Broodmaker Bakken met mengkom bakvorm

boerenbrood

Broodmaker : Zelf Brood Bakken met buigzame mengkom, tevens bakvorm

Koken in vroeger tijden deed de mens in kookpotten, aardewerk, later metaal. Voldeed lange tijd, maar daar begint nu toch wat verandering in te ontstaan. Niet dat we dat aardewerk de deur uit doen. Denk aan onze Römertopf, denk ook aan de Noord-Afrikaanse Tajine, beiden sterk in het behoud van smaken en behoud van voedingswaarde. Tijd voor de Broodmaker !

Nieuw en trendy : de silliconen komen eraan !

Nieuw en trendy is wel de producten

van siliconen, onder meer maar vooral bij ons gebracht door het Spaanse Lékué in Barcelona. Nee, niet die vullingen. In lepelvorm en slabestek komen we de sillicone-producten al wat eerder tegen in keuken en eetkamer. Maar nu zijn ze er ook in bakvormen, spatels, kookhulpen.
……En jawel, om mee te bakken (!) en met stoom te koken.

Wat betekent Platinum Siliconen

Dit Platinum of Platina Siliconenproduct is een geurloos, kleurloos polymeer uit natuurlijk zand, quartz en steen. Het is flexibel, stevig en bestand tegen hoge temperaturen. Volgens de fabrikant is platinum sillicone bestand tegen temperaturen: van -60°C tot +220°C, en daarmee veilig te gebruiken in magnetron, oven, vaatwasser, koelkast en vriezer.

En dát, broodmaker van platinum sillicone wordt nu op de markt gebracht en dat is me toch een portie mooi en handig !

Smakelijk Boerenbrood met hulp van de buigbare Broodmaker van Lékué

Ingrediënten:

brood maken in de broodmaker van Lekue
 • 200 g tarwe meel
 • 170 ml water
 • 50 g roggemeel
 • 1 theelepel of 5 g zout
 • 5 g verse gist of 1 theelepel = 2 gr droge gist

Uitwerking:

Vul de Broodmaker met alle ingrediënten en kneed het totdat er een homogeen en elastisch deeg is ontstaan. Laat dat voor een uur rusten op kamertemperatuur met een doek bedekt zodat het niet uitdroogt.

Geef het deeg vervolgens een wat licht ovale vorm en laat het nog eens rusten voor 30 minuten, en geef het daarna de uiteindelijke baguette vorm.
En nogmaals, het deeg moet nog eens rusten èn rijzen gedurende anderhalf uur.

En dan nù : sluit de Broodmaker en bak het brood in de voorverwarmde oven in 25 tot 30 minuten op 200-220°.

Tot slot : laat het brood afkoelen op een rooster. (bron recept : Lékué)
volkorenbrood: daar zit wat in ... en dat komt uit de broodmaker van lekue

Smakelijk Volkoren brood met hulp van de buigbare Broodmaker van Lékué

Ingrediënten:

volkorenbloem

Volkoren of volgraanbrood bevat ( wettelijk voorgeschreven ) 100% volkorenbloem. En dat volkorenbloem of volkorenmeel krijg je door een grove vermaling van de tarwekorrel.

Het volkorenmeel bevat in gemalen toestand de volledige tarwekorrel dus witte tarwebloem, tarwezemel (rijk aan vezels) en de tarwekiem.
Er bestaat ook gedeeltelijk volgraan of ook wel bruin brood genoemd, en dat bevat een percentage volkorenmeel aangevuld met witte bloem, bijvoorbeeld bruin brood = 65%.

Doordat volkorenmeel zemel bevat, dus veel voedingsvezels is dat gezonder want deze vezels stimuleren de darmwerking en kunnen een positieve invloed hebben op onze cholesterolwaarden in het bloed. Om die reden is het volkorenmeel als het meest gezonde te beschouwen.

 • 200 g volkorenmeel
 • 50 g tarwemeel
 • 165 ml water
 • 1 theelepel = ca 5 g zout
 • 5 g verse gist of 1 theelepel = ca 3 g gedroogde gist

Uitwerking:

Vul de Broodmaker met alle ingrediënten en kneed het totdat er een homogeen en elastisch deeg is ontstaan.
Laat dat voor anderhalf uur rusten op kamertemperatuur met een doek bedekt zodat het niet uitdroogt.

Vorm het deeg hierna in een baguettevorm of ronde vorm, en laat het opnieuw voor 45 minuten rusten.

Daarna, sluit de Broodmaker en bak het brood in een voorverwarmde oven in 25-30 minuten op een temperatuur van 220°C.

En u raad het al, laat het brood daarna afkoelen op een rooster. Eigenlijk is het bakken van brood op zich niet zo’n grote klus, wel : des beter het kneden, des te luchtiger het uiteindelijke brood ( naast het gist natuurlijk ) en een goed werkende timer is ook errug handig. (bron recept : Lékué)
Lekue broodmaker vol in beeld

Nog zo’n handige : Lékué Stoomrooster

En bekijk de filmpjes, ook hierin kun je gewoon brood bakken.
Waarom dan 2 verschillende :
1. formaat Broodmaker   : lengte 32 cm breedte 13 cm en hoogte 15 cm
2. formaat Stoomrooster : lengte 24 cm breedte 20 cm en hoogte 9,5 cm.
VERSCHIL in de               : 6 cm  –                  7 cm +                    5,5 cm –
ofwel lengte en breedte net ongeveer omgekeerd, maar de broodmaker is 5,5 centimeter hoger en dat is handig bij het voorbereiden van het deeg, zo simpel is het. Dus in de rooster – maar hou de hoeveelheden wel even in de gaten – kun je óók “zoete broodjes” bakken ( en denk ook aan de lengte!  maar een brood voor 1-2 personen gaat er best in )  maar … ook nog vele andere gerechten, wat te denken van :

Gebraden/Geroosterde kip met aubergine, mosterd en Maple-siroop

weinig vet, geschikt voor kinderen

Ingrediënten

stomend koken met de stoomrooster van Lekue
 • 1 kipfilet
 • ½  aubergine
 • 1 theelepel Maple (esdoorn) siroop
 • 1 theelepel grove mosterd
 • een snufje ( beetje) komijn
 • een snufje ( beetje) zout
 • peper
 • olijf olie

uitwerken :

Schil de aubergine
Snij de aubergine in dobbelsteentjes en leg ze in de stoomrooster met zout, mix het even en laat het 15 minuten staan.
Giet het aubergine vocht af,
voeg de kip toe, bestrooi deze met de komijn en voeg wat olijfolie toe.

Sluit de Stoomrooster en plaats ‘m in de oven op 180°C gedurende 10 minuten
Open dan de Stoomrooster en voeg de Maple (esdoorn) siroop toe, samen met de mosterd, zout en peper.

Serveer het op een schotel en snij de kipfilet in plakjes. (bron recept : Lékué)
de stoomkoker van Lekue een haarlemmer olie van silliconen, je kan er zoveel mee doen !
Wist je overigens, dat de Aubergine hoort tot de Solanaceae familie, waartoe ook de peper en de tomaat hoort.
De meest bekende variant van de aubergine die bij ons voorkomt is de paarse, maar op de wereldwijde markt komen ook voor de witte, zwarte, gele, rode en zelfs een generfde uitvoering.
De aubergine bevat de voedingswaarde van groente, rijk aan vezels, vitamines en mineralen. Rode aubergine is daarbij rijk aan antioxidanten.

De Stoomrooster combineert de voordelen van stoomkoken ( beter behoud van smaak en voedingsstoffen ) met een afwerking die “beetgaar” is , een beetje een knapperig effect. En je hoeft er niet apart een stoomapparaat voor aan te schaffen, de oven volstaat tezamen met deze stoomrooster met een groot en simpel gebruiksgemak : lipje door de sleuf en de stoomrooster is ‘dicht’.
En wanneer je dan door dat stoomkoken in de stoomrooster juist bereikt, dat zoveel mogelijk van de voedingswaarde behouden blijft …..


top pagina

2 gedachten over “Broodmaker Bakken met mengkom bakvorm”

 1. Wil het met u even over platina en over silicone hebben.

  Bovenaan deze pagina ziet u staan :
  Volgens de fabrikant is platinum silicone bestand tegen temperaturen: van -60°C tot +220°C, en daarmee veilig te gebruiken in magnetron, oven, vaatwasser, koelkast en vriezer.
  220 graden Celsius, da’s de kern.
  OK

  Verderop bij de broodrecepten ziet u instellingen staan : tot en met 220 graden Celsius.

  Dan denk ik, en u wellicht ook, dat is knap tegen het randje aan de bovenkant van wat veilig is, toch ?
  En dan heb ik zoiets van : laten we dat maar eens gaan checken bij de fabrikant in Spanje ( in Sinterklaastijd komt het Spaans je als vanzelf ‘aanwaaien’ ) , overigens komt het basismateriaal uit Duitsland.

  Zij omschrijven de gebruikte siliconen als :
  Platina silicone, een vorm van silicone waarbij alleen platina (een relatief kostbaar metaal) als katalisator is gebruikt, waarbij de kwaliteit van het totaalprodukt sterk wordt verbeterd.

  En zoals ook de nederlandse wikipedia aangeeft:
  Platina vindt bijvoorbeeld ook toepassing in juwelen en apparatuur die hoge temperaturen en corrosieve omstandigheden moet kunnen doorstaan, zoals chemische smeltkroezen en glasovenbekledingen. Fijn verpoederd platina kan dienst doen als katalysator.

  Geen verschil van mening, dus.

  Maar nu : je hebt siliconen zonder, en siliconen met platina toevoeging, en dat is deze, maar deze vorm wordt niet in de richtlijnen van de EU vermeld. Dat is jammer, want mede door deze toevoeging/wijze van vervaardiging is het produkt bestand tegen een hitte van 300 graden celcius.
  En dan is er een heel ruime veiligheidsmarge , ook bij broodbakken en broodrecepten.

  Maar laat je die platina toevoeging nu weg zoals de EU in de richtlijnen doet, mag je niet hoger vermelden dan 220 graden Celcius, zo is mij bericht door de fabrikant.
  Is dus voldoende voor het gebruik en de recepten, maar dan lijk je dus krap aan te zitten tegen de marge. Maar u weet nu, waaròm dat zo is, en dat het platina silicone een ruime ( want 300 graden ten opzichte van 220 graden ) veiligheidsmarge kent.

  Het overige van de technische berichten laat ik verder maar even weg, gaat erom dat we voor u bij de fabrikant bevestiging hebben gekregen, dat gebruik van dit produkt geen problemen zal geven, toegelaten is op de Nederlandse markt (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA) en gegeven de over-marge van 80 graden in de algemene specificatie geen foutje in bovenstaande recept-instellingen betreft.

  Sonja

 2. Vraag :

  Kan ik de buigbare broodmaker van Lekue ook gebruiken om
  Glutenvrij brood mee te bakken?
  H.gr. Karin

  ——————-

  Hallo Karin,

  In het algemeen kun je met de Lekue bak producten heel veel bak activiteiten toepassen. Maar zodra je noemt dat het gaat om glutenvrij brood te bakken, gaat het in de kern om de gluten, die door het koolzuurgas van het gist of bakpoeder, gaan wellen waardoor het deeg en daardoor het eindresultaat, luchtiger wordt en gaat rijzen.
  Ik denk dat je er blijer van wordt wanneer ik je op het spoor zet van deze website van Renske, die zelf weet waarom ze glutenvrij moet eten en daarvoor de nodige recepten en methodieken heeft verzameld / ontwikkeld.

  Op onze Sinterklaas pagina’s staat informatie rond » bakpoeder en » bakingsoda.
  En gist is te zien als een plantaardig organisme, wordt het aan deeg toegevoegd worden suikers of zetmeel omgezet in alcohol en koolzuurgas (!). De druk van het koolzuurgas doet de gluten in het deeg rekken waardoor het deeg luchtig wordt en dus in omvang groeit. En daar zit dan ook de kern met glutenvrij meel. Valt niets te rekken. Vereist een andere pak. 😉

  Hoor graag hoe het je verder is gegaan met dit aspect.
  Sonja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *