Kersenjam met chocolade en een tik

Kersenjam met chocolade en een tik

Kersenjam met chocolade en een tik

Ik kwam zo’n soort recept in een van mijn vele kookboeken tegen. Helaas had ik niet alles in huis, maar niet getreurd.
Met wat ik wèl in huis had geëxperimenteerd en dat leverde deze heerlijke kersenjam op.

Wat heb je nodig voor ± 4 potten Kersenjam van 250 ml :

  1. 1,2 kilogram kersen
  2. 1 kilogram geleisuiker
  3. 2 theelepels vanille extract
  4. 2 theelepels citroensap
  5. 50 ml Tia Maria
  6. 50 gram donkere pure chocolade

Bereiding van de Kersenjam met chocolade en een tik

Was de kersen en dep ze droog, haal de steeltjes er af en ontpit * ze.
Doe de kersen in een grote pan en voeg de geleisuiker toe , roer dit goed door elkaar.
Leg de deksel op de pan en laat de kersen zeker 3 uur staan.
Ondertussen kun je de potten goed schoonmaken .

( Zelf maak ik altijd een of twee potten extra schoon. )

Rasp nu de chocolade – niet tè fijn – en zet dit even weg.

Haal na 3 uur de helft van de kersen uit de pan en pureer deze.
Voeg de puree bij de hele kersen .
Breng het kersen mengsel al roerend aan de kook.
Laat de kersen ± 5 minuten hard koken.

Doe nu de stollingstest.**

Heeft de kersenjam de juiste dikte » roer er dan de chocolade en de Tia Maria door.
Schenk de kokend hete kersenjam in de steriele potten
Veeg eventuele spetters van de rand en pot. Sluit de potten en zet ± 15 minunten  op de kop.
Keer de potten met kersenjam en laat ze geheel afkoelen

*bij de huishoudelijke winkels zijn kersen ontpitters te koop.

**Hiervoor heb je een schoteltje in de koelkast gezet.
Nu doe je er een theelepeltje hete kersenjam op, hou het schoteltje scheef :
wanneer de kersenjam niet meer uitloopt, is deze goed.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *