Drentse recepten roerei poffert kniepertje

kniepertjes nieuwjaarsrolletjes

Drentse recepten roerei poffert kniepertje : kniepertjes en of nieuwjaarsrolletjes maken
roerei,de poffert en het kniepertje, wereldberoemd in Drenthe als Drentse recepten

recepten :

Drentse roereieren ©SC

benodigd: koekenpan

ingrediënten voor Drentse roereieren, bedoeld voor 2 personen:

  • 4 eieren
  • 2 eetl bouillon of melk
  • 2 eetl boter
  • 1 ui niet te groot
  • 2 worteltjes
  • 4 champignons
  • zout,peper
  • peterselie

bereiding:

  • klop de eieren met de bouillon,zout,peper en de peterselie los.
  • snij de ui,wortel in kleine blokjes en de champignons in dunne plakjes.
  • Verwarm de boter in een koekenpan en bak op middelhoog vuur eerst de klein gesneden wortel ± 3 minuten en voeg dan de ui en de champignons toe, bak dit samen tot de wortel gaar is, maar nog wel “beet” heeft.
  • Zet het vuur hoger en giet het eimengsel onder voortdurend roeren in de pan, blijf roeren tot het ei gestold is.

Lekker met witbrood


Dit recept komt in andere delen van Nederland ook voor, maar dan net weer iets anders en wordt ook anders genoemd bijv. Jan in de zak, Jan in het hemd. Zelfs in Drenthe kennen we meerderen namen b.v in het Drentse Meppel wordt het Boffert genoemd.

de Poffert van Drenthe ©SC

benodigd: braadpan
ingrédienten voor de Poffert van Drenthe

  • 125 gram boekweitmeel
  • 125 gram patent bloem
  • 1 theelepel zout 2 1/2 dl melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 100 gram mager rookspek in dobbelsteentjes

De bereiding van de Poffert van Drenthe:

  • Doe het boekweitmeel in een grote kom, zeef de bloem er boven.
  • Verwarm de melk tot lauw warm en maak in het midden van het meel een kuiltje : doe hier de gedroogde gist in en een deel van de lauwe melk.
  • Roer van uit het midden en voeg nu met scheutjes de rest van de melk en het zout toe. Zorg dat je een mooi glad beslag krijgt. Dek dan het beslag af met een vochtige doek en laat het op een warme plek een uur rijzen.
  • Warm een ronde braadpan, met een middenlijn van ± 20 centimeter, voor op het vuur. Bak hier het dobbelsteentjes spek langzaam in uit, neem de pan van het vuur en laat ze afkoelen.
  • Schep na het rijzen het beslag voorzichtig in de pan met spek. Laat de poffert op een laag vuurtje in ± 45 minuten aan een kant mooi bruin worden. Keer* de poffert om en laat de andere kant ook snel bruin worden..
  • Dien de poffert warm op en geef er boter en stroop bij.
  • * leg een bord van de juiste grootte op de pan en draai de pan dan om.

Kniepertjes of Knijpertjes van Drenthe en omstreken ©SC

Benodigheden: een kniepertjes – ijzer of hoorntjesijzer *
ingrédienten voor Kniepertjes of Knijpertjes van Drenthe en omstreken

  • 400 gram witte basterdsuiker
  • 500 gram bloem
  • 2 pakjes vanille suiker
  • 250 gram (room)boter
  • 3 eieren
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • evt. slagroom voor in de rolletjes
  • Zeef de bloem met de basterdsuiker, kaneel, zout en vanillesuiker boven een kom.
  • Snij de boter in stukjes en voeg deze samen met de eieren toe.
  • Kneed het deeg met een koele hand tot een soepel deeg en laat het minstens 1½ uur op een koele plek rusten : je kan het deeg ook een avond tevoren bereiden.
  • Draai van het deeg balletjes met een doorsnede van ±2 centimeter doorsnee.
  • Verhit het wafelijzer en vet het één keer in. Leg een balletje deeg in het midden van het wafelijzer, knijp het ijzer dicht ( vandaar ook de naam knijpertjes of kniepertjes ) en bak het kniepertje goud bruin **
  • Haal het kniepertje uit het rooster en laat de plaat afkoelen
  • Wil je een rolletje maken, dan ga je te werk als boven,alleen rol je de kniepertje om bijvoorbeeld de steel van een houtenlepel.

kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes met een electrisch kniepertjes ijzer, hoe doe je dat ?

Op de navolgende video zie je hoe je eenvoudig kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes met een electrisch kniepertjes ijzer kunt maken.

Drentse Nieuwjaarsrolletjes of Drentse kniepertjes

Het bakken van “Kniepertjes” waarna er “Nieuwjaarsrolletjes”van worden gemaakt. Drents, maar ook elders meestal aan de oostkant van Nederland toegepast.

* Je kunt tegenwoordig elektrische kniepertjes ijzers kopen, let er dan wel op dat het nièt om Belgische / Brusselse wafels gaat, die zijn qua profiel veel groter. Het profiel is eigenlijk hetzelfde als dat wat je op ijshoorntjes aantreft, zoals de naam in het Duits is : “hörnchen” en één fabrikant noemt het dan ook een hörnchenautomat !

Voor dit doel komen er twee apparaten naar voren, beiden van Cloer, namelijk het Hörnchenautomat 261 en de 285, de eigenschappen van beide apparaat in het kort : 220/30volt, 800 watt, hoorntjesijzer of oublie ijzer, met controle lampje, bij opbergen ruimtebesparend en gemakkelijk schoon te maken, aldus de fabrikant.

De beschrijving van de 285:

  • Ultra dunne, knapperige croissant
  • Eenvoudige reiniging dankzij verzonken scharnier en vet opvang groeven
  • Optisch en akoestisch signaal ‘klaar’
  • Ruimtebesparende, op de handgrepen staande, opslag
  • Stekker met snoer opslagplaats
  • bak oppervlak 15 cm Ø doorsnee
  • Bijzonder zware bakplaten +++
  • Vetarm Bakken met anti aanbaklaag +++
  • Traploos regelbare bruining met schuifregelaar
  • RVS behuizing +++

De plusjes geven aan dat deze alleen bij de 285 voorkomen, de behuizing van het type 261 is wit gelakt metaal.
Het formaat van de 285 L = 20 cm x B = 25,5 cm x H = 8,5 cm +++
Het formaat van de 261 L = 18,5 cm x B = 24 cm x H = 10 cm is qua hoogte iets dikker

de kwaliteit van de 285 qua bakplaten, de anti aanbaklaag en het RVS behuizing zijn imho waardevol genoeg om voor de 285 te gaan, al is de 261 iets goedkoper.

** Heb je een kniepertjes ijzer dat boven een gasvlam moet, zet de gaspit dan hoog en bak het knijpertje aan iedere kant

Het ligt er maar aan, waar je in Drenthe, Oost Overijssel of Oost Gelderland bent, of je het over kniepertjes of knijpertjes hebt. Welke regio dan ook, ze smaken lekker.

De achtergrond : ( waar of niet waar .. ) de kniepertjes symboliseren het oude jaar en laten het oude jaar volledig zien, de kracht is eruit, ze zijn plat. De rolletjes daarentegen symboliseren het nieuwe jaar, opgerold laat het veel verborgen, sterker nog : de smaak wordt nog verrassend lekker wanneer de rolletjes met slagroom worden opgevuld. Mogelijk deed men dat in vroeger tijden met de room op de gekookte melk, “direct van de koe”.


top pagina


Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *