fornuis kopen om te koken tips

fornuis oven

fornuis kopen om te koken tips
Fornuis = koken plus oven , alléén koken is in feite een gaskookplaat of een elektrische kookplaat of meer actueel: een inductie kookplaat.
Wanneer je in een apparaat ovens plaatst, elektrisch of gas, en je plaatst er een kookplaat op, dan heet dat vaak ook een fornuis. Of dat terecht is, laten we in het midden. Het gaat er om, dat iedereen weet, waar we het over hebben, wanneer we een fornuis bedoelen.

Een kookplaat is

een plaat met pannenhouders en gaspitten, waarop gekookt kan worden.
Deze kookplaat kan dus vast gemonteerd zijn in de metalen behuizing, waarin ook ovens kunnen zijn opgenomen, maar een losse kookplaat is ook heel goed mogelijk, en varieert qua ‘pitten’ of ‘kookpunten’ van 1  tot en met 5 +, maar meestal hooguit 4 en een kleine warmhouder gaspit. Denk ook aan de wok – houder.

onderwerp navigatie deze pagina

kookplaat soorten

Voor de kookplaat kennen we in het algemeen de :

  • gaskookplaat, de naam spreekt voor zich, waarbij de brandstof (aard-) gas is, overigens op de camping kennen we de butaangas – stelletjes.
  • elektrische kookplaat waarbij elektriciteit wordt omgezet in warmte, waardoor de pannen worden verwarmd.
  • inductiekookplaat, waarbij middels elektrisch magnetisme met de pannen, de pan wordt verwarmd en niet de kookplaten.

de oven en / of de inbouw oven evt. inclusief heteluchtoven

Met de oven bakken en grillen

De oven kan zijn een : hetelucht oven – magnetron oven – stoom oven , en is een apparaat om in te bakken, speciale ovenschotels maken, vlees laten sudderen en nog veel meer toepassingen. De latere ovens zijn voorzien van grill accessoires en een spit is ook niet meer weg te denken. En dat kan dus ook allemaal in het fornuis.

ovens en temperatuur

Ovens – ook in het fornuis –  kunnen op de volgende wijze worden verhit:

  • elektrisch , let op : voor een elektrisch fornuis met elektrische kookplaten kan het noodzakelijk zijn om de elektrische installatie aan te passen naar een hoger voltage ( ipv 220 volt naar 380 is installatiewerk ) , terwijl voor de kookplaat aangepaste pannen wellicht geen overbodige luxe zijn.
  • met gas
  • met hout, maar dan praten doorgaans niet over de metalen fornuizen en ovens, die we standaard in de winkel aantreffen, maar meer de speciale houtovens, soms ook kachels genoemd, even los van de professionele ovens voor bakkers en pizza- kunstenaars
  • met houtskool, maar zie ook voorgaande opmerking
  • met de zonnewarmte, maar ook die is minder algemeen bekend en gebruikt

En dat kan zich allemaal afspelen in een fornuis.


magnetron ofwel microwave of microgolf

Een magnetron of microgolf oven is een oven(-) waarin met microgolfstraling verwarmd of gekookt etc. kan worden. De magnetrons zijn niet meer uit ons tijdsbeeld weg te denken. Microwave of microgolf oven is in de landen om ons heen het meest gebruikelijke woord, in Nederland doen we het met magnetron en dat woord staat voor het basis element van het apparaat dat de microgolfstraling opwekt en uitgevonden is door ene Percy Spencer, niet om te koken maar voor gebruik bij de radar. Theoretisch zou ook deze een plaats kunnen vinden – maar zelden zie we de magnoetron –  in een fornuis.

We praten dan over de jaren 1945-1950, zo lang geleden al.

Ondanks alle vernuftige toepassingen, bij particuliere chef-koks bekend, zullen de meesten de magnetron hooguit gebruiken als ontdooi-faciliteit, heel jammer, want het microgolf-apparaat kan heel veel gemak opleveren. Anderzijds is er kritiek op de magnetron en het systeem ervan, gaan we even niet verder op in

Witgoed of fornuis c.q. fornuizen

Witgoed is de verzamelterm voor fornuis, kookplaat, magnetron, oven en eigenlijk alles wat wit is of ernaast staat, het witgoed in de woning.

Eigenlijk is dit een term voor de vakmensen in de witgoed vakhandel, redelijk logisch gegeven de kleur van deze soort apparaten, in tegenstelling tot de term bruingoed.
Tenminste, in de tijd dat een fornuis nog alle kleuren mits wit, en de audio-apparaten in een soort houten jasje gestoken waren. Is niet meer zo. Het witgoed is vaak in metallic gestoken, of verdekt opgesteld in de behuizing van de keuken. Daarmee is in die zin de term ‘witgoed’ achterhaald , zeker voor de consument, al zal dit in de vakhandel nog wel gebruikt worden.

En dan zie je, dat elke term een tijd heeft en het fornuis z’n langste tijd gehad heeft, of niet ? Zie graag commentaar hieronder.


Schoonmaken van de oven in een fornuis

Heb jij een hekel aan het schoonmaken van je oven in het fornuis ? De na veelvuldig gebruik steeds bruiner wordende kijkglazen van dat fornuis ?
Dan ga je deze eenvoudige truc mogelijk enorm waarderen!

Wanneer je deze bruine aanslag niet direct bij houdt gaan etensresten aankoeken en krijg je ze nauwelijks meer weg zonder ‘grof geweld’.
Dan kun je zoeken naar chemische middelen, vaak minder goed voor de gezondheid.
Maar ook bij gebruik van de oven kunnen die chemische dampen schade aan de gezondheid veroorzaken en die zie je niet.
Een al wat ouder maar immer goed werkende oplossing is : Baking soda + azijn + water + spons. Is een aardige video met video beelden voor :


fornuis oven kijkvenster reinigen

top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *