DUIMPJES friese fryske duumkes dûmkes

friese duimpjes of dûmkes

DUIMPJES friese fryske duumkes dûmkes = SNEEKER friese DUUMKES oftewel fryske dumkes ût Snits
De Friese duumkes of duimpjes komen oorspronkelijk voorzover bekend uit de regio Sneek, waarbij je dan ook moet bedenken dat elke bakker, óók in Sneek, ze net weer iets anders bakt dan de ander, tenminste, de nog zelf bakkende bakkers.

Sneeker Fryske dûmkes | Friese duimpjes

Koop je ze elders in Friesland, zullen ook de Fryske dûmkes | Friese duimpjes weer anders smaken dan in Sneek.
Wil je iets echt iets speciaals, iets Fries meenemen voor iemand anders, koop dan de Friese dûmkes | duimpjes, in principe alleen in Friesland te koop , maar er is hoop : je kunt de Friese duimpjes heel goed thuis bakken, hier het recept van de dûmkes zoals het zou kunnen :

Je hebt nodig voor Friese duimpjes of Fryske dûmkes
Duimpjes een Fries koekje vooral uit Sneek, Friesland

  • 3 eieren
  • 225 gram zachte(room)boter
  • 225 gram lichtbruine suiker
  • 375 gram bloem
  • 150 gram gehakte hazelnoten*
  • 1 ½ theelepel kaneel ( persoonlijk vind ik grotere hoeveelheden te sterk smaken al is dat weer positief bij verkoudheid )
  • 1 theelepel zout
  • 1 ½ theelepel gemberpoeder
  • 1 ½ theelepel anijszaadjes

bereiden

  • Roer in een kom de zachte boter, suiker en eieren tot een smeuïge massa
  • Zeef boven de beslagkom de bloem en het zout erbij
  • Voeg kaneel , gember , anijs en de fijn gehakte hazelnoten bij het deeg en kneed dit alles goed door tot een soepel deeg
  • Verwarm de oven vóór op 150 graden
  • beboter een bakblik
  • Rol het deeg uit tot een lap van ± 1 cm dikte ; snij uit de deeglap dûmkes|duimpjes van 2cm breed en 4 cm lang en leg deze op het beboterde bakblik
  • Bak de dûmkes|duimpjes in de voorverwarmde oven in 25 minuten gaar
  • Haal ze uit de oven en druk er met je duim aan een kant iets in **

*De hazelnoten in de Friese dûmkes|duimpjes vervangen door gehakte pure chocolade of gehakte amandelen.

Herkomst van de duimpjes

** De herkomst van de Friese specialiteit van duimpjes. Kan je heel moeilijk over doen, maar je hebt gevulde koeken, je hebt ronde koeken. En je hebt koekjes ter grootte van een duim “en voila” : eetbare duimpjes. ( Vandaar dan ook de niet verplichte indruk van de nagel ).In vroeger tijden reuze gemakkelijk van formaat. Maar let op : in principe is het een wat hard  en bros koekje, denk daaraan voordat je al te gemakkelijk je tanden in het dûmke zet, en ze er in blijven steken 😉       .

Een ander gevaar is, dat ze zó lekker zijn, dat je je vingers ( en duim ) erbij opeet. En dat zie je bij de foto : ipv dûmkes staat er dûkes, de ‘m’ is blijkbaar een zekere weg gegaan…

Lekker ite mar !

Nog een opmerking over de naamgeving van de duimpjes of dûmkes : onze menselijke duim is onder meer de naamgever van de Engelse duim, een maateenheid dus, stel dat u bijzonder hecht aan dat exacte gegeven, dan zou u de duimpjes een breedtemaat kunnen geven in inches want die inches is het Engelse woord voor onze duim, waar dus als lengtemaat deze breedtemaat gold.

U zegt nòg ouder ? Klopt, de Romeinen hadden deze duim al ( ok op 2 handen ) maar ik bedoel als maat ! zij hadden namelijk de uncia, waarbij de c als c wordt gesproken. En van uncia naar inch is niet zo’n grote stap. En wij Nederlanders zagen natuurlijk direct de breedte van onze duim.

De maateenheid is niet vastgelegd, maar staat op 25.4 millimeter, ofwel 2.54 centimeter. En ondanks het niet vastleggen gebruiken we nog immer op heel veel terreinen, zelfs in de moderne computertechniek, gewoon de inch en dus de duim. De duim als het Friese Dûmke , en zonder dakje het Friese dumke, Sneeker, Harlinger, of het door u zelf gebakken duimpje.


Sneeker of Harlinger (?) Friese Duimpjes in beeld

Youtube Video over het maken van Friese Duimpjes méér Harlinger dan Sneeker Dûmkes, maar het blijven Friese Dumkes met chefkok Marco Poldervaart uit Harlingen
Elke week maakt chefkok Marco Poldervaart van restaurant De Gastronoom in Harlingen een heerlijk gerecht, deze keer Friese Dumkes.

Friese Duimpjes in video beelden

Zoals Marco zegt : eigenlijk niet Sneeker Friese Duimpjes, maar naar eigen recept dus méér Harlinger Duimpjes !!
Voor het makkelijker overnemen in vogelvlucht de ingrédienten die Marco gebruikt:
– anijszaadjes ( kneuzen in een vijzel )
– amandeltjes
– oude koekkruimels met daaraan wat melk toegevoegd
– roomboter
– mespuntje ( ruim ) bakpoeder
– snufje zout
– suiker ( voor het bestrooien )
en het deeg uitrollen op een dikte van 4 tot 6 millimeter (!)…

bakken maar 😉
Zoals je ziet bij dit recept van Marco heeft hij de hazelnoten vervangen door amandelen, en dat is precies ook het verschil tussen de Friese en de Amelander duimpjes of dûmkes.


top pagina

2 gedachten over “DUIMPJES friese fryske duumkes dûmkes”

    1. Hi Anna,

      Klopt, er staan inderdaad geen hoeveelheden duimpjes.
      Maar het uitgangspunt is een deeghoeveelheid. Daar modelleer je zo ongeveer een duim van en dan ontstaat er als vanzelf een probleempje.
      Niet ieders duim is van dezelfde lengte en dikte. Een duim als meeteenheid is een Engelse inch = 2.54 cm . Over lengte hebben we het niet. Kijk ook even op de video.

      Dus …. begin met een formaat van het duimpje of dumke, en het deeg bepaalt je eindhoeveelheid. En de smaak.
      De volgende keer weet je dan dat je formaat iets groter of iets kleiner moet worden naar eigen voorkeur.

      Succes en dank voor je reactie !! Een foto ( met naam ) van het resultaat van de gemaakte duimpjes kun je hier altijd kwijt.

      Sonja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *