Gehaktballetjes met barbecuesaus

gehaktballetjes in barbecuesaus

kookrecepten : Gehaktballetjes met barbecuesaus ©SC
Benodigdheden voor 6 à 8 personen
En je kunt natuurlijk je eigen saus maken, lees verderop

ingrediënten:

gehakt

  • 1 kg. rundergehakt voor de gehaktballetjes
  • 1 kleine ui,fijn gesnipperd
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 2 eetlepels tomatensaus
  • 1 kop vers broodkruim of paneermeel
  • 1 ei los geklopt

 
gehaktballetjes met barbecuesaus
barbecuesaus

  • 1 kleine ui fijn gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 80 ml. tomatensaus
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 2 ½ dl. runderbouillon

Doe het rundergehakt voor de gehaktballetjes met barbecuesaus in een grote kom, goed mengen met de ui,sausen, ei en het broodkruim.

Hiervan gehaktballetjes rollen, zo groot als een walnoot. Tot gebruik in de koelkast zetten.

(minimaal 30 minuten om de smaken te laten doortrekken)

Een pan verwarmen met wat olie en de gehaktballetjes gelijkmatig bruin en gaar laten worden.

barbecuesaus

Kun je kant en klaar kopen, en best wel lekkere. Maar wanneer je je eigen barbecuesaus maakt, weet je precies wat er in gaat, en kun je het helemaal naar eigen smaak verder af maken. In die zin gaat er niets boven “eigen” maaksel.
Wat moet een barbecuesaus worden : een combinatie van zoet, van suiker, stroop, honing. Ook ui wordt zoet(-ig) wanneer deze gekookt wordt. Verschillende soorten zuur, zoals bij diverse smaken azijn, citroensap. En dat alles natuurlijk met een krachtige smaakmaker als chilipoeder, mosterd.
Op een basis van ketchup. Dat is eigenlijk alles. Een beetje op je gemak ‘knutselen’ en je hebt je eigen barbecue variant. Naambordje met “made by” erbij. En je kunt vast gaan staan glunderen 😉

We gaan verder met :
Een ui op een matig vuur in wat olie in 5 minuten glazig fruiten, samen met de knoflook.

Bloem erdoor roeren en 1 minuut bakken.

Azijn, suiker,sausen en de bouillon toevoegen, aan de kook brengen en 2 minuten laten
sudderen, wel af en toe roeren.

De barbecuesaus over de gehaktballetjes gieten en serveren bijv. met een groene salade en stokbrood of rijst.



Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


terug naar de kook receptenpagina

top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *