barbecue en barbeque recepten BBQ

BBQ

barbecue en barbeque recepten

Wanneer we gaan barbecuen, doen we dat logischerwijs bij voorkeur zodra het mooi weer is, met vaderdag bijvoorbeeld of wanneer we iets te vieren hebben, afgeronde studie om eens iets te noemen.
Dan maken we er een tuin feest van, een tuin-barbecue, een paar ideeën:
je kunt je barbecue gerechten en de versiering van de de tuin in een bepaald thema doen zoals,
  • een bepaald land
  • een dans zoals de tango
  • tropisch beachfeest
  • carnavalsfeest
  • texaanse party
  • dansfeest
  • jaren zestig feest
  • hollandse avond
  • country and western feest
  • middeleeuwen thema feest
  • geslaagd /examen. Hang alle oude proefwerken on de tuin als versiering

Pas je gerechten aan , aan het thema en laat je fantasie spreken.

de barbecue moet branden : maar hoe

houtskool

De bron van houtskool : hout bevat heel veel water, dat water is wel goed om te blussen maar logischerwijs niet om te branden, laat staan met de barbecue. Dus wil het geschikt zijn, moet hout gedroogd worden in dit geval tot kool, ofwel houtskool.

briketten barbecue

Briketten voor de barbecue zijn dan weer geperst houtskool, het volume is nog verder teruggebracht, en branden daarmee relatief langer en gelijkmatiger dan gewoon houtskool.

Houtskool en briketten zijn – hoe gek het ook klinkt – moeilijk aan te steken, dus gebruik hulpmiddelen zoals aanmaakblokjes of een brikettenstarter en een hoeveelheid tijd ( kunt u ondertussen een bbq – drankje drinken. Steek aan met speciale lange lucifers. Zodra het houtskool zonder vlammen gloeit, kan de bbq beginnen.

Gasbarbecue

De gasbarbecue is wat sneller klaar te zetten, anderzijds, gegeven de gasleverantie is voorzichtigheid belangrijk en de voorzorgen en blusmogelijkheden liggen wat anders dan bij houtskool en briketten. De BP Gas Light types lijken daarbij veiliger te zijn dan de bekende stalen gasflessen. Maar de meeste mensen zijn bij het koken gas gewend en dat lijkt aantrekkelijker, houdt alleen wel in de gaten dat de kwaliteit van het gas echt wel anders is, dan het gas uit uw fornuis. Heeft u camping – ervaring met camping-gas, kijk dan wordt ook dat appeltje – eitje.

Electrische barbecue

Brandstof uit de stekerdoos voor de barbecue. Wanneer de nutsbedrijven het willen, à la minute brandstof beschikbaar. Maar laten we wel wezen, gemak dient de mens en de bbq !


Barbecue recepten

we gaan een beetje over de grens kijken:

Balkan : cevacïci gehakt worstjes ©SC

 

ingrediënten:

  • 1000 gram runder gehakt
  • 1 ½ ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels fijn gehakte peterselie
  • ± 1 eetlepel paprikapoeder (zoet)
  • peper, zout
  • zonnebloem- of olijfolie

Hak de ui zeer fijn en doe dat samen met het gehakt in een kom, pers de knoflook er boven uit en voeg de fijn gehakte peterselie, paprikapoeder, peper en zout toe.
Kneed de massa goed door elkaar, doe er indien nodig een of twee eetlepels water bij, want het gehakt moet een homogene massa vormen.
Zet de schaal ± 1 ½ uur in de koelkast zodat de smaken goed door kunnen trekken.
Vorm van het gehakt worstjes of platte koekjes en zet de cevacïci terug in de koelkast tot je ze nodig hebt.
Smeer de cevacïci in met de olie en bak ze in ongeveer 10 minuten gaar op de barbecue


Kebab is van oorsprong een turks gerecht, waarvoor allerlei soorten vlees kan worden gebruikt. Tegenwoordig noemen we al het vlees aan pennen vaak kebab, niet geheel correct maar wel lekker.

Turkse lamsvlees kebab ©SC

 

ingrediënten:

  • 500 gram lamsvlees in blokje van 2 cm
  • 1 ui
  • 1 parprika
  • laurier blaadjes
  • marinade:
  • 2 teentjes uitgeperste knoflook
  • 1 gesnipperde ui
  • ½ theelepel tijm
  • ¼ theelepel rozemarijn
  • ½ theelepel parikapoeder
  • sap van 1 citroen
  • peper, zout
  • 1 dl (olijf-)olie

Doe alle ingrediënten in een schaal en roer dit goed door elkaar. Meng er het gesneden lamsvlees door en laat het minimaal twee uur, maar liever vierentwintig uur in de koelkast marineren.
Haal het vlees uit de marinade en laat het uitlekken.
Schil de ui en snij deze in stukjes.
Was en droog de paprika, snij deze in blokjes van 2 cm.
Steek aan de pennen* paprika, vlees, ui en een stukje laurier blad
Zet dan de kebab tot gebruik weer koel weg.
Leg de kebab op de barbecue en gril ze rondom bruin en gaar.
* Gebruik je houten pennen : leg deze dan een uur voor gebruik in koud water, daardoor verbranden ze minder snel.


Kalfsvlees-kebab met abrikozen ©SC

ingrediënten:

  • 250 gedroogde abrikozen ( even voorweken )
  • 1000 gram kalfsfilet in blokje van 3 cm
  • marinade:
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 2 ½ dl ananas-sap
  • 1 ½ dl sojasaus (zoet)
  • 1 fijngehakt bolletje geconfijte gember

Week de abrikozen in 3 dl koude thee 1 à 2 uur.
Meng alle ingrediënten goed door elkaar, giet deze over het vlees en laat ze minimaal 2 uur , langer is ook goed, staan.
Laat het vlees en de abrikozen uitlekken en rijg ze om en om aan de voorgeweekte pennen.
Rooster het vlees rondom bruin en gaar.
Variaties:
gebruik ananas in plaats van abrikozen, deze hoef je niet te weken
of neem kipfilet inplaats van kalfsvlees.


India : tandoori kip ©SC

dit gerecht komt oorspronkelijk uit India, daar gaat de kip in speciale tandoori ovens . Tandoori ovens zijn van klei gemaakt en worden met houtskool gloeiendheet gestookt. Ieder huishouden heeft zijn eigen tandoori kruidenmengsel

ingrediënten:

  • 4 enkele kipfilets
  • 100 gram tandooripasta *
  • 8 eetlepels volle yogurt

Vermeng de yogurt met de tandooripasta in een schaal.
Snij de kipfilet één keer door het midden zodat je acht stukken hebt.
Doe de kipfilet in de schaal met het tandoorimengsel en meng het goed, zodat alle stukken zijn bedekt.
Dek de schaal goed af en zet hem in de koelkast om te marineren : minstens vier uur of tot gebruik.
Neem de kipfilet uit de marinade en laat ze uitlekken.
Rooster de filets op een gloeiend hete barbecue tot ze gaar zijn.
* tandooripasta is te koop bij de supermarkt of een oosterse winkel


Amerika : maiskolven ©SC

In Amerika is er geen barbecue zonder een maiskolf
ingrediënten:

  • 4 maiskolven
  • mespunt suiker
  • zout
  • kruidenboter of knoflooksaus

Haal de bladeren en de draden van de kolven.
Breng een pan, waarin de kolven passen, met water aan de kook, met de suiker en wat zout.
Leg de kolven er in en laat ze 10 minuten zachtjes koken.
Giet het water af en laat de kolven afkoelen.
Leg de kolven op de barbecue en gril ze in 25 à 30 minuten rondom gaar en bruin.
Geef er knoflookboter of saus bij.
Kijk voor het recept van de knoflooksaus bij de oudejaarsrecepten.

barbecue saus, salade, brood :

Wat geven we verder bij een barbecue :
diverse sausjes, zie mijn andere recepten, er staan nog wel een paar pagina’s op deze site, salades (de zuurkoolsalade die bij moederdag recepten staat, maar ook de aardappelsalade van de st. Maarten pagina kunnen erg goed hierbij gebruikt worden).
Natuurlijk stokbrood en voorgekookte krieltjes, die kan je aan een pen bruin roosteren.
We vergeten natuurlijk niet : wijn, bier, frisdrank, mineraalwater etc.
Smakelijke barbecue !

bbq en bbq-vlees


BBQ of barabicu, herkomst

Wij zeggen meestal barbeque met de Q, correct is daarentegen barbecue met een C, hoezo, waarom? Omdat het woord zeer waarschijnlijk afkomstig is van het Spaanse barbacoa, het woord is ouder en vermoedelijk van Indiaanse afkomst: barabicu dat staat voor “het heilige vuurbed”.

En hoe krijgen wij het dan in huis ? Wel, in de 17e eeuw of daaromtrent waren niet alleen de hollanders aktief met scheepjes, maar in de Cariben waren Franse en Engelse gelukzoekers actief. Moet je af en toe ook eten en aldus namen ze van autochtonen de methoden over om vlees langzaam te roosteren om het daardoor langer houdbaar te maken, dan heb je ook nog wat voor onderweg, toch?

Hier hoeven wij dat wiel niet nogmaals uit te vinden, of je de BBQ schrijft met C of Q, heb je alleen met de afkorting hinder van, met C krijg je namelijk de Britse Omroep ……

pittige spaanse bbq saus

Misschien is de oorsprong nog wel van belang voor de heel vaak toegepaste Spaanse pittige kruiden voor in de saus bij de barbecue gerechten, voor het beste resultaat koop je een kwalitatief goede barbecue, handzaam, praktisch, en met de brandstof naar je eigen voorkeur. De mooiste en de mooiste kwaliteit vind u hierboven bij de barbecue modellen, een selektie uit meerdere exemplaren die steeds gewijzigd wordt. Klik op een willekeurig model om in de webwinkel ook de andere barbecue-modellen te kunnen zien.

barbecue en veiligheid

  • zet de barbecue altijd recht en stevig neer
  • zorg dat er een emmer zand en water klaar staat, sluit eventueel de tuinslang aan ( niet open zetten natuurlijk ), gebeurt er iets, dan heb je snel een grote hoeveelheid water tot je beschikking
  • zorg dat kinderen niet in de buurt van de barbecue kunnen komen
  • maak de barbecue alleen aan met aanmaakblokjes, nooit met spiritus of een gel, ook niet om tussentijds nog even het vuurtje op te stoken
  • haal de gerechten voor de barbecue pas op het laatste moment uit de koelkast, hoe later hoe beter : dit maakt de kans op een voedselvergiftiging kleiner
  • neem altijd vlees wat snel klaar is
  • wil je kip gebruiken, gaar deze dan eerst voor, door te koken of in de magnetron te garen


Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *