Andijviestamppot appel en tomaat

Andijviestamppot met appel en tomaat, hoe maak je dat ? Nou, in principe door alles qua bereiding op volgorde te doen ­čÖé┬á┬á┬á┬á┬á .

Gezond met groente, een beetje pit door paprika en bacon, beetje fris door de appel, en toch een voldaan gevoel. Er mag best een stukje andijvie naar andijvie proeven, niet te zacht, met een beetje bite.  Dus voor deze andijviestamppot.

Dit zijn de ingredi├źnten:

andijviestamppot voor 2 personen

  • 500 gram aardappel
  • 300 gram andijvie gesneden
  • 1 ei
  • ┬▒ 1 dl halfvolle melk
  • 1 grote ontvelde tomaat*
  • 1/2 ui
  • 1/2 paprika rood of geel
  • 80 gram schouderham
  • 50 gram belegen kaas
  • 25 gram mager bacon
  • 1 appel
  • peper en zout

Let op : opgeteld zit in deze ingredi├źntenlijst 155 gram vlees + kaas, voor 2 personen. En meestal wordt aangehouden, dat 75 gram per persoon een mooi getal is !

En nu de bereiding

Schil de aardappels en kook ze gaar.
Snij ondertussen de ui, bacon, paprika, schouderham, kaas ,tomaat en appel in blokjes.
Laat de boter heet worden in de koekenpan en doe er de bacon in; bak deze even aan en dan de gesneden ui bij.
Bak dit even samen , voeg nu paprika en de ham toe. En op het laatst de tomaat, en appel, en warm alles even goed door.

Aardappelpuree

Maak een aardappel puree met de melk, het ei, peper en zout, GEEN boter en nootmuskaat
Zorg dat de puree goed heet is. En doe er de gesneden kaas en het ui mengsel bij. Proef of alles op smaak is.
Verwarm alles goed en doe in gedeeltes de gesneden andijvie er bij .

Vegetarische versie Andijviestamppot

Wil je een  vegetarische versie, dan laat je de bacon en ham weg of je vervangt het door de vegetarische versie van bacon en ham.

* tomaat ontvellen

2 manieren om dit aan te pakken:

  1. maak met een mesje enkele sneden in het velletje en leg de tomaat ┬▒ 30 sec in kokend water. Of doe de tomaten bij de aardappelen zodra deze koken, laat ze plm 30 seconden mee koken en dan met koudwater afkoelen. Het velletje laat dan makkelijk los.
  2. Als alterbatief : steek de tomaat aan een vork en laat hem boven de gasvlam blakeren tot het velletje knapt op diverse plaatsen.


Recepten (geldt ook voor mijn andere recept - pagina's

Wie bedenkt ze en wie publiceert ze. Zelf bezit ik ongeveer 400 kookboeken met giga recepten, de nodige verzamelordners/banden met losse recepten uit diverse bladen en andere bronnen. Je knutselt wat, je varieert wat, en uiteindelijk ontstaat er zoals in de muziek een arrangement op een oorspronkelijke compositie. En zo moet iedereen met een recept omgaan, ook al lijkt het soms eender op een andere : gebruik het als basis en ga zelf verder met de variatie. En soms zijn ze goed, dan verander je er niets aan.
Maar vraag me alleen niet uit welk boek of welke ordner ze komen, niet te doen.

Let op:
Denk er daarbij ook aan, dat niet ieder recept of ingredient of voedingsmiddel voor uw lichamelijke gesteldheid geschikt is, wees op uw hoede. U zelf kent uw lichaam als geen ander.


top pagina