bakrecept om mee te bakken

slagroomsoes bakken

bakrecepten om mee te bakken :

onderwerp navigatie deze pagina

ontbijtkoek bakrecept ©SC

Ik ben dol op bakken ,maar helaas word ik er te dik van. Dit bakrecept van ontbijtkoek bak ik regelmatig, (verdubbel het recept, vries het overtollige in, gaat prima).

ingrediënten:

  • 300 grammen zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels kaneel
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • ½ theelepel kruidnagelpoeder
  • 100 grammen bruine basterdsuiker
  • 100 grammen honing
  • 1 ½ deciliter melk op kamertemperatuur

bakrecept uitwerken : oven voorverwarmen op 160°.

De cakevorm invetten met boter en dun bestrooien met bloem.

Bakmeel, kruiden en de basterdsuiker door elkaar roeren.De honing en de melk toevoegen en tot een soepel beslag roeren en eventueel wat extra melk toevoegen.

Het beslag in de cakevorm doen en afdekken met ingeboterd vetvrij papier.

verder met het bakrecept :

De cakevorm in de oven schuiven en 1 ¼ uur bakken , erin prikken met een breinaald of satéstokje : wanneer deze er droog uit komt, is de ontbijtkoek gaar.

Vergeet niet om na 3 kwartier het bakpapier van de ontbijtkoek te verwijderen.

Een van mijn vriendinnen heeft een melk-allergie : voor haar bak ik deze ontbijtkoek met sojamelk en ook dan is de smaak heel goed.


Boterkoek bakrecept ©SC

  • 250 gram bloem (plus bloem voor de vorm)
  • 200 gram basterdsuiker
  • 200 gram roomboter ( extra boter om de vorm mee in te smeren )
  • mespuntje zout
  • eetlepel melk
  • eventueel :
  • 1 à 2 bolletjes gesnipperde gember

bakrecept uitwerken : Verwarm de oven de oven voor op ± 200° en besmeer de bakvorm met de extra boter en strooi er de bloem overheen.
De boter, bloem en de suiker ( en evt. gember ) goed door elkaar kneden en het deeg gelijkmatig over de bakvorm verdelen.
Besmeer de bovenkant van het deeg met de melk en trek er met een vork een ruitjespatroon overheen.
De bakvorm in het midden van de oven zetten en de boterkoek in 20 à 25 minuten gaar en bruin bakken


hoe worden van een ei het eiwit en het eigeel makkelijk gescheiden?

Bij diverse recepten – en ook hierna – wordt soms alleen het eiwit of juist alleen het eigeel gebruikt en moet je de inhoud van het ei splitsen. Wordt soms moeilijk over gedacht en moeilijk over gepraat, het leek me leuk en handig om twee video’tjes hier te plaatsen, eentje die de gebruikelijke manier van het scheiden van eigeel en eiwit laat zien, deze :

gangbare methode om eiwit en eigeel van elkaar te scheiden

en eentje die een grappige en vreselijk handige methode laat zien, inventiviteit uit China en gedemonstreerd door een jongedame die de truuc in no time onder de knie had, en vergelijkbare methoden kunnen natuurlijk, maar let op de hygiene en vetvrije materialen !. Deze alternatieve scheiding der geesten ofwel het scheiden van eiwit en eigeel zie je hier :

alternatieve methode om het eiwit en het eigeel van elkaar te scheiden

De methode met een kleine plastic fles – gepubliceerd op 23 aug 2012 door Rami Mor – maakt gebruik van het werken met lucht en vacuum, je moet er maar even op komen.

Het scheiden van eiwit en eigeel komt bijvoorbeeld ook aan de orde bij de Pavlova, zie de Kerstpagina, en hieronder komen er ook een aantal toepassingen.


Kokoskoekjes bakrecept ©SC

  • 2 eiwitten
  • 100 gr. suiker
  • 125 gr. gemalen kokos

bakrecept uitwerken : verwarm de oven voor op ± 120 ° en leg op een bakblik bakpapier en vet dit goed in.
Ontvet de beslagkom van de keukenmachine of mixerkom, èn de garden goed met wat ctroensap of azijn*, splits de eieren en doe de eiwitten in de beslagkom, gebruik de dooiers voor iets anders.
Klop de eiwitten stijf en voeg tijdens het kloppen steeds wat suiker toe.
Blijf kloppen tot alle suiker verwerkt is en de eiwitten zo stijf zijn, dat je de beslagkom onderste boven kan houden zonder dat het er uitvalt ( laat dat dus niet gebeuren !! ).
Meng de kokos luchtig door het schuim.
Leg het deeg met twee lepeltjes op het bakblik, maar niet te dicht bij elkaar.
Bak de koekjes in ± 1 à 1 ¼ uur.
slot van het bakrecept :
Haal dan de kokoskoekjes van het bakblik en laat de kokos koekjes op een rooster goed afkoelen.
*
Wanneer de beslagkom of de garden niet goed schoon zijn, wordt het eiwit niet stijf….dus …. regeren is vooruitzien.


suiker en suikers

De zoet kracht van suikers:
kristalsuiker (sacharose) op 1 gesteld,
dan geldt voor glucose 0.7
en fructose 1.15
en maltose of moutsuiker 0.5
en lactose of melksuiker 0.4
kun je dit vervolgens ook in grammen neerzetten waarbij 100 gram gewone suiker dan vervangen zou kunnen worden door :
143 gr. glucose
87 gr. fructose
200 gr. maltose
250 gr. lactose
waarbij u er rekening mee moet houden dat de ene suiker andere eigenschappen kent ten opzichte van de andere, dit zou effect kunnen hebben bijvoorbeeld ten aanzien van de knapperigheid van het eindresultaat.


bakrecept van kokoskoekjes maar iets anders ( gezoet ) ©SC

Hoezo anders. De ene gast houdt een dieet, de andere gast heeft voedingsproblemen met suikers, met meel en met melk tegelijkertijd. Dan worden de mogelijkheden weliswaar niet onmogelijk, maar wel anders, vandaar dit voorbeeld waarvan het naar ik aanneem – objectief ingestelde – testpanel de smaak geheel kon goedkeuren. Niet onbelangrijk : ook de anderen konden de “koekjes van eigen deeg” waarderen. Een uitzondering vormen is immers voor niemand prettig en op deze wijze kan ieder ervan genieten.

  • 1 eiwit ( eiwit bevat: 0,7 gram koolhydraten per 100 gram indicatief)
  • ± 2 theelepels honing **( honing bevat: 75,5 gram koolhydraten per 100 gr. indicatief )
  • 40 gr. gemalen kokos ( kokos, vers bevat: 3 gr. koolhydraten per 100 gr. indicatief )

bakrecept uitwerken : verwarm de oven vóór op 100°
Sla het eiwit stijf (zorg dat je beslagkom van de keukenmachine of mixerkom en gardes vetvrij zijn met wat ctroensap of azijn*)
Voeg om te beginnen één theelepel honing toe, proef even, en voeg als het nodig is de tweede theelepel honing toe (vind je het niet zoet genoeg voeg je iets meer toe)
meng de kokos er door
beleg een bakplaat met bakpapier en leg kleine hoopjes van het kokos mengsel op de bakplaat, deze “hoopjes” moeten kunnen uitgroeien, dus niet te dicht bijeen.
schuif de bakplaat met de kokoskoekjes in de oven, laat de ovendeur op een kiertje open staan
bak de kokoskoekjes in ± 45 à 70 minuten; ze zijn goed zodra ze droog zijn en laat ze op een rooster afkoelen.
*
Wanneer de beslagkom of de garden niet goed schoon zijn, wordt het eiwit niet stijf….dus …. regeren is vooruitzien.
**de ene theelepel is de ander niet, honing laat zich niet glad afstrijken en daarenboven is de ene honing ook de andere niet, kortom : de vuistregel van 1 theelepel ( 5 ml, 5 cc ) is 5 gr. ( tussen de 3 en 15 gr. ), even uittesten met een goeie keukenweegschaal kan wonderen opleveren en zeker van belang wanneer het aantal koolhydraten bepalend is.

qua zoetkracht is in dit recept gebleken met onze materialen, dat 2 theelepels honing (AH euroshopper ) 60 gr. suiker vervangt.

Zwitserse honing koekjes bakrecept ©SC

  • 200 gr. amandelen gemalen
  • 200 gr. hazelnoten gemalen
  • 200 gr. suiker
  • 2 eiwitten
  • 100 gr. bloem
  • 2 eetlepels honing
  • poedersuiker om het werkblad mee te bestuiven

bakrecept voor de glazuur

  • 100 gr. poedersuiker gezeefd
  • 1 eiwit
  • 2 theelepels citroensap

bakrecept uitwerken : Meng de amandelen, hazelnoten, suiker, honing, bloem en de 2 eiwitten in een keukenmachine beslagkom of mixerkom, en kneedt dit tot er een soepel deeg ontstaat.
Laat het deeg ± 1 uur opstijven in de koelkast
verwarm ondertusen de oven op 150° voor en vet een bakplaat in
Bestuif het werkblad met poedersuiker. Rol het deeg hierop uit met de deegroller,tot een vierkante lap van een ½ cm dik.
Snij het deeg in vierkantjes van 4 cm bij 4 cm. Leg de honing koekjes op de ingevette bakplaat.
Bak dan de honingkoekjes in de oven in 20 minuten gaar en lichtbruin.
Haal vervolgens de koekjes gelijk van de bakplaat en leg ze op een rooster.
Maak het glazuur door de poedersuiker met eiwit en citroen sap te mengen, besmeer de koekjes als ze nog warm zijn met het glazuur en laat de koekjes goed afkoelen en het glazuur drogen.
Bewaar ze in een goed afsluitbare trommel.

Sachertaart bakrecept * ©SC

  • deeg:
  • 120 gr. pure chocolade
  • 115 gr. basterdsuiker
  • 115 gr. boter
  • 6 eieren : eigeel en wit gescheiden
  • 100 gr. bloem
  • vulling:
  • ½ kopje abrikozenjam
  • glazuur:
  • 150 gram pure chocolade
  • 2 koppen poedersuiker
  • ¼ kop water

Bereiding:
dit bakrecept uitwerken :Verwarm de oven voor op 175°, vet een springvorm met een doorsnede van 20 cm in met boter, beleg de bodem met bakpapier en vet deze ook in, en bestuif de vorm met bloem.
Smelt de chocolade in een pan boven een pan met heetwater en roer af en toe ( au Bain-Marie ) . Zorg dat er geen water bij de chocolade komt! Zet daarna de chocolade weg om af te koelen.
Klop de boter met de garde romig, doe er de suiker geleidelijk bij en blijf kloppen tot het mengsel luchtig is. Klop de gesmolten chocolade erdoor.
Doe er dan één voor één de eierdooiers door en blijf goed kloppen.
Klop de eiwitten stijf en roer een deel door het chocolade beslag, schep de rest van de eiwitten op het beslag en strooi er de bloem over. Schep dit door het beslag zodat alles goed is vermengd.
Doe het beslag vervolgens in de springvorm en schuif het in de vóórverwarmde oven: bak de sachertaart dan in een uur gaar.
Afwerking van het bakrecept :
Haal de sachertaart uit de oven, laat hem even staan, haal dan voorzichtig de rand los en leg de taart met de bodem ophoog op een rooster.
Haal nu de bodem van de vorm en haal het bakpapier weg: laat de taart goed afkoelen.
Snij de taart in twee lagen ( met een groot mes of een schoon, dun en niet rafelig snijtouw strak getrokken tussen de handen ) en leg de onderste laag op een gebakschaal.
Smelt de abrikozenjam op een laag vuur en wrijf ze door een zeef, bestrijk de onderste taarthelft met een deel van de jam, leg dan de andere helft er boven op en bestrijk ook deze evenals de zijkanten van de taart met de rest van de jam.

Zeef de poedersuiker voor gebruik
Meng voor de glazuur de chocolade met water in een pan en roer boven een laag vuur, tot de chocolade gesmolten is.
Roer er vervolgens geleidelijk de poedersuiker door tot de glazuur glanzend en glad is. Bestrijk daarmee de boven- en zijkant mee.

Appel-kaneel-rozijnen cake bakrecept * ©SC

voor een bakvorm van ± 30 cm Ø

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel of cakemeel
  • 200 gram suiker
  • 200 gram (room)boter + boter voor de cakevorm
  • 4 eieren
  • snufje zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 appels bv elstar of goudreinetten
  • 2 theelepels kaneel
  • flinke hand rozijnen
  • paneermeel

Bereiding:
bakrecept uitwerken : Verwarm de oven op 160° vóór
smeer de cakevorm in met boter en bestrooi ze met paneermeel zodat de wanden en de bodem bedekt zijn
smelt de boter zachtjes, doe ze in een keukenmachine beslagkom of mixerkom en laat ze iets afkoelen.
schil ondertussen de appels en rasp ze grof, meng ze met kaneelpoeder, de rozijnen en een eetlepel citroensap
voeg aan het beslag de vanillesuiker, zout en de helf van de suiker toe, klop dit alles tot deze is opgelost en voeg dan twee van de eieren toe, blijven kloppen en dan weer de rest van de suiker en de laatste eieren.
doe dan in porties de bloem erdoor, blijven kloppen tot de bloem is opgenomen en voeg als laatste, het mengsel van de appels toe.
doe het beslag in de cakevorm en bak de appel-kaneel-rozijnen cake in 65 à 70 minuten gaar en goudbruin.

Slagroomsoesjes bakrecept * ©SC

slagroomsoesjes niet moeilijk, resultaat altijd geweldig gegeven de snelheid waarmee ze opgegeten zijn

  • 3 dl water
  • 150 gr. (room-) boter
  • 150 gr. gezeefde bloem
  • mespunt zout
  • 4 à 5 eieren
  • voor afwerking :
  • ¼ liter slagroom
  • 1 zakje slagroom versteviger
  • suiker
  • poedersuiker

Bereiding van dit bakrecept :
verwarm de oven vóór op 175° en bedek een bakplaat met bakpapier
doe water, boter met een mespunt zout in een pan en breng dit mengsel aan de kook
kook het tot de boter gesmolten is
Roer er dan in één keer de bloem door, blijf roeren tot het als een bal aan elkaar blijft hangen en van de pan los laat
doe het deeg over in een keukenmachine beslagkom of mixerkom en laat het iets afkoelen
klop er dan één voor één de eieren door, net zolang tot het ei volledig door het deeg is opgenomen, vóórdat je het volgende ei toevoegt.
let bij de laatste twee eieren er op, dat het deeg niet te slap wordt
Blijf nog een minuutje roeren tot het deeg glanst en in stukken van de garde valt
doe het beslag in een spuitzak en spuit op de bakplaat kleine bergjes iets van elkaar, (heb je geen spuitzak, neem dan twee theelepels en maak hiermee bergjes, schuif de bakplaat in de oven en bak de slagroomsoesjes in ± 25 minuten gaar en zet de oven uit.

nb : de ovendeur niet open maken tijdens en 10 minuten na het bakken !
afwerking van het bakrecept :
Sla met de keukenmixer of garde de slagroom, met suiker naar smaak en de slagroomversteviger goed stijf, maar niet tot boter!

laat de soesjes dan op een rooster afkoelen, knip ze open en vul ze met de stijf geslagen slagroom en strooi er tot slot poedersuiker overheen.

De soesjes kun je ook met een hartige mousse vullen bv. van zalm of kaas, en zijn dan heerlijk bij de borrel.

Ananas taart bakrecept ©SC

voor een bakvorm of springvorm van ± 23 cm Ø

ingrediënten:

  • 125 gram boter + boter om de springvorm in te vetten
  • paneermeel
  • 150 gram suiker
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 125 gram geraspte kokos
  • 50 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 blikje ananas (450gram) schijven
  • 1,25 dl ananas sap

bakrecept bereiding : verwarm de over voor, op 180°
vet de springvorm of bakvorm in met boter, leg bakpapier op de bodem en vet dit ook in
bestrooi de springvorm met paneermeel
zet dan de springvorm weg tot later gebruik
zeef de bakmeel in een beslagkom en maak in het midden een kuiltje
smelt de boter samen met de suiker , goed roeren , tot de laatste is opgelost
de eieren met het ananas sap met de mixer los kloppen
het ei – mengsel en de boter aan het bakmeel toevoegen
met een houten lepel alles mengen, maar let op : niet te hard roeren
dan de kokos en de bruinesuiker mengen
strooi de helft van het kokos mengsel over de bodem van de springvorm en leg hierop de helft van de plakken ananas
verspreid de helft van het beslag over de ananas in de springvorm

voeg nu de rest van het bruinesuiker mengsel en de ananas toe aan de springvorm , en daarover de rest van het beslag
strijk het beslag glad en zet de springvorm een uur in oven of totdat een sate prikker of breinaald er schoon uitkomen nadat je op een strategische plek erin hebt gestoken
laat de taart ± 10 minuten rusten
haal de rand van de springvorm af en keer de taart op het rooster ; verwijder de onderkant van de springvorm en laat de taart afkoelen
bewaar de taart afgedekt met aluminiumfolie in de koelkast
deze heerlijke taart blijft in die koelkast zeker 3 à 4 dagen goed

Bokkenpootjes taart bakrecept ©SC

voor een bakvorm of springvorm van ± 23 cm Ø

ingrediënten:

  • 1 cake
  • 2 pakjes van 2 dl slagroom (houdbaar)
  • 1 kopje advocaat
  • suiker
  • 2 zakjes slagroom versteviger
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 gr. bokkenpootjes

dit bakrecept uitwerken : Vet een springvorm in en leg op de bodem bakpapier ook invetten
hierop en langs de zijkant de plakjes cake verdelen : beetje passen en meten*
sla de slagroom, met de twee soorten suiker en de slagroom versteviger en met behulp van een mixer ( of handmatig met een garde ) stijf
smeer de helft van de slagroom over de cake-bodem
snij de bokkenpootjes in de lengte door het midden , leg deze op de slagroom
meng dan de advocaat door de rest van de slagroom en smeer deze uit op de bokkenpootjes
verkruimel de rest van de bokkenpootjes en strooi deze uit over de taart
haal daarna de rand van de springvorm / bakvorm en snij de taart in stukken ……
* dit kan je de avond van tevoren al doen



Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *