ergonomie in de keuken

staande figuur en de keuken

ergonomie in de keuken : let op je houding en spaar je rug

Wel eens in de keuken gewerkt? Wel eens een pijnlijke rug gehad na een ‘klusje’ voor of door het maken van gerechten? Om het eens zachtjes uit te drukken : niet altijd worden keukens – en zeker de wat oudere niet – ontworpen door keuken-deskundigen, zoals de dames en heren die ook zelf wel eens kooktechnisch bezig zijn.

Vergt ‘lief zijn’ voor jezelf, plannen, hoe kan het beter anders ? Een aanzet ….

keuken aanrechtblad werkblad / keukenbar

Ergonomie aan het keuken aanrecht of keuken bar

Dat geldt vaak voor het aanrechtblad, nog daargelaten de ruimte onder kastjes en boven kastjes en…. :
De achterliggende gedachte : ga op de juiste wijze ( qua rug en houding ) staan, neem desnoods een ‘praktijksituatie’, laat dan de afstand meten tussen elleboogpunt en de vloer, en vervolgens kun je die afstand nog verhogen met 3 tot 5 cm.( voor sommige aktiviteiten juist ca. 10 cm lager dus uitproberen ) en je hebt een voor jou ideale hoogte van de werkbank. idee ?

hoogte planken en keukenkastjes

Hoe hoog mag het staan in de keuken

Kijk, het meest ideaal is om iets proefondervindelijk uit te vlooien. Moet wel kunnen, maar als het kan : monteer dan op een ‘onschadelijke’ plek bijv.een garagemuur een plank op de geplande hoogte en voer er iets op uit. Bevalt het, is de maat goed, ligt het niet helemaal lekker, iets lager of iets hoger, zo’n plankje laat zich gemakkelijker verplaatsen dan een eenmaal volledig geïnstalleerde keuken, toch?

keuken snijplank

Zelf aanpassing in de keuken maken

Dan zijn er ook activiteiten, die licht van aard zijn, anderen waarbij je pas echt je spieren gaat gebruiken, zoals het kneden van deeg. Kun je 2 dingen doen, of je neemt er een extra dikke – bijvoorbeeld – snijplank voor, of je maakt van watervast multiplex een kistje van enige hoogte, waarbij je op de versterkte hoekpunten een rubbertje plaatst tegen eventueel verschuiven en je zet ‘m dus omgekeerd, dichte kant boven, op je werkbank neer. (watervast multiplex of mdf, wel enige malen gelakt of in een passende decoratie- verf afgewerkt).

keukenveiligheid – kindveiligheid

Veiligheid in de keuken voor jezelf en voor kinderen

Hier en daar zie je wel eens staan , dat een koelkast op ooghoogte moet staan, alleen mijn ogen zijn niet zo groot. Meestal is de koelkast nogal wat groter. Speelt natuurlijk vooral, welke zaken heb je het meest nodig, voor de wat minder noodzakelijke planken kun je eens wat dieper door de knieën gaan. Net zoals de vaatwasser en de spoelbak. Heb je ze beiden, zal de spoelbak wat minder gebruikt worden voor de vaat. Helemaal ideaal , daar zal de doorsnee keuken te klein voor zijn om alle variaties te herbergen.

Veiligheidszaken verdienen wel een voorkeur behandeling zoals het vrijwel horizontaal kunnen benaderen van een magnetron, zoals veiligheids-sluitingen op de keukendeurtjes waarachter de schoonmaakmiddelen staan, veiligheidszone – knoppen voor de kookplaat, waar laat je op een veilige plek de ‘grote’ werkmessen.

ruimte in de keuken

Werkruimte en loopruimte in de keuken

En een heel simpele : de tussenruimte. Tussen muur en enkelzijdig keukenblok, een keukenblok met ertegenover een blok met kastjes of een eettafel …..Wanneer je alleen ruimte rekent voor 1 harde werker in de keuken, kom je tekort. Een partner kan tegelijkertijd ‘langskomen’, de kinderen willen er even bij, kortom ga achter elkaar staan (2 personen) en meet een minimale doorgangspassage, kom je al snel op zo’n 1 mtr. 20 of meer uit.

Uitproberen, ofwel meten is weten, voorkomt teleurstelling later.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *