italiaanse recepten of daarop gebaseerd

Italiaanse Gondola

Italiaanse recepten of daarop gebaseerd

Antipasti ofwel voorgerechten

Meloen met parmaham gebaseerd op Italiaanse recepten ©SC

Benodigdheden voor ± 4 personen

ingrediënten:

  • 1 zoete meloen
  • 12 plakken Parma ham
  • versgemalen peper

Zet de meloen enige uren voor het gebruik in de koelkast.

Halveer de meloen, verwijder de pitten en snij in 12 schijven. Leg op ieder bord drie stukken en drapeer de ham er omheen. Zet de pepermolen op tafel,ieder kan dan naar eigen smaak er peper over strooien.


lunch recept : Ciabatta met carpaccio gebaseerd op italiaanse recepten ©SC

Dit recept is op een warme zomerdag ook lekker als hoofdgerecht met een kopje soep voor, iets lekkers als toetje, en klaar is ….

Benodigdheden voor ± 2 personen

ingrediënten:

  • 1 afbak ciabatta brood
  • 100gr carpaccio met dressing
  • rucola
  • 1 eetlepel frites-saus
  • 1 eetlepel melk
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel Worcestershire saus
  • geraspte (Parmezaanse) kaas
  • 2 eetlepel fijn gehakte bieslook en een paar sprietjes daarbij voor het garneren

Bak het brood volgens de gebruiksaanwijzing af, laat het iets afkoelen en snij het door tweeën.

Maak ondertussen het sausje. Meng de fritessaus met de dressing,citroensap, worcestershire saus en de fijngehakte bieslook.

Is de saus erg dik, doe er dan ± één eetlepel water bij.

Was de rucola en maak ze droog.

Leg de ciabatta opengesneden op een bord en besmeer ze dun met een deel van de saus en verdeel er naar smaak rucola over.

Drapeer hierover de carpaccio en de geraspte kaas.

Garneer de broodjes met de sprietjes bieslook en evt. de rest van de saus.

Wat is Ciabatta, vrij vertaald uit het Italiaans “slof” : een luchtig, tussen plat en halfrond, brood, met een knapperige korst, oorspronkelijk ( voorzover bekend ) lokaal wereldberoemd rond de stad/plaats Como en dankzij de vakanties wereldwijd geëxporteerd. Grondstof: restdeeg, met water weer soepel gemaakt, in lange repen op de ovenbodem gebakken. Net als de Franse stokbroden in meerdere formaten toegepast, meestal ca. 40 cm. , maar dus ook kleiner.

In Nederland voorgebakken verkrijgbaar, dat brood naar Italiaans recept dus.


tonijn met radijs gebaseerd op italiaanse recepten ©SC

Benodigdheden voor ± 4 personen

ingrediënten:

  • blikje tonijn
  • 1 bosje radijs
  • zout en peper
  • olijfolie
  • 1 ui

De tonijn laten uitlekken en met een vork uit elkaar trekken.

De radijs in dunne plakjes snijden en met de tonijn vermengen.

Met zout en liefst versgemalen peper bestrooien, er wat olijfolie over sprenkelen, de ringen ui er over verdelen en klaar.

 Kip Cacciatora gebaseerd op italiaanse recepten ©SC

Dit kip recept smaakt heerlijk, is gemakkelijk en van tevoren klaar te maken.

Benodigdheden voor 6 à 8 personen

ingrediënten:

  • 6 à 8 kip filet of kip karbonaden
  • 8 eetlepels bloem
  • zout en peper naar smaak
  • 1 groene paprika
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook (kan minder maar minimaal 1)
  • ± 3 eetl. (olijf)olie
  • 1 blik uitgelekte tomaten
  • 1 laurierblad
  • 1/8 liter witte wijn
  • 1 eetlepel (ruim) gehakte peterselie
  • eventueel 12 olijven

Doe de bloem, peper en zout in een plastic zak, doe er een paar stukken kip bij : goed schudden zodat alle kipdelen bedekt zijn met een laagje bloem.
Ga zo door tot de gehele benodigde kip bedekt is (eventueel extra bloem en peper en zout in de zak doen.

Verwijder het zaad en de zaadlijst uit de paprika en snij het vruchtvlees in kleine stukjes.

Hak de uien en de knoflook fijn.

Laat de olie heet worden en bak de kip ,in portie, op niet te hoog vuur bruin, voeg indien het nodig is wat olie toe.

Bak in de overgebleven olie de ui en knoflook licht bruin, voeg de stukjes paprika en de tomaten toe, laurierblad en nog wat extra peper en zout.

Breng het geheel aan de kook, warm ondertussen de wijn in een ander pannetje op, leg de kip terug in de pan en voeg de warme witte wijn toe. Laat het geheel op een zacht vuurtje gaar smoren.

Proef vóór het opdienen de saus even of er nog extra peper en zout bij moet, haal het laurierblad eruit en garneer het met de peterselie en de olijven.

Dit Italiaans gerecht kan je met stokbrood, rijst of patat eten met een groene of tomaten salade.

 


 

Lasagne Fantasie gebaseerd op Italiaanse recepten ©SC

Het voordeel van lasagne is, dat je het helemaal van tevoren kan klaar maken (ook een dag). Zet het in de koelkast tot gebruik.

Benodigdheden voor ± 4 personen

ingrediënten:

  • circa 10 voorgekookte vellen lasagne
  • 1 pond rundergehakt
  • 1 pond tomaten of een blikje à 400 gram
  • 1 grote ui of 2 kleine uien
  • 1 à 2 teentjes knoflook
  • ½ bakje champignons
  • 1 paprika
  • gedroogde oregano
  • zout ,peper,aromat
  • 1 eetlepel olijf olie
  • 50 gram bloem
  • 40 gram boter
  • 1/1 liter melk
  • 100 gram geraspte kaas

gehaktsaus

verwarm de olie en smoor hierin de klein gesneden ui en de uitgeperste knoflook glazig.

Voeg de gehakt toe en bak ze in ca. 5 minuten rul en bruin.

Pel de tomaten en maak de champignons en de paprika schoon, snij alles in kleine blokjes. Voeg alles toe, laat dit sudderen tot er een dikke saus is ontstaan.

Breng deze op smaak met de oregano, eventueel basilicum, zout, peper en aromat.

Kaassaus

Smelt de boter en roer er de bloem door.

Voeg er met kleine scheutjes de melk (koud of warm) aan toe. Zorg voor een gladde saus.

Breng de saus aan de kook en laat die enkele minuten doorkoken, doe er 75 gram van de kaas bij en laat de pan op het vuur tot dat de kaas gesmolten is.

Haal dan de pan van het vuur.

Lasagne

Vet een (vierkante / rechthoekige ) ovenschaal in met een beetje boter.

Schep ¼ van de kaassaus over de bodem en doe hier 1/3 van het gehakt overheen, dek dit af met lasagne – vellen. Ga zo door tot het gehakt op is, de bovenste laag moet bestaan uit lasagne – vellen met kaassaus.

Ik bereid de lasagne tot zover voor.

Strooi de overgebleven kaas er over en zet de lasagne 40 à 50 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.


 

Kip in witte wijn en tomatensaus (hoofdgerecht) gebaseerd op Italiaanse recepten ©SC

Benodigdheden voor ± 6 personen

ingrediënten:

  • 750 gram kipfilet
  • ± 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 1 ui geschild
  • zout en versgemalen peper
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 ½ dl witte wijn
  • 2 ½ dl kippenbouillon
  • 1 blik tomaten
  • 1 theelepel (of naar smaak) tijm
  • 1 laurierblad
  • 175 gram champignons
  • boter
  • 3-4 eetlepels fijngehakte peterselie

Olie in een koekenpan verhitten en de in blokjes gesneden kip lichtbruin bakken, dan uit de pan nemen en warm houden.

Fijngesnipperde ui glazig bakken in de olie (eventueel wat olie toevoegen). Ook de knoflook toevoegen.

Bloem er overheen strooien en doorroeren, even laten bakken zodat de bloem gaar wordt.

Wijn en bouillon al roerend toevoegen en op een hoog vuur laten koken; de tomaten fijn snijden en evenals het laurierblad en tijm erbij doen.

Kip weer in de pan doen en aan de kook brengen. Het vuur laag zetten en ± 15 minuten op laag vuur laten stoven.

De schoongemaakte champignons in wat boter smoren en bij de kip doen, dan alles nog 10 minuten laten smoren.

Lekker met stokbrood,pasta of polenta……..

 

Wat mij zo aantrekt in de “Italiaanse keuken” is, dat er met weinig ingrediënten, al heerlijke gerechten kunnen worden gemaakt.
Zoals bijvoorbeeld het volgende gerecht. Een aanrader ook als je gasten krijgt. (van te voren klaarmaken)


Rundvlees in rode wijn gestoofd gebaseerd op Italiaanse recepten ©SC

Benodigdheden voor ± 4 personen

ingrediënten:

  • 750 gram magere runderlappen
  • 2 eetlepels bloem
  • ± 3 eetlepels olijfolie
  • 1 schoongemaakte ui klein gesneden
  • 6 dl rode wijn
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 1 laurierblad
  • zout en peper

Snij het vlees in dobbelstenen, ( of vraag de slager om het voor je te doen ) , bestuif ze met gekruide bloem ( zout, peper, bloem in een plastic zak, vlees er bij en dan goed schudden zodat het vlees bedekt is).

Verhit de olie in de pan en bak het vlees in porties bruin, voeg eventueel wat extra olie toe. Voeg de ui aan het vlees toe en laat deze ongeveer twee minuten mee bakken.

Doe 1 ½ dl verwarmde wijn* ,knoflook en laurierblad erbij en laat alles zonder deksel op de pan zachtjes koken tot de wijn verdampt is.

Verwarm ondertussen de oven op ± 150 graden voor.

Voeg de rest van de warme wijn toe en doe de deksel op de pan.

Zet de pan in de oven en laat het vlees in ± 2 uur gaar worden.

Breng het gerecht op smaak met zout en peper.

voor de variatie : doe er eens wat rozemarijn bij.

*Als je bij gebakken vlees koude vloeistoffen doet, “schrikt” het vlees en zal het niet mals worden!


Sicilië

Net als in heel Italië is op Sicilië de antipasta populair, bij de volgende anti pasta blijkt welke invloed de Arabische overheersing heeft gehad. Dit recept kom je namelijk in de Arabische wereld ook veel tegen.

Sinaasappelsalade gebaseerd op italiaanse recepten ©SC

Voorgerecht of bijgerecht

Benodigdheden voor ± 4 personen

ingrediënten:

  • 10 groene olijven
  • 1 middelgrote rode ui
  • 4 eetlepels gesneden bieslook
  • 4 sappige sinaasappels
  • 4 eetlepels goede olijfolie
  • zout en versgemalen peper
  • 1 eetlepel (platte) peterselie

Schil de ui en snij deze in dunne partjes, haal de schil dik van de sinaasappel zodat al het wit weg is. Snij de sinaasappel in dunne plakjes en vang het sap op.

Snij de olijven in vieren en doe dit alles samen met de bieslook in een schaal.

Maak van de olie en het opgevangen sap, versgemalen zwarte peper en zout een dressing, meng dit door de sinaasappel.

Laat de schaal ± 10 minuten staan en meng dan alles nog een keer : strooi de peterselie erover en zet de schaal op tafel.


Siciliaanse rijst gebaseerd op Italiaanse recepten ©SC

( vegetarisch – )Hoofdgerecht

Benodigdheden voor ± 4 personen

ingrediënten:

  • 350 gram rijst
  • 5 tomaten ontveld en kleingesneden*
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui in dunne ringen gesneden
  • 2 ansjovisfilet (afgespoeld alleen als ze erg zout zijn)
  • 1 dl witte wijn (droog)
  • 1 eetlepel witte wijn azijn
  • 2 uitgeperste citroenen
  • 1 theelepel gedroogde marjolein
  • 4 blaadjes basilicum
  • ½ gedroogd pepertje verkruimeld ( zaad ver verwijderd )
  • 8 grote olijven in vieren gesneden

Kook de rijst volgende de gebruiksaanwijzing op het pak en maak ondertussen een pan met de olijfolie heet.

Bak hierin de uienringen en pers de knoflook erboven uit, voeg de ansjovisfilet toe en maak ze fijn.

Doe dan de wijn en de wijnazijn in de pan en laat deze onafgedekt verdampen.

Voeg de tomaten, olijven, marjolein, gedroogde peper, basilicum en de uitgeperste citroen toe.

Laat dit op een middelhoog vuur ± 6 à 7 minuten sudderen. Proef of er nog wat zout bij moet, doe de rijst in een schaal en schep de saus erover heen.

*tomaten ontvellen:

Geef een snee in de boven- en de onderkant van de tomaat en leg ze ± 30 seconden in kokend water. Spoel ze dan met koud water zodat ze “schrikken “, pel vervolgens de schil er af.


Sardinië

Gebakken garnalen is in veel landen rond de middellandse zee een bekend gegeven, maar steeds ietsjes anders, zo ook deze:

Gebakken garnalen met Grappa gebaseerd op Italiaanse recepten ©SC

Hoofdgerecht

Benodigdheden voor ± 4 personen

ingrediënten:

  • 500 gram reuze garnalen ( gepeld en het zwarte darm kanaal verwijderd )
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • ± 4 eetlepels olijfolie
  • zout
  • 4 eetlepels grappa

Spoel de garnalen af, doe de olijfolie in een pan en laat deze heet worden.

Doe de garnalen in de pan met de uitgeperste knoflook.

Laat de garnalen net roze worden, strooi er zout over en flambeer ze met de grappa.

Strooi de peterselie erover en gelijk opdienen

Lekker met stokbrood


Ricotta met honing gebaseerd op italiaanse recepten ©SC

nagerecht

Benodigdheden voor ± 6 personen

ingrediënten:

  • 300 gram ricotta
  • 100 gram fijn gehakte amandelen
  • paar druppels amandelextract
  • 3 eieren
  • 300 gram honing (helder)
  • boter
  • paneermeel
  • sap van een uitgeperste sinaasappel

Verwarm de oven op 200° voor, doe de ricotta samen met de amandelen, amandelextract,,eieren en de helft van de honing in de keukenmachine en meng dit goed door elkaar.

Beboter een ondiepe vierkante ovenschaal en bestuif deze met het paneermeel.

Giet de ricotta in de schaal en bak deze ± 45 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is en keer de taart op een platte schaal .

Klop de overgebleven honing met het sap van de uitgeperste sinaasappel, giet dit mengsel over de warme taart en laat de taart geheel afkoelen voor het opdienen.

De taart smaakt de volgende dag nog veel lekkerder, tenminste…. wanneer je er zolang af kunt blijven



Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *