ijs recepten zomer vakantie Kerst

ijs en bv aardbeienijs

ijs recepten zomer vakantie Kerst, ijskoud het lekkerste ijs

zelf maken : ijs met aardbeien saus ┬ęSC

type : nagerecht of xxxx ­čśë

ingredi├źnten: voor een ruime liter ijs

 • 2 ┬Ż dl melk
 • ┬Ż ltr. room
 • 6 eierdooiers geklopt
 • 1 vanillestokje doorsneden in de lengte
 • 180 gram witte basterdsuiker
 • ca. een pond aardbeien
 • evt. wat aardbeienlikeur

bereiding van dit ijsrecept:

 • doe de suiker en het vanillestokje in een vuurvaste kom en giet de melk er overheen, plaats de kom boven een pan met kokend water ( zogenaamd au-bain-marie ) en roer het mengsel totdat het kookt, dan haal je deze van het vuur.
 • De geklopte eierdooiers doe je ook in een vuurvaste kom en daarin geleidelijk het melkmengsel toevoegen, terwijl je blijft kloppen. Dan het totaal weer boven de pan met kokend water plaatsen op een laag vuur, blijven roeren totdat het mengsel zich aan de lepel gaat vasthechten : de kom van het vuur halen en laten afkoelen.
 • Bedek het met plastic ter voorkoming van velvorming ( het zogenaamd koninklijk vel van een onzer cabaretiers ) ; na afkoeling de room erdoor roeren en minimaal 2 uur in de koelkast wegzetten.
 • Verwijder het vanillestokje, schraap het merg uit het stokje en roer dat nog even door het mengsel, daarna gaat dit mengsel in de ijsmachine, die je ongeveer een half uur laat draaien tenzij de voorschriften van je machine anders aangeven, waarna het ijs stevig zal zijn.
 • Heb je geen ijsmachine, dan doe je het mengsel in een vriesdoos, laat het een uur invriezen, haal het eruit, klop het met de mixer tot het mengsel weer glad is ter voorkoming van ongewenste vorming van een teveel aan ijskristallen, vervolgens weer terug in de vriesdoos en herhaal dit nog twee keer, totdat het stevig ijs is geworden.
 • Heb je geen mixer, dan even het betere handwerk toepassen met garde of vork, heb je geen vriezer, geen nood, er zijn massa’s ijsdozen in de winkel verkrijgbaar. Alleen, zelfbouw smaakt toch lekkerder, toch?

En dan nog even de afwerking voor het aardbei – effect:
de aardbeien bestrooien met de witte basterdsuiker, eventueel toevoegen van wat aardbeienlikeur kan geestrijk wonderen verrichten ( beetje dus, niet overdrijven ), dan de aardbeien ofwel door een zeef wrijven, of in een foodprocessor doen of bewerken met een staafmixer en je hebt een prachtige saus voor over je ijs.( andere vruchtjes kunnen natuurlijk ook )

Wellicht is het verstandig om met eierdooiers in het algemeen en in de zomermaanden in het bijzonder, voorzichtig te zijn in verband met de welbekende salmonella-bacterie: uit voorzorg niet toepassen, of ijs in het vooruit maken, en dankzij de vooruitziende blik van sommige winkelbedrijven zijn er soms ook gepasteuriseerde eier – dooiers te koop…….. want volgens het rivm kan de salmonella niet tegen pasteuriseren. (pasteuriseren kan op meer dan 1 manier, maar doorgaans wordt er onder verstaan ofwel minimaal 2 seconden verhitten op 138┬░ ofwel minimaal 15 seconden verhitten op 72┬░).


maken : roomijs zoals ik meestal doe ┬ęSC

nagerecht ca. 3/4 liter

verras jezelf en anderen met dit smakelijke roomijs

 • 3 eieren
 • ┬╝ liter slagroom
 • 70 gram witte basterdsuiker
 • 2 zakjes vanillesuiker

bereiding van dit roomijs recept:

 • Klop de eieren met de basterdsuiker lichtgeel,
 • klop de slagroom met de vanillesuiker tot vla-dikte
 • schep de slagroom door de eieren, en giet dit mengsel in een geschikte vriesdoos en plaats het in de vriezer voor zo’n 4 uur minimaal.
 • Resultaat om je vingers bij af te likken. Kun je natuurlijk ook combineren met schaafsels chocola etc., beschouw het als een basis.

ijsmachine

Waarom zou je nu een ijsmachine gaan gebruiken, als het ook gewoon met de vriezer kan?

Belangrijkste aspect : je hebt er minder omkijken naar. Om het ijs lekker romig te houden, moet je je mengsel minimaal 1 maal, beter regelmatig met een vork o.i.d. doorroeren, zo niet, vormen zich ijskristallen, het ijs wordt hard en los van het gebit – risiko wordt het er niet smakelijker op.

Ook niet onbelangrijk: de ijsmachine is sneller : in een half uur kan het ijs klaar zijn, mits de voorbereiding : het plaatsen van het element voor 24 uur in de vriezer wel al gebeurd is, tenslotte, regeren is vooruitzien.

IJsmachines zelf-vriezend en niet zelf-vriezend

niet zelf vriezend

De naam zegt het al, niet zelf vriezend, betekent dat de machine met een los koelelement werkt, dat je ongeveer een etmaal in de vriezer moet leggen. Dus, op het moment dat het mengsel voor ijs is voorbereid, kan dit in de ijsmachine en het element erbij. Eventueel kan het soms nodig zijn om het eindresultaat toch wel nog even extra na te vriezen, hangt ook een beetje af van welk apparaat en welke ingredi├źnten.

In alle gevallen geldt dat het voorbereide product v├│├│raf al goed afgekoeld is, eer het in de ijsmachine gaat en zet het apparaat ook zelf op een koele plek, niet in het warme zonnetje……. waarom zetten mensen nou een koelkast naast een oven soms ? Omdat een keuken soms verkeerd gebouwd is, of voor in stand houding van de nutsbedrijven…..tip voor energie-besparing.

Elk voordeel heeft z’n nadeel : waar laat je het koel-element. Er zal ruimte in de vriezer moeten zijn, met name dat deel waar de vriescapaciteit het sterkst is.

En zou je nog een tweede hoeveelheid ├▓f meer van hetzelfde ├▓f een andere samenstelling willen, dan moet je even een dag wachten, want het element moet opnieuw worden behandeld in de vriezer. Hoewel, dit punt is op te lossen door een extra element bij aanschaf toe te voegen.

wel zelf vriezend

De zelf vriezende ijsmachine is in wezen een kleine vriezer, je zet ‘m iets van te voren aan, geen dag wachten, gelijk actie, verder geen verschil met het voorgaande, behalve een wellicht kleine futiliteit : een factor 10 duurder.

gebruik

Bij verreweg de meeste machines of apparaten die we in ons leven gebruiken, lezen we collectief de gebruiksaanwijzing niet of gedeeltelijk. Hiermee toch maar wel doen, tenslotte maak je voedingsmiddelen, en waar je fabrikanten van voedingsmiddelen op wilt afrekenen, wil je toch zelf niet veroorzaken ?

Let bij het motordeel op vermogen en wattage, het motortje zal het ijs af en toe moeten kunnen doorroeren ter voorkoming van een teveel aan ijskristallen, moet het wel een zekere capaciteit hebben aan vermogen en “brandstof”, indien te laag gekozen – wat paradoxaal in dit verband – zal het apparaat eerder dan voorzien doorbranden of de geest geven.


Peren chocolade gember ijs ┬ęSC

nagerecht

 • ┬Ż blikje peren op siroop (┬▒ 240 gram)
 • 100 gram choclade ( melk of puur, wat je zelf lekker vindt )
 • 1 bolletje gesuikerde gember
 • 1 eetlepel gembersiroop
 • 2 dl liter slagroom

bereiding Peren chocolade gember ijs recept :

 • Zet alles twaalf uur van tevoren in de koelkast zodat het goed koud kan worden.
 • Maak de chocolade fijn en zet ze even apart.
 • Doe de gember, peren met de siropen in de keukenmachine en pureer het.
 • Meng er de slagroom door.
 • Proef even of je er misschien nog iets gember bij wilt hebben, en draai het mengsel volgens gebruiksaanwijzing van de ijsmachine.
 • Vergeet niet de chocolade toe te voegen !

M├ę├ęr recepten over ijs ? Natuurlijk, komen er aan….. nadat al die anderen ook op zijn geschreven , dus hou deze pagina’s in de gaten, voor je het weet, staat er al weer iets bij. Ondertussen, bedankt voor je komst en je aandacht.Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *