken en met de cognac of de rum er overheen sprenkelen
  • tot slot : de cake in bakpapier wikkelen en in een afgesloten blik of trommel minstens een week de smaken laten intrekken

Kerststol (ca 1 kg) ©SC

Deze rijk gevulde Kerststol van ca 1 kg kun je, met of zonder spijs, in aluminiumfolie verpakt bewaren op een droge koele plek.

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem
  • 1-2 theelepels kardamon
  • 1-2 theelepels kaneel
  • mespunt foelie of ½ theelepel nootmuskaat
  • 2 dl. lauwwarme melk
  • ½ eetlepel gedroogde gist
  • 100 gram zachte boter
  • 2 theelepels zout
  • 2 kleine geklutste eieren
  • 1 eetlepel rietsuiker of stroop
  • de geraspte schil van: 1 sinaasappel en 1 citroen
  • 150 gram rozijnen
  • 100 gram krenten
  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • eventueel 50 gram grofgehakte walnoten
  • 250 gram amandelspijs

opmerking:

Iedere brood-bakmachine is anders in het gebruik, ik geef hier de volgorde aan zoals het met mijn machine gaat, dus pas deze volgorde aan voor je eigen machine!

Bereidingswijze:

  • doe het water, de eieren en de boter in de machine
  • leg de bloem er op en doe in een hoek zout (zorg wel dat deze niet direct met het gist in aanraking komt ) en in een andere hoek suiker, kruiden en gist
  • zet dan de machine op kneden. ( Kijk na ±5 min. of het een soepel deeg is en voeg er zonodig bloem of water aan toe )
  • ca. 5 minuten voor het einde van de kneedtijd, voeg ik de vruchten toe
  • als de machine klaar is ( heeft dan ook een uur gerezen ) haal je het deeg uit de machine en leg het op een met bloem bestrooid werkvlak : kneed het met een koele hand tot een stevige bal maar niet te langdurig om te voorkomen dat het plakkerig wordt
  • en rol deze uit tot een ronde lap van ca.2 cm dikte
  • maak hem in het midden met de deegroller iets dunner
  • rol de amandelspijs uit tot een dunne rol, iets korter dan het brood
  • leg de rol op het dunne gedeelte
  • vouw het deeg over de spijsrol dubbel
  • leg de stol op een bakplaat en laat hem, losjes afgedekt met een stuk plastic, nog een keer rijzen tot anderhalf maal het volume
  • verwarm de oven vóór op 200 ° C.
  • bestrijk de stol met melk
  • bak de stol op de onderste richel ( 20 min bij 200 °C en 10 min op 180 °C )
  • de stol is gaar als een op het dikste gedeelte erin gestoken breinaald of saté prikker er droog uit komt.
  • bestrijk de stol na het bakken met gesmolten boter en poedersuiker. Hierdoor krijgt de stol een suikerkorstje, dat houdt ‘m langer vers.
  • laat de stol op een rooster goed afkoelen en wikkel ‘m dan in bakpapier of aluminiumfolie.
  • bestrooi de stol voor het gebruik met wat poedersuiker

top pagina


Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *