duitse recepten of daarop gebaseerd

Duitse :gemutlichkeit

Duitse recepten of daarop gebaseerd

zelf koken : Aardappelsoep ©SC

Benodigdheden voor ± 4 personen

ingrediënten:

voorgerecht

  • 1 liter kippenbouillon (bouillontablet)
  • 2 dl melk
  • 500 gram aardappelen geschild en in kleine blokjes gesneden
  • ± 20 gram boter
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 eetlepels zure room
  • zout en peper
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 2 theelepels fijngehakte bieslook
  • eventueel 1 theelepel fijngehakte kervel

 

Bereiding:

Kook de aardappels in de bouillon gaar.

Smelt ondertussen in een andere pan de boter, roer er de ui door en laat dit met een deksel op de pan 10 minuten zachtjes smoren.

Voeg dit bij de bouillon met de aardappels en maak dit in de keukenmachine fijn.Heb je geen keukenmachine, roer het dan door een fijne zeef, wrijf zoveel mogelijk de vaste bestanddelen dóór de zeef.

Roer de melk door de soep en breng de soep aan de kook.

Breng tot slot de soep met peper en zout op smaak.

Schep de soep in vier borden of kommen en verdeel de zure room en de kruiden er over.


zelf koken : Puffer / aardappelkoekjes ©SC

Benodigheden voor ± 4 personen

ingrediënten:

bijgerecht

  • 4 grote aardappelen
  • 1 ui, niet te groot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1 ei
  • ± 2 theelepels bloem
  • zout en peper
  • olie

Bereiding:

Schil de aardappelen en rasp ze grof.

Snij de ui en de peterselie heel fijn. Doe dit in een kom, pers het teentje knoflook erboven uit en meng alles goed door elkaar.

Roer het ei los met de bloem, giet dit mengsel in de kom : strooi er peper en zout naar smaak bij en roer alles krachtig door elkaar.

Verhit een bodempje olie in de pan en schep met een lepel bergjes aardappelen in de pan, druk ze iets plat en bak de koekjes boven een niet te hoog vuur bruin en gaar in ± 8 minuten.

Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier, houd ze warm in een oven van 100°.

Bak de rest van de koekjes op dezelfde wijze.


zelf koken : Duitse jachtschotel ©SC

Benodigdheden voor ± 4 personen

ingrediënten:

hoofdgerecht

  • 800 gram runderlappen
  • 2 uien grof gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gr champignons
  • olie om mee te bakken
  • zout en peper
  • 3 dl rode landwijn
  • 3 dl runderbouillon (blokje)
  • 1 winterwortel in plakjes gesneden
  • 250 gram sperciebonen
  • 8 aardappelen in partjes (5 minuten voorgekookt)
  • 2 eetlepels peterselie :fijngehakt

Bereiding:

Snij het vlees in blokken en bestrooi deze met peper en zout.

Doe olie in een voorverwarmde pan en bak het vlees in porties rondom bruin.

Strooi de uien in de pan, pers de teentjes knoflook erboven uit en schep alles goed door.

Verwarm ondertussen de wijn en voeg deze toe; laat ales 45 minuten zacht stoven in een oven van 150°.

Maak de champignons en de wortel schoon.

Snij de wortel in plakjes en grote champignons door de helft.

Haal de pan uit de oven en zet hem op het vuur: doe de champignons, de wortelplakjes en de voorverwarmde bouillon erbij en roer alles er goed door.

Breng alles aan de kook en zet de pan weer 45 minuten in de oven.

Doe er nu de voorgekookte aardappels bij en laat alles gaar worden.

Proef of er nog wat zout en of peper bij moet en schep voor het opdienen de peterselie erdoor.

Geef er wit of bruin stokbrood bij.


zelf koken : Aardappel worst salade ©SC

Benodigheden voor ± 4 personen

ingrediënten:

hoofdgerecht

  • 750 gram aardappelen
  • 300 gram gekookte worst
  • 2 uien
  • 3 eetlepels azijn
  • 4 eetlepels olie (maïs of zonnebloem)
  • 1 eetlepel mosterd
  • zout en peper
  • 1 teentje knoflook
  • tomaat, komkommer, ei, augurk

Bereiding:

Kook de aardappelen in de schil nèt gaar, laat ze iets afkoelen, pel ze dan en snij ze in klein blokjes.

Maak de uien schoon en snipper ze fijn.

Roer azijn, olie, mosterd, peper ,zout en het uitgeperste teentje knoflook door elkaar en giet dit over de uien en aardappelen : hutsel het voorzichtig door elkaar.

Snij de gekookte worst in blokjes en meng deze door de salade zodra deze is afgekoeld.

Zet de salade afgedekt in de koelkast en laat de smaken een paar uur op elkaar inwerken.

Kook voor de garnering 1 of 2 eieren hard, snij tomaat, komkommer en augurk in plakjes.

Haal de salade een ½ uur vóór het eten uit de koelkast en leg ze op een platte schotel : garneer ze met het ei, de tomaat, komkommer en augurk.

Lekker met stokbrood of Duits brood.


zelf koken : Zwarte bessenpudding ©SC

Benodigdheden voor ± 4 personen

ingrediënten:

nagerecht

  • 1/8 liter slagroom
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel vanille
  • 2 sneetjes roggebrood
  • 200 gram zwarte bessen
  • 1 eetlepel pistachenoten

Bereiding:

Klop de slagroom met de suiker en de vanille nèt stijf.

Verkruimel het roggebrood en verdeel dat over vier schaaltjes, leg hierop een een laagje zwartebessen en tot slot een laagje slagroom.

Zet de schaaltjes in de koelkast en laar ze daar minstens twee uur koud worden.

Garneer het met de grof gehakte pistachenoten


zelf koken : “Armelui taart” ©SC

(heb de naam niet zelf bedacht..)

Benodigdheden voor ± 4 personen

ingrediënten:

nagerecht

  • 10 sneetjes oud roggebrood
  • 2 à 3 dl appelsap
  • 75 gram suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 kilogram appels
  • 65 gram rozijnen (gewassen)
  • 2 eetlepels boter of margarine

Bereiding:

Snij het brood in blokjes en giet er zoveel appelsap over, dat ze goed nat worden en zacht.

Schil de appels en snij ze in dunne partjes.

Meng de suiker met de kaneel en rozijnen door de appel.

Leg om beurten een laagje brood, dan appelmengsel, als laatste een laagje brood.

Leg hier op wat klontjes boter.Bak de taart in een op 180° voorverwarmde oven in ± 45 minuten.

Serveer met ijs of lobberig geslagen room


zelf koken : Berliner ©SC

In Duitsland kun je heerlijkheden voor bij de koffie kopen, dit is er één van.

Benodigdheden voor ± 4 personen

ingrediënten:

bij de koffie bijvoorbeeld

  • 500 gram tarwemeel
  • 100 gram honing
  • 1 zakje gist
  • geraspte schil van een halve citroen
  • 2 eieren + 1 eidooier
  • 1 ½ dl handwarme melk
  • 75 boter gesmolten en afgekoeld
  • 1 eiwit
  • kersen, aardbeienjam of pruimenmoes
  • frituurfolie
  • rietsuiker

 

Bereiding:

Doe alle ingrediënten tot en met de boter in een kom.

Laat de mixer eerst op de laagste stand mengen, zet ‘m dan langzaam naar de hoogste stand en meng alles tot een glad deeg.

Laat het deeg op een warme plek ± 45 minuten rijzen of tot het zichtbaar groter is ,dan nogmaals met de mixer op de hoogste stand doorkneden.

Het deeg op een met meel bestrooide plaatst uitrollen tot een ½ cm dik. Met een ronde vorm en een doorsnede van 7 cm, er cirkels uitsteken.

De helft van de cirkels aan de rand met het losgeslagen eiwit bestrijken : leg er een theelepel van de jam of pruimenmoes op en leg de rest van de cirkels erop ( de randen goed aan drukken ).

Laat de bollen op een warme plek nogmaals ½ een uur rijzen.

Verwarm ondertussen de frituurpan tot 180°*

Doe de ballen voorzichtig met een schuimspaan in de warme frituurolie, niet teveel tegelijk (!) en bak ze rondom bruin : haal ze met de schuimspaan uit de olie en laat ze op een rooster uitlekken.

Rol ze tenslotte door de rietsuiker.

*zorg dat je veilig frituurt : de pan op een platte ondergrond en vooral geen kinderen in de buurt.


De smaak al te pakken van Duitsland? Lees dan verder bijvoorbeeld op onze pagina’s over :


Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *