brood recepten en broodmachine

broodmachine domo

brood recepten en broodmachine : broodmachine (op de foto merk : Domo ) voor brood en broodjes, of alleen deeg kneder ?

Broodmachine : je kunt een broodmachine gebruiken om brood te bakken, je kunt ‘m ook gebruiken om alleen de eerste fase, het deeg te kneden en vervolgens brood, koekjes of wat dan ook verder in de oven af te bakken met meer variatie in vormen en soorten.

broodmachine of broodbakmachine recept : stokbrood ©SC

dit stokbrood kun je het beste dezelfde dag eten of anders invriezen.

ingrediënten:

  • 1 ¾ dl (1,75) water
  • 1 theelepel zout
  • 240 gram bloem
  • 2 theelepels gedroogde gist
  • 1 ei

Doe alle ingrediënten in de voorgeschreven volgorde in de broodmachine.

Stel de broodmachine in op alleen deeg maken en druk op de starttoets. Kijk na ± 5 minuten kneden of er misschien iets water of bloem bij moet.
Wanneer het programma klaar is, haal je het deeg uit de machine en druk de lucht eruit. Snij het deeg in twee even grote stukken. Rol elk stuk op een licht met bloem bestoven plaats tot een rol van circa 20 cm.lengte . Dek het deeg losjes af en laat het op een warme plek 45 minuten tot een uur rijzen,tot het deeg zich heeft “verdubbeld”.
Klop 1 eiwit met 1 lepel water , kwast de bovenkant hier licht mee in en maak om de paar centimeter schuine inkepingen in het brood.
Zet het brood in een voorverwarmde oven ± 200 à 225 graden en bak het in 25 minuten gaar tot de korst licht bruin is en het brood hol klinkt wanneer je er met een houtenlepel op ‘slaat’.
Zet voor extra knapperig brood een schaal water in de oven tijdens het bakken.


stokbroodvorm ook wel banneton

Deze met bloem bestoven stokbroodvorm kan handig zijn, zodat de vorm tijdens het rijzen behouden blijft. Hoewel een met bloem bestoven en opgerolde theedoek hetzelfde resultaat kan geven. Eventueel (indien nodig) kun je het deeg afdekken met licht ingevet cellofaan.
Met dank aan de gaatjes kun je de vorm ( fabrikant Masterclass ) ook gebruiken om het stokbrood te bakken, maar ook dat is eigen voorkeur.


broodmachine recept : luxe broodjes©SC

Deze broodjes zijn heel lekker en ook goed in te vriezen. Haal ze uit de vriezer wanneer je ze nodig hebt en warm ze ± 10 min in een oven van 200°.

ingrediënten:

  • 2 eieren
  • ± 200 ml. melk
  • 100 gram boter
  • 450 gram bloem
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel poedersuiker
  • 2 theelepels droge gist
  • 2 eetlepels melk
  • restje ei

Schenk water in de broodvorm van de broodmachine (volg de fabrieks-instuctie van uw broodmachine ). Klop de eieren los en giet ze er bijna helemaal in. Hou een klein beetje achter om de broodjes met de melk in te smeren.

Voeg de boter toe.
Strooi de bloem over de melk zodat deze volledig is bedekt.
Doe het zout en de suiker in aparte hoeken ,en maak een kuiltje in het midden, zodat de vloeistof ze niet raakt en strooi er de gist in .
Zet de machine op deegstand en druk op start.
Bestrijk een of twee bakplaten met olie.
Wanneer de broodmachine klaar is, haal je het deeg er voorzichtig uit en leg het op een licht met bloem bestoven werk blad.
Sla het voorzichtig door en verdeel het in ±12 tot 18 stukjes (ligt eraan hoe groot je de broodjes wil hebben).Bedek ze met plastic.

Haal de stukken onder het plastic vandaan en geef ze een taps toelopende vorm. Leg ze op een bakplaat nogal dicht tegen elkaar in een rijtje en bedek ze met een theedoek (ik doe over de theedoek nog wat plastic). Laat ze ± 30 minuten rijzen of op een warme plaats tot dubbele omvang, de broodjes zullen elkaar nu of bijna raken. Verwarm ondertussen de oven op 220° voor.
Bestrijk de broodjes nu met een mengsel van melk en het restje ei en bak ze in 15-18 minuten lichtbruin en gaar.
Laat ze op een rooster afkoelen en haal ze dan los van elkaar..


broodmachine recept : Kaneel-rozijnen brood ©SC

Dit brood is iets zoet en smaakt heerlijk met jam maar ook als als toast.

Brood van 750 gram

ingrediënten:

  • ± 1 ¾ dl water
  • 60 ml melk
  • 45 gram boter
  • 4 ¼ bruine basterd suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel kaneel
  • 270 gram bloem
  • 90 gram volkorenmeel
  • 1 eetlepel gedroogde gist
  • 75 gram rozijnen

bereiding:

Doe alle ingrediënten, behalve de rozijnen, in volgorde (zoals in de beschrijving staat) in de broodvorm. Zet de broodmachine op deeg en kijk na ± vijf minuten of er zich een soepel deeg vormt; voeg eventueel nog wat water of bloem toe.
Doe vijf minuten voor het einde van de kneedtijd de rozijnen erbij. Mijn broodmachine doet bij dit programma ook de eerste rijzing van een uur! Haal het brood uit de broodmachine en sla het op een met bloem bestrooid werkblad door. Doe het brood in een met olie ingevette broodvorm en laat het toegedekt op een warme plek nog een uur rijzen.
Verwarm de oven op 225° voor en zet het brood in de oven.
Bak het brood vervolgens 10 minuten op 225°, zet de oven dan op 200° en bak het brood nog ± 25 minuten of tot het gaar is. ( wanneer je er op klopt, klinkt het hol )

Tip: wil je het brood wat knapperig hebben, zet er dan een schaaltje met water onder in de oven.


broodmachine recept : Wit brood met ei ©SC

Volg voor het vullen van de broodmachine de instructie van de fabrikant
wanneer je brood met ei in het beslag bakt, krijg je een andere , wat vollere smaak
Voor een brood  van 500 gram,

ingrediënten:

  • 1.2 dl melk handwarm*
  • 1 ei los geklopt
  • 15 gram zachte boter
  • 240 gram bloem
  • 1 ½ theelepel gedroogde gist
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels suiker

bereiding :

Doe alle ingrediënten in de broodmachine en zorg ervoor dat het zout niet in aanraking komt met het gist!
Stel de broodmachine in op witbrood en als het kan, de korst op medium
druk op start of stel de timer in, als je ‘s-ochtends een lekker vers brood als ontbijt wilt

* wanneer je de timer gebruikt kan de melk gewoon koud zijn


brood, daar zit wat in : Tarvo brood

met brood groei je groter
De merknaam “Tarvo” is een compositie van Tarwe en Vos, de molenaar Vos, die rond 1933 het moutmeel ontwikkelde waarmee dat type brood werd gebakken. Wat was er dan zo bijzonder aan het Tarvo brood : de zachte ( en kind – vriendelijke ) korst, weinig of geen korrels of pitjes in het brood en een zachte smaak.
Met de opkomst van krant- advertentie en reklame boodschappen op de televisie in de jaren 1955 – 1970 werd het ons ingepeperd : met Tarvo groei je groter.
De meelproducent Meneba heeft het merk met die reklame groot in de markt gezet, of genoemde heer Vos daarvan echt groter is gegroeid in financiële zin, is ons niet bekend. Maar omdat Meneba de bakens heeft verzet, zich concentreerde op de core- activiteit, namelijk graanproducent, is het merk verkocht aan drie bakkers- partijen : Bakkersland, Bake Five en Kamps Quality Bakeries ( industriële bakkers wel te verstaan ) voor dit doel in een vennootschap opererend, we praten dan over het jaar 2005.
Natuurlijk is de verpakking aan de tijd aangepast, de reclame ietsjes hoewel niet veelvuldig aangepast en nog immer kan het gekocht worden. Een beetje tegen de stroom in, omdat de afgelopen jaren de trend juist was : specifiek smakend brood, juist met een forse bijt, en gericht op oude waarden, denk aan het “oerbrood”.
Wel bleef de kreet hangen “brood, daar zit wat in”, wat dat dan ook mag zijn. Want in de loop der jaren is de samenstelling van de granen en de verwerking, zacht brood of wat stevig brood nogal aan trends onderhevig en heeft menig bakkersketen eigen labels ontwikkeld, waar graan producenten gemakkelijk op inspelen.
Vanzelfsprekend is daarmee en met de techniek mee, ook de broodmachine populair geworden en maken we ons eigen brood, automatisch gestart in de zaterdagnacht zodat we bij het zondag ontbijt, eigen gebakken en vooral geurend brood kunnen eten. Het is niet alleen wat er in zit, het is soms ook het plezier van het maken en het genieten en ruiken van eigen kunst.


broodmachine recept : Knapperige stengels ©SC

Volg voor het vullen van de broodmachine de instructie van de fabrikant
dit is wel geen brood, maar we maken wel gebruik van de broodmachine (..)

de stengels zijn lekker bij een borrel of de soep

ingrediënten voor ± 20 à 24 stengels:

  • 1 ½ dl lauwwarm water
  • 4 eetlepels plantaardige olie
  • 2 theelepels gist
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels suiker
  • 240 gram bloem
  • eventueel ½ teentje uitgeperste knoflook*
  • 1 eiwit
  • 2 eetlepels water
  • ± 2 eetlepels plantaardige olie

Doe alle ingrediënten, behalve de laatst 3, in de broodmachine en stel de broodmachine in op alleen deeg maken en rijzen
vet 2 bakplaten in met plantaardige olie
neem het deeg uit de broodmachine, druk de lucht er uit en verdeel het deeg in balletjes
rol de deegballetjes uit tot reepjes, leg deze op de bakplaten ongeveer 2 centimeter uit elkaar en besmeer ze licht met olie.
Dek ze dan af met een vochtige keukendoek, daar een stuk plastic overheen en laat ze op een warme plek een ½ uurtje rijzen.
verwarm de oven voor op 175°
Meng het eiwit met 2 eetlepels water en kwast dit over de stengels.
bestrooi de stengels vervolgens met geraspte kaas, of zeezout of sesamzaad / maanzaad.
Bak ze in ± 25 minuten gaar
* de knoflook is er erg lekker in, maar kan ook heel sterk smaken dus doe er niet te veel in.


En wilt u weten – zou zomaar kunnen – met welke broodbakmachine of broodmachine ik zelf werk ? Dat is nog steeds – en toch wel bijzonder – sedert april 1997 een Inventum, 100% zeker dat ze dat specifieke model niet meer voeren. En natuurlijk : is een terugblik op een vrij ver verleden ( 2016 – 1997 = 19 jaar ) dus geen garantie voor de toekomst. Maar dat deze machine een sterk karakter qua motor en constructie heeft, mag duidelijk zijn.
Al kunnen voor u ook andere argumenten de keus bepalen.


Brood : dáár zit wat in
althans wordt ons doorgaans voorgehouden. Een artikeltje in de “Metro” van 26-07-2007 vertelt ons,
Biobrandstof en slechte oogst : brood duurder

Met een scheef oog ook kijkend naar het buitenland, worden 2 aspecten aangehaald, namelijk de biobrandstof waardoor ons (inter-)nationale landbouwproduct van karakter zal zijn veranderd t.b.v. alternatieve brandstofproducten èn een slechte oogst.

Nederlandse reacties waren klaarblijkelijk niet voorradig, maar de Belgische Boerenbond had het antwoord pasklaar op de vraag, hoeveel zal als gevolg van deze twee zaken straks in de prijs van brood worden doorberekend : “Niet al teveel. In een brood zit straks voor 10 eurocent aan graan.” , zo rekent de Boerenbond voor. En tot zover het artikel in de “Metro”.

Altijd gedacht dat er méér in zat, u ook ? In ieder betalen we er iets meer voor…….. veel plezier met uw broodmachine !



Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


Laat hieronder weten, welke machine u gebruikt, en wat u daarvan vindt 🙂

top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *