Joodse appeltaart zonder boter

Joodse appeltaart zonder boter

Joodse appeltaart zonder boter

In deze appeltaart – die oorspronkelijke uit de Joodse keuken komt – wordt geen boter gebruikt en dat heeft zo z’n voordeel wanneer iemand geen boter kan of mag gebruiken. Daarnaast heeft deze appeltaart daardoor ook een heel eigen smaak, een lekkere smaak.
In plaats van boter
wordt er nu een goede plantaardige olie in de appeltaart gebruikt.Zelf gebruik ik nooit olijfolie voor deze appeltaart. De reden hiervoor, is dat juist olijfolie een stevige smaak heeft, dus tè smaakbepalend.
Voor mensen met een lactose allergie lijkt dit een heerlijke appeltaart.

Wat heb je nodig voor de appeltaart zonder boter :

voor het deeg

  1. 2,5 dl goede plantaardige olie ( bv arachideolie * is neutraal van smaak of zonnebloemolie)
  2. 250 gram witte basterdsuiker
  3. 4 eieren
  4. 1 theelepel vanille essence
  5. 250 gram zelfrijzend bakmeel of 250 gram bloem met 10 gram bakpoeder.

voor de appeltaart vulling

  1. 1 kg lekkere appels  bv  elstars, jonagolt of goudrenetten. Schil de appels en snijd ze in dunne schijfjes.
  2. 3 eetlepels suiker
  3. 1 ½ theelepel kaneel
  4. geraspte schil van 1 citroen
  5. sap van 1 citroen
  6. suiker om te bestrooien

Bereiding van de Joodse appeltaart zonder boter

Neem een vierkant bakblik van ± 23 bij 32 cm of een ronde vorm met een doorsneden van 23 centimeter.

Smeer het bakblik licht in met wat olie en strooi er dan wat paneermeel in zodat er een dun laagje op zit, zo voorkom je dat  de appeltaart blijft plakken in de vorm*

Verwarm de oven vast vóór op 180 graden.

Doe de appelschijfjes in een kom, samen met kaneel, suiker citroenschil en citroensap en laat dit marineren.
Maak ondertussen het deeg.

Zeef het meel hierdoor wordt de appeltaart luchtiger.
Doe de eieren in een kom, samen met de suiker.
Klop ze met de mixer luchtig , tot ze lichtgeel zijn.
Klop nu langzaam de olie en meel erdoor tot je een glad appeltaart beslag hebt.

laat de appelschijfjes goed uitlekken.

Giet de helft van het appeltaartdeeg in het bakblik en verdeel er de helft van de uitgelekte appel op.
Bedek de appels met de rest van het deeg , en verdeel hier de rest van de appels over.
Strooi ± 3 eetlepels suiker over de appels.

Schuif de vorm in de oven en bak de appeltaart in ±  1 ¼ à 1 ½ uur gaar.
De appeltaart is gaar wanneer je er een breinaald of saté prikker in prikt en deze er droog uit komt.

Wanneer de bovenkant van de appeltaart tè bruin wordt , dan bedek je de bovenkant van de appeltaart met aluminiumfolie.

Eet de appeltaart op kamertemperatuur.

* arachide olie bevat wel noten dus let op of iemand een noten allergie heeft !

Ik leg tegenwoordig bakpapier op de bodem van de vorm , die voorkomt als je de appeltaart in de vorm snijd beschadigingen aan de vorm. Je gaat gewoon als bovenstaand te werk.

Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *