bestek op tafel achtergronden

bestek

bestek achtergronden en hoe leg je bestek op tafel, wil wel eens tot ‘wanhoop’ leiden maar ook tot grootse tevredenheid : ‘toch maar weer goed gedaan’. Hoe pakken we het plaatsen van bestek aan, en welk bestek wanneer ?

eetgerei en bestek

Je kunt natuurlijk gewoon met je “10 geboden” eten, ofwel met je 10 vingers, maar meestal en zeker als de leeftijd wat vordert, doen we dat niet meer, totdat de leeftijd uitermate gevorderd is, dan keren we nog wel eens terug. En dus, bedienen we ons zeker aan de nette of feesttafel van een – met een luxe naam – couvert, frans voor bestek of tafelgerei, en niet te verwarren met een enveloppe, gevuld met papier of papiergeld.

couvert

Wat verstaan we eronder en waar bestaat het uit:

  • tafelmes
  • tafellepel
  • tafelvork
  • iets kleiner van formaat zijn :
  • dessertmes
  • dessertlepel
  • dessertvork
  • dessertlepels zijn iets groter dan koffielepels en theelepels
  • koffielepels
  • taart-vorkjes
  • visvork
  • vismes
  • vissauslepel of gourmetsauslepel

bestek gebruiken

Lepel en mes werden al in de middeleeuwen gebruikt, het bestek was er dus al in enige vorm, het vlees werd aan het mes geregen, en dus een vork was nog niet “nodig”. Dat duurde nog een paar eeuwen, en nu kunnen we niet meer zonder, eigenlijk doorgaans worden we geacht zoveel mogelijk met de vork te prikken. Ook bij sommigen een geliefde uitdrukking, om een vorkje te gaan prikken wanneer ze bedoelen, zullen we samen iets gaan eten.

bestek materiaal

Het meeste thuis – bestek is zogenaamd edelstaal. In de horeca wordt ook roestvrij staal gebruikt, of afhankelijk van het niveau : tafelzilver. En dat zilver heeft als bezwaar, dat het oxydeert door contact met de lucht en regelmatig gepoetst dient te worden. Het kan ook gaan om verzilverd bestek. Bekende merken van verzilverd of massief zilver bestek zijn :

  • Robbe & Berking
  • Christofle
  • WMF
  • Wilkens
  • Auerhahn
  • Wiskemann
  • Keltum
  • Gero
  • iittala

Mogelijk dient men voorzichtig te zijn met het gebruik in een vaatwasmachine van stalen bestek tegelijkertijd met zilver of verzilverd bestek, het kan zo zijn dat het zilver als hoogwaardig staal de zwakke delen van lager metaal aantrekt en daardoor moeilijk verwijderbare vlekken kan krijgen.

Waar bestaat een bestek uit

Dat kan per land verschillen, maar veelal geldt deze indeling:

Bestekgarnituur 24 delig:

  • 6 tafellepels
  • 6 tafelvorken
  • 6 tafelmessen
  • 6 koffielepels

Bestekgarnituur 79 delig:

  • 12 tafelmessen
  • 12 tafellepels
  • 12 tafelvorken
  • 12 dessertmessen
  • 12 koffielepels
  • 12 taartvorkjes
  • 1 pollepel
  • 2 groentelepels
  • 1 sauslepel
  • 1 sladienlepel
  • 1 sladienvork
  • 1 taartschep

Aangevuld met 12 dessertlepels en 12 dessertvorken kom je op 103 delig,
doe je daar nog eens 12 visvorken en 12 vismessen bij dan kom je op 127 delig.

wensenlijstje voor servies of bestek

Wanneer je besluit tot een huwelijk of samen gaat wonen of op jezelf gaat wonen, kan de aanschaf van een dergelijk bruids – bestek nogal – en nu wel – in de papieren gaan lopen. En is een bijdrage van deze of gene – inderdaad ook hier – met papiergeld of cadeaubon in envelop of couvert , best welkom. En om te voorkomen, dat je daarbij eenheid behoudt in de keuze van het gewenste bestek : doorgaans elke winkel op dit vlak – zie ook linksboven op deze pagina – beschikt over keuzelijsten ten behoeve van familie, vrienden en kennissen, is daar ook op ingericht, dus vraag ernaar en kan tegenwoordig ook digitaal!


Dekken van tafel met servies en bestek

Eerst even het materiaal waaruit we eten, daarna het materiaal waarmee we eten :

de volgorde van de borden: eventueel onderborden of sierborden, daarop een groot bord voor het hoofdgerecht met eventueel een al dan niet kunstig gevouwen servet, dan de soep borden en een bord(-je) voor het voorgerecht. Elke stap naar voren in het diner wordt het bord iets kleiner, zodat je een fraaie piramide kunt zien. En zeg nu zelf, een groter exemplaar er tussenin, heeft het niet. Zou dat nodig zijn, splits dan het dekken van de tafel, zoals ook het dessert of een tweede hoofdgerecht niet onmiddellijk gereed gezet wordt. Servies is de basis, de middelen, het bestek komt hierna.

Raadzaam is om bij warme gerechten de borden vóór te verwarmen, door middel van een rechaud of een speciaal warmhoud-plateau, even in een bak met heet water plaatsen en drogen, even in de oven, maar vergewis je ervan, dat het materiaal er tegen kan etc.

de glazen ofwel het glas werk en het bestek

De glazen worden rechts boven het bord neergezet, net als bij het bestek geldt hier de regel, dat het eerste glas voor de eerste wijn, neergezet wordt het verst van het bord verwijderd, bekeken vanaf de stoel van de gebruiker. Dan naar binnen toe, het volgende glas. Net als bij het bestek : de glazen voor eventuele dessertwijn worden pas geplaatst bij het inschenken en haalt u de andere glazen weg.

vingers als bestek

De eerste regel van deze pagina begon er al mee: elke regel heeft uitzonderingen, dus ook in dit geval, want een aantal gerechten mogen ( niet moeten )nog steeds met een of meer vingers – het fysieke aangeboren bestek – worden gegeten. Zoals daar zijn:

  • Asperges
  • Artisjokken
  • Kip
  • Ongepelde garnalen

etc. Het is dan wel praktisch om de tafel te voorzien van vinger-kommetjes, gevuld met lauw water en een stukje citroen en dat kommetje plaats je dan boven het bord.

soort bestek en het schikken ervan

De hoofdregel is dat het bestek gebruikt wordt van buiten ( verst verwijderd van het bord )naar binnen, omgekeerd, ga je uit van datgene dat gegeten gaat worden, dan beginnen we met het hoofdgerecht , nou ja, het bestek daarvoor, gevolgd richting buitenkant door het warme voorgerecht, dan de soep en vervolgens het koude voorgerecht. Wel : wat je niet eet, plaats je niet, toch?

welk bestek

Links van het bord, plaatsen we de vorken, rechts de lepel(s) en de messen, boven het bord , dus van je af gerekend het verst verwijderd : het dessert bestek zoals een lepel voor ijs, pudding, vla en dergelijke, en dan hoort de steel naar rechts te wijzen. Opmerking : het dessert servies wordt doorgaans niet vóór gedekt, pas zodra men er aan toe is, dus het kan heel goed om ook dan pas het bijbehorend bestek te plaatsen.

Gaat het om een fruit dessert, dan valt de lepel natuurlijk weg in ruil voor een mes(je), waarbij ook nu het heft (“handgreep”) naar rechts wijst, terwijl het snijvlak van het mes van de gebruiker afgekeerd ligt, (de symboliek er achter is wel duidelijk ?),
vanaf het bord gerekend eerst de vork en dan het mes.

Fruit of garnalen cocktail in coupes worden met een kleine lepel en vork gegeten, waarbij het cocktail-glas op een onder bordje wordt geplaatst met daarop ter weerszijden het bestek.

Wordt er brood of toost bij gegeven, dan hoort hierbij een klein bordje met een mes van kleiner formaat, links van het “standaard bord” neergezet.

Een apart bordje wordt ook gewaardeerd voor groenten als sla of compôte : dezelfde plaats dus links van het “hoofd bord”.

Niet verplicht maar wel zo duidelijk om aan te geven, wat u wilt : u wacht even met verder eten ? Leg dan de vork links en het mes rechts van het bord, zodanig dat de handgrepen op de tafel rusten en het andere deel op het bord.

Heeft het allemaal tot voldoening geleid, dus u stopt : leg dan paarsgewijs vork en mes op het bord, waarbij de vork het meest naar de gebruiker toe ligt, de handgrepen naar rechts wijzen en ook weer het snijvlak van het mes van de gebruiker afgekeerd.

Beschouw het niet direkt als rampzalig, wanneer er op dit plaatsingsverhaal iets mis gaat, prettig en lekker eten in een ontspannen sfeer moet de hoofdzaak zijn, het gaat er alleen vooral om, dat door het gebruik er duidelijkheid is zonder feitelijk met woorden te informeren over dat wat de gast graag wil. Om het luxe woord te gebruiken : etiquette is een vorm van communicatie met elkaar.

Eet smakelijk, geniet ervan, in stijl en met “smaak in alle opzichten“!


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *