appeltaart standaard recept

appeltaart basis

Maak eens een appeltaart, een vrij standaard en veel gebruikt recept … met wat tools er bij.

tools om de appeltaart mee te bakken:

  • bakpapier
  • springvorm met een diagonaal van 28 cm
  • mixer

ingredienten voor de appeltaart :

  • 125 g plantaardige margarine
  • 125 g boter plus een beetje méér voor het invetten van de bakvorm
  • 11 fris – smaakafhankelijk: meeste mensen gaan voor fris, friszuur en zelden maar toch .. zoete maar vooral stevige appels Goudreinet = fris, jonagold is zoetig, kleine appels iets méér, grote appels iets minder
  • 1 mespunt zout
  • 200 g suiker
  • 8 g vanillesuiker meestal is dat 1 zakje
  • 2 eieren
  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 x 1 eetl. gemalen kaneel

De bereiding van de appeltaart :

werkzaamheden vooraf :
1- boter en margarine even op kamertemperatuur laten komen
2- verwarm de oven vóór op 180 °Celsius

aan het werk voor de appeltaart volgens standaard recept

  1. bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met boter.
  2. schil de appels, verwijder het klokhuis, snij ze in partjes en vervolgens in plakjes of schijfjes, ook weer niet tè dun want dan wordt het afhankelijk van de hardheid van de appels ‘papperig’
  3. klop in een beslagkom de boter, margarine, suiker, vanillesuiker en het zout met een mixer tot een luchtige massa.
  4. Voeg dan de helft van het ei toe en klop het totaal tot een egaal beslag.
  5. Voeg het bakmeel toe en klop tot het een samenhangend homogeen deeg vormt en vervang daarbij zonodig de garde door deeghaken.

En met het nu gemaakte deeg kun je verder aan de slag, want nu moet er vorm komen voordat je van taart kunt spreken:

de vorm van de appeltaart

  1. Bekleed de bovengenoemde springvorm met de helft van het deeg, de rest hou je achter, komt nog een bestemming voor.
    Dit bekleden geldt natuurlijk voor de bodem maar ook voor de randen !
  2. Ook voor de appels gaan we een scheiding aanbrengen:
    doe de helft van de appels in de springvorm en bestrooi deze met de helft van het kaneel, daarom staat er bij de ingredienten ook 2 x 1 eetlepel ! 😉 .
  3. En nu dan – zodra de eerste laag is bestrooid, de tweede laag appels met daarop de resterende lepel kanaal.

Het dak van de appeltaart

Een huis heeft een dak om het compleet te maken, zo ook een appeltaart, die gaan we nu ook compleet maken door het met stroken deeg af te werken.

  1. Rol het achtergehouden deeg uit tot een lap van circa een ½ cm dik, wel een beetje gelijkvormig maken.
    Snij daarvan 8 stroken van circa 1½ cm breed en 1 lange strook voor langs de rand van de springvorm.

Heel fijn, 1 lange strook voor langs de rand van de springvorm, zie je dat voor je ?
Nee ?
klik en lees meer over omtrek en middellijn voor het gemakkelijk afmeten van deze strook of stroken.

  1. Leg de deegstroken met geruit patroon of salmiak patroon over de appelvulling. Leg de lange strook om de rand van de springvorm. Klop het resterende ei los en bestrijk met het kwastje de stroken en rand. Bak de taart 1½ uur in het midden van de oven goudbruin en gaar.

AH Traditionele Hollandse appeltaart uit Allerhande

De variaties in appel, toevoeging van rozijnen, eventueel rozijnen geweekt in iets geestrijks, wat specerijen erbij, dat maakt dat het uw eigen specifieke appeltaart wordt. Onvergetelijk.

Professionele variatie op de appeltaart :

Ons Oma’s Appeltaart


bakkerij Ruud van de Ven

en maakt duidelijk dat van alles de maat genomen is…..


top pagina


Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *