artikelen producten wat betekent

producten overzicht

wat betekent bij artikelen of producten dit:, anders gezegd : dan sta je met iets te kijken, maar wat is het eigenlijk ?


Mogelijkheden en onmogelijkheden bij producten in de keuken bij het koken

amandelen en bitterkoekjes
amandelen en bitterkoekjes : er bestaan 2 soorten amandelen:de bittere soort en de amandelsoort zoals wij die kennen met een zoete smaak. Amandelen zitten in een ruwe schaal, maar meestal worden ze zonder deze schaal verkocht. Rond de amandel zit een bruin vliesje. Amandelen worden geïmporteerd vanuit de landen rond de Middellandse Zee. Noten zijn rijk aan nuttige voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen.
Baking Soda

Oftewel ‘Sodium Bicarbonaat’. Een zogenaamd “Antacidum of Antacid” en dat is in goed Nederlands een zuurbinder. De verpakking die ik nu in mijn handen heb van het Amerikaans bedrijf Arm & Hammer vermeld daarbij, dat het gebruik medische risico’s kan hebben en adviseert het niet te gebruiken ingeval van een sodium- beperkt dieet dan wel andere medische beperkingen ofwel gelijktijdig gebruik van medicijnen. Eet smakelijk. Niettemin, als altijd kan een waarschuwing geen kwaad om na te denken over wat je eet, ook waar het de hulpmiddelen betreft en dit hulpmiddel wordt bijvoorbeeld gebruikt bij maagklachten, bakken, reinigen, witten van tandaanslag en tegengaan van geurtjes. Breed toepasbaar heet dat. Ik wil het je niet onthouden.
ietsje dieper nog :
natriumbicarbonaat of dubbelkoolzure soda wordt dus gebruikt in bakpoeder als rijsmiddel in plaats van gist. Als toevoeging voor levensmiddelen heeft het E-nummer E 500 (ii). Het wordt ook wel gebruikt als zuiveringszout, en bestanddeel van maagtabletten tegen zuurbranden.
Bij menging met een sterk of zwak zuur ontleedt het, en daarbij komt koolzuurgas vrij en het is dat koolzuurgas dat deeg luchtig maakt..Natriumcarbonaat, ook wel bekend als soda. Als toevoeging aan levensmiddelen heeft het E-nummer E500. ( zonder toevoeging ii), is dus nèt iets anders dan natrium-BIcarbonaat.Nog eens nakijken? Kijk dan op www.thuisexperimenteren.nl/chemicalien/ Wat bedoelen ze nou precies? ( zie ook bakpoeder )
Bakpoeder
Een mespuntje technische achtergrond, je kan ook doorscrollen.
Bakpoeder , een rijsmiddel, is gewoonlijk een mengsel van gelijke hoeveelheden dubbelkoolzure soda (=natriumwaterstofcarbonaat) of kaliumwaterstofcarbonaat en een zwak zuur zoals wijnsteenzuur en, om samenklontering te voorkomen, rijstebloem of maïzena. Zodra bakpoeder in deeg of beslag vochtig en warm wordt, komen het koolzuurgas en water uit de dubbelkoolzure soda vrij. Het dan overblijvende natrium vormt een verbinding met het wijnsteenzuur en oefent daardoor geen hinderlijke invloed uit op de smaak. Voor gebak niet meer gebruiker dan 3% van de hoeveelheid bloem ( ca. 1 theelepel per 100 gram bloem ).
bron:WP culinaire encyclopedie ( zie ook baking soda )
basterdsuiker
basterdsuiker is een suiker, vervaardigd uit een invert suikerhoudende raffinaderijstroop en bestaand uit zeer fijne kristallen, die nog omgeven zijn door een dun laagje stroop, verkrijgbaar in de kleuren wit tot donkerbruin.

Overigens, invert betekent een mengsel van gelijke hoeveelheden glucose en fructose door hydrolyse van saccharose, lekker duidelijk toch die technische uitdrukkingen? Als het maar lekker is.

bron v.d. suikerverklaring WP culinaire encyclopedie.

Bladerdeeg of korstdeeg
Bladerdeeg bestaat uit veel dunne deeglaagjes. De luchtigheid wordt verkregen door het rijzen van het deeg in de oven tengevolge van de ingewerkte lucht en van het toegevoegde water. De laagjes ontstaan onder invloed van de boter, die het op elkaar plakken van de deeglaagjes voorkomt.
Cacao
Cacao heeft een kalmerende werking, wie er gevoelig voor is kan van cacao hoofdpijn (migraine-trigger) krijgen. Cacao werkt stoppend en vormt urinezuur, wat voor mensen met aanleg voor reuma ongunstig is. Cacaopoeder is ook van biologische teelt verkrijgbaar
gedroogd fruit
Door fruit te drogen verliest fruit grotendeels zijn vocht, de concentratie van natuurlijke suikers neemt toe en krijgt daardoor een conserverende werking. Hierdoor is gedroogd fruit lang houdbaar mits het op een droge en donkere plaats bewaard wordt. Wanneer je 1 kg gedroogd fruit wilt hebben, dan heb je ± 6 kg (!) vers fruit nodig.
Gist
Gist is een schimmel (ruw) vergelijkbaar met paddenstoelen, wordt het toegevoegd aan deeg, wordt suiker of zetmeel in het deeg omgezet in alcohol en koolzuurgas. De druk van het koolzuurgas zorgt er voor dat er ‘ruimte vrijkomt’ waardoor het deeg luchtig wordt. Gist kan ook ‘droog’ gekocht worden, in alle gevallen wel goed opletten op de hoeveelheden.
Hollandse tomaten ? : Hollandse tomaat
Hollandse tomaten ? : Hollandse tomaat ? Niet precies, Nederland is tegenwoordig een top exporteur van tomaten, dat wel, maar we hebben de tomaat hier niet uitgevonden. Ooit is de tomaat opgedoken in Zuid – Amerika, om precies te zijn de Cordillera de los Andes, de bergketen in westelijk Zuid Amerika, afgekort “Andes” en toen nog meer geel dan rood. Onrijpe tomaten moet je niet eten, niet slim. Rijp wel, zeer gezond. Tegenstelling ? Hebben we ook met de aardappel. Alles heeft een handleiding nodig, gebruik je die goed, eet je de gezondste sterren van de hemel.
kook-tip : ketchup
Het woord ketchup is een engelse verbastering van het chinese woord voor saus: ketsiap. En dat lijkt al weer heel erg op het via het Indonesisch binnengekomen ketjap. Naast tomaat zijn de andere bestanddelen van de saus : zout, salie, peper, azijn en geleisuiker, maar er zijn meerdere en uitgebreidere arrangementen te vinden.
bessen ? : Kruisbes
Kruisbes heette ooit Kroesbes, natuurlijk gegeven de haartjes op vrucht en blad. Op vakantie in Duitsland : Stachel- of Krauselbeer. Beetje zuur, maar heel lekker, moeilijk in de tuinderij automatisch verwerkbaar en dus minder gemakkelijk in de winkel te vinden. Des te groter is het succes voor degeen die ze wèl smakelijk op tafel weet te zetten. Vers kom je ze vanaf juli tegen.
Maïzena
Maïzena , het zetmeel uit maïsmeel, 85% koolhydraten, bijna geen eiwitten en
mineralen en geen vitaminen, wordt als bindmiddel gebruikt in saus, soep en dergelijke, maar ook als basis voor pudding. Laat zich zonder moeite mengen met koude vloeistoffen en geeft de gerechten vaak een betere smaak dan diverse andere bindmiddelen.
MonChou naturel roomkaas
MonChou naturel roomkaas is een heerlijke frisse, verse roomkaas waarmee u eindeloos kunt variëren. Het geeft elk gerecht een heerlijke romige smaak. Wilt u meer informatie, hebben we nog een weblink voor u : www.monchou.nl
Poedersuiker
poedersuiker ( in België veelal bloemsuiker genoemd ) is een in de fabriek zeer fijn gemalen ,geraffineerde suiker. Wordt o.m. gebruikt voor het bestrooien van gebak en voor de bereiding van glazuur.
Rozenwater

Rozenwater is een verdunde essence ( verdunning van de kostbare en krachtige rozenolie ) die van verse bladjes van een bepaalde roos wordt gewonnen. Toepassing in zoete gerechten om deze te aromatiseren.
rum
Hoewel de bakermat van rum in het Verre Oosten ligt, is ze pas echt bekend geworden na de ontdekking en verbouw in het Caraïbisch gebied en Zuid Amerika.
Voorwaarde is, dat er suikerrietgroeit, immers de basis van rum, wat een distillaat is van de melasse van suikerriet. Suikerriet is een grassoort die is aangewezen op een tropisch of subtropisch klimaat om tot volle wasdom te komen. Uit het onderste deel van de stengel wordt rietsuiker gewonnen.Na diverse bewerkingen komt later een deelproduct als rietsuiker in de handel.De resterende, donkere en stroperige vloeistof noemt men melasse, waaruit de rum wordt gedistilleerd.De rum is op dat moment kleurloos als gevolg van het feit dat alle kleurstoffen tijdens het distilleren in de apparatuur achterblijven.Er is zowel kleurloze als gekleurde rum.De kleur ontstaat doordat de rum rijpt op eikenhouten vaten en/of er wordt karamel (gebrande suiker) aan toegevoegd. De rijping van rum kan een jaar of drie belopen. Rum moet een minimum alcoholpercentage van 37,5 hebben om rum te mogen heten.
slagroom
slagroom kan tot 35 – 40% vet bevatten, maar komt in meerdere vetgehaltes voor, gezoet en ongezoet. Doorgaans gepasteuriseerd , soms gesteriliseerd. De laatste kan een ( net als de melk ) kooksmaak hebben. Wordt aan het eindproduct een smaak toegevoegd, valt dat bezwaar weg. Om slagroom te kloppen moet de room gekoeld zijn : het resultaat is dan luchtig (zet de kom en de gardes ook 10 minuten in de koelkast). Klop nooit te lang, de slagroom wordt dan ‘boter’, gelig van kleur en is eigenlijk niet meer bruikbaar.Op dit internetadres van www.soya.be/nl/recipe.php?recipe=204 vind u ‘Soja Informatie’ ofwel over soja en sojaproducten maar dus ook een soja slagroom recept. Voeg je ook nog een mespuntje bakpoeder toe, dan blijft de slagroom langer stijf, je kan ook ‘klop-fix’ gebruiken, maar goed voorbereid en goed geslagen hoeft dat eigenlijk niet.
vanille
vanille komt oorspronkelijk uit Mexico (Zuid- en Midden Amerika) en is de gedroogde vrucht van de vanilleplant (vanilla planifolia). Wordt voornamelijk verbouwd op de Antillen, in Midden-Amerika, Madagascar, Sri-Lanka en Java.

De vruchten van de vanilleplant ( een soort orchidee) worden onrijp geplukt en vochtig verhit, daarna langzaam gedroogd, waarbij het fermenteert. Hierdoor verandert de onrijpe niet- aromatische vrucht in een bruinzwart en glimmend vanillestokje met een fijne geur en smaak dankzij de vanilline, het hoofdbestanddeel.

Wanneer een vanillestokje overlangs doormidden wordt gesneden, zie je binnenin kleine zaadjes, het vanillemerg.
( zie ook onze pagina over vanille extract zelf maken )
De zakjes vanillesuiker die kant-en- klaar te koop zijn, bevatten synthetische vanilline met poedersuiker en smaken anders omdat de aanvullende etherische oliën in de oorspronkelijke zaden/peulen ontbreken, maar is wel goedkoper.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *