griekse recepten of daarop gebaseerd

Tzatziki recept

griekse recepten of daarop gebaseerd

Recepten uit of gebaseerd op Griekenland, en dus Griekse recepten

Griekenland en wijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zoals de labels van Assyrtiko, Malagouzia, Xynomavro, Vilana, Moschofilero, Savatiano. Maar Griekse wijn kan tegenwoordig ook met andere druivensoorten worden geproduceerd. En dàn komt u andere bekende namen tegen zoals Syrah of Chardonnay. Neem een bekend druivenras, plaats deze op andere bodem en je krijgt een andere smaak en geur.

Rundvleesschotel met uien gebaseerd op griekse recepten ©SC

Rundvleesschotel met uien gebaseerd op griekse recepten, dus van Griekenland en omstreken.
griekenland ook van de sirtaki en de griekse recepten

Grieks hoofdgerecht bedoeld voor 4 personen
ingrediënten voor dit Grieks hoofdgerecht:

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 500 gram sjalotjes schoon gemaakt
  • 750 gram sudderlappen
  • 3 teentjes knoflook in stukken gesneden
  • 1 dl rode wijn bijvoorbeeld Griekse wijn uit Griekenland 😉
  • 1 kaneelstokje
  • 4 pimentkorrels
  • ¼ theelepels grof gemalen peper
  • zout
  • 1 laurierblad
  • 1 eetlepel rode wijn azijn
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • water

Bereiding:

  • oven vóórverwarmen op 150° C
  • 2 eetlepels olie in een pan met een dikke bodem heet laten worden. Uien op een matig vuur al roerend goudbruin bakken en uit de pan nemen.
  • vlees in blokjes van 3 cm snijden ( de slager vragen of hij het even voor je wil doen).
  • Rest van de olie in de pan heet laten worden en het vlees op hoog vuur al roerend in ± 10 minuten bruin bakken tot al het vocht verdampt is.
  • knoflook, voorverwarmde wijn ,specerijen, laurier, azijn en tomatenpuree en zoveel warm water toevoegen dat het vlees nèt onder staat. Aan de kook brengen en in de oven zetten.
  • Na een 1 uur de uien toevoegen en en omscheppen.
  • Zodra het vlees gaar is, kaneelstokje, laurierbladeren , de pimentkorrels verwijderen.
  • Serveren met rijst en of stokbrood , sperziebonen of een groene salade.
  • tip: je kan ook wat meer wijn en minder water gebruiken 🙂 .

Griekse salade gebaseerd op recepten uit Griekenland ©SC

ingrediënten voor deze Griekse salade:

  • 3 vleestomaten
  • 1 komkommer
  • 1 schoongemaakte ui
  • 1 groene en een 1 rode, schoongemaakte paprika’s
  • eventueel sla
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels wijnazijn
  • zout
  • peper
  • 100 gram feta kaas
  • enkele olijven, liefst zwart
  • 1 theelepel oregano

Bereiding:

  • Was de tomaten en snij ze in kleine partjes. Schil of was de komkommer en snij ‘m in kleine blokjes en leg deze vast in een slabak klaar.
  • Snij de uien en de paprika in dunne ringen en leg deze ook in de slabak.
  • Was de sla en scheur of snij deze en doe ook deze in de slabak.
  • Roer van de olijfolie , azijn, peper en het zout, een sausje en schenk dit over de salade.
  • Snij de feta in blokjes. Leg de blokjes kaas en wat olijven boven op de salade en bestrooi het geheel met de oregano.
  • Deze salade kan bij heel veel gerechten als bijgerecht worden gegeten, maar kan ook als voorgerecht gegeven worden.

Tzatziki – recept uit Griekenland

met als vertaling van het engels :

Hallo iedereen en welkom bij de GialloZafferano keuken, Wanneer je ooit in Griekenland bent geweest, zul je je niet alleen het prachtige landschap herinneren, maar vooral ook de Griekse tzatziki saus. Kunnen we ook thuis maken !
Dit zijn de ingrediënten die we nodig zullen hebben:

  • 400 gram Griekse yoghurt (dik en stevig)
  • 1 komkommer
  • wat dille
  • 2 el azijn
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 2 grote tenen knoflook
  • zout

Bereiding van de Griekse Tzatziki :

  • Begin met het wassen en drogen van de komkommer, en snij de uiteinden eraf zonder de komkommer te schillen. Neem dan een rasp met grote gaten en rasp de komkommer. Ik heb een zeef op de schaal geplaatst, zodat het komkommervocht weg kan lopen.
  • Laat de geraspte komkommer een aantal uren uitlekken op een frisse plaats; om zoveel mogelijk het vocht van de komkommer eruit te krijgen, kun je met de achterkant van een lepel nog even verder op de komkommer drukken.
  • Nu zijn we klaar om onze Griekse tzatziki te maken:
    Doe de yoghurt in een schaal en voeg de komkommer toe, zoals je kunt zien is het aanzienlijk verminderd en perfect droog.
    Voeg de klein gesneden dille en de uitgeperste knoflook toe. Mix nu deze ingrediënten, en aan het eind voeg je langzaam, in kleine scheutjes, de olie en de azijn toe en tenslotte zout naar smaak.
  • De tzatziki is klaar.
    In Griekenland wordt deze saus gewoonlijk gegeten bij vlees- en visgerechten, en het is een basisingrediënt van hun meest beroemde sandwich, de gyros.
    Maar je kan het ook gebruiken als dipsaus.

Grieks voorgerecht gebaseerd op recepten uit Griekenland ©SC

Grieks voorgerecht bedoeld voor ca 6 personen

ingrediënten:

  • 4 hardgekookte eieren
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 2 eetlepels fijn gesneden bieslook
  • 2 eetlepels slasaus
  • 1 eetlepel yoghurt
  • enkele blaadjes sla
  • 2 ontvelde tomaten in partjes gesneden

Bereiding:

  • Pel de eieren en snij ze in partjes. Leg ze met wat blaadjes sla op een of meer bordje(s).
  • Vermeng de slasaus met yoghurt,kappertjes, uitgeperste knoflook en de bieslook, schenk dit over de eieren.
  • Garneer het geheel met de tomaat en eventueel wat sprietjes bieslook.
  • Lekker met geroosterd brood.

Soudzoukakia (Griekse worstjes) gebaseerd op griekse recepten ©SC

Dit Soudzoukakia (Griekse worstjes) recept is bedoeld voor ± 8 personen.
Zelf maak ik het ook voor 2 personen en daarom zal ik de hoeveelheden voor 2 er tussen haakjes achter vermelden

ingrediënten:

  • 750 (250) gram rundergehakt
  • 3 (2) uitgeperste teentjes knoflook
  • 1 (½) zeer klein gesneden ui
  • 2 (1) eieren
  • zout en peper
  • paneermeel
  • 2 (1) blikje gepelde tomaten
  • 1 ui heel
  • 1 laurierblad
  • komijn naar smaak (een mespunt overheerst al snel)
  • zout, peper en een mespunt suiker
  • 2 (1) eetlepel(s) peterselie
  • bloem
  • olijfolie of andere olie

Bereiding:

  • Doe het vlees samen met de fijn gesneden ui, 2 teentjes knoflook, eieren , zout , peper en paneermeel in een schaal, meng dit goed door elkaar . Rol er worstjes of kleine platte balletjes van, en rol ze door de bloem.
  • Laat olie in een pan heet worden en bak ze mooi bruin.
  • Maak de tomaten met sap fijn in een keukenmachine of haal ze door een roerzeef.
  • Voeg de suiker, komijn,peper,zout, 1 uitgeperst teentje knoflook en de peterselie toe.
  • Doe de saus in een pan (waar ook worstjes bij kunnen) en doe er de hele ui en het laurierblad in . Laat het aan de kook komen en dan ± 20 minuten sudderen. Haal het laurierblad en de ui uit de saus (proeven of er nog iets van de kruiden bij moet) en doe er het gehakt in.
  • Laat alles nog 10 à 15 minuten sudderen en dan opdienen met aardappelpuree en een groene salade of sperziebonen
  • Je kunt dit gerecht heel goed van tevoren maken en weer opwarmen.

Griekse Vicky Leandros zingt S’agapo in het Grieks van Griekenland

Gedateerd , jaren ’90 , maar gaat om de Griekse taal van een nog redelijk bekende zangeres uit Griekenland 😉

Griekse Vicky Leandros


Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *